Magyarország oltalmáért moldvai énekekkel

2011.10.13. | Albertné Révay Rita

Tudósítás a 2011-es év októberi klubdélutánjáról.

Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án gyülekeztünk klubdélutánunkra a Böszörményi Irodaház közösségi termében, hogy vendégünket, Ferencz Éva Magyar Örökség Díjas énekművészt és színésznőt köszöntsük.


Az események különös egybeesése folytán éppen ebben az időpontban volt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész temetése is: Ferencz Éva nagy áldozatot hozott értünk, hogy az ígéretét betartva eljött hozzánk, pedig Makovecz Imre temetésen részt szeretett volna venni, mint a barátja és tisztelője, aki nemrégen átadhatta neki a Széchenyi díjat.


Természetesen a meghirdetett sorrendet megfordítottuk, hogy Éva részt vehessen a temetésen.

Az egybegyűlt keresztszülőknek ezért előbb a Duna Tv „Mundika” című riportfilmjét vetítettük le, amely Gábor Raymunddal, a talán utolsó gorzafalvi fazekasmesterrel készült.Köszönjük keresztszülőtársaink kitartását és türelmét, akik megvárták Ferencz Évát, aki egy varázlatosan bensőséges előadással ajándékozott meg bennünket. Az ünnep kapcsán, „MAGYARORSZÁG OLTALMA” címen egy csodálatos összeállítást hallhattunk tőle moldvai búcsús énekekkel, imádságokkal kiegészítve. Többek között Simon Ferenc Józsefné kérő imádságát is elmondta, aki Erdélyi Zsuzsanna egyik írástudatlan adatközlője volt. Személyesen ismerte őt.„Nem mingyár’ teljesül, de megadatik” – mondta neki a kérő imádságról. A szebbnél szebb népénekek mellett Eszterházy Pál „Magyarok Nagyasszonyához” című imáját is hallhattuk az előadásában. Nagy tapssal köszöntük meg a rendkívül meghitt előadást, és köszöntünk jeléül átadtuk a Csángó galuska című könyv és Jáki Sándor Teodóz OSB CD-jének egy-egy példányát.Rövid szünet után a legkitartóbbak hallhatták Kovács Krisztián előadásában a „Pusztinai nagy hegy alatt” című népdalt. Krisztián szép csángó népviseletbe
öltöztetett babákat is hozott nekünk, amelyeket édesanyja készített. Ezt követően keresztszülőtársunk, Hejj Csaba beszámolt a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület szeptemberi utazásáról, amelyen ő is részt vett. Az első csángó költő, Lakatos Demeter születésének 100.
évfordulójára koszorút vittek szülőfalujába, Szabófalvára a sírjára és emléktáblát helyeztek el a szülőházánál, Csoma Gergely szobrászművész alkotását. (A honlapunkon részletes képes beszámolót olvashatnak hamarosan erről az útról.) Későre járt már az idő, de azért jutott idő egy kis beszélgetésre is. Nagy örömmel ismertük meg Lea asszonyt is, aki Finnországból érkezett hozzánk. Nagyon jól tud magyarul. Részt vett a szabófalvi úton is. Ő beszélte ott legjobban az északi „szöszözős” dialektust. Mosolyogva mondta: olyan vagyok, mint a csángók. Csak beszélek, de írni-olvasni nem tudok magyarul. Reméljük, találkozunk vele még a klubdélutánjainkon.A következő összejövetelünk november 12-én lesz, amikor Hegyeli Attila lesz a vendégünk, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége ügyvezető igazgatója, aki beszámol nekünk az oktatási program eredményeiről és nehézségeiről.
 

Lejegyezte: 
Albertné Révay Rita
Prekrit Judit fotóival


U.i.: Ferencz Éva Gyergyószárhegyi székely család gyermekeként a Röpülj páva népdalvetélkedő díjazottjaként tűnt fel 1970-ben, szép csengő hangjával. Később a Színiakadémia elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett. Domokos Pál Péterhez családi szálak fűzték, aki által Erdélyi Zsuzsannát is megismerte. Az ő gyűjtéseinek, az archaikus népi imádságoknak és a népénekeknek a hiteles megszólaltatója lett. Török Erzsébet az utódjának tekintette őt. A honlapján és az alábbi helyeken olvashatók és hallhatók gyönyörű gondolatai, énekhangja és hitvallása: 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók