Meghívó a májusi klubdélutánunkra,

2016.04.28. | Keresztszülők

amelyre szeretettel várjuk a keresztszülőket és minden kedves érdeklődőt!

Időpontja: 2016. május 7, szombat 14-16 h

(Kapunyitás 13.30 h-kor)

Helyszíne: Böszörményi „B” Irodaház előadóterme

1126 Budapest, Böszörményi út 24.

 

Májusi klubdélutánunk vendége Kanalas Éva népdalénekes lesz, a Népművészet Mestere, akinek a népzenei gyűjtései között moldvai archaikus énekek, imádságok is szerepelnek, amelyeket meghallgathatunk tőle. Majd levetítjük a „Csángók költője” című filmet, amely Duma Andrásról szól, moldvai csángó költőről, íróról, művelődés- és iskolaszervezőről, lapszerkesztőről és a moldvai oktatási program tanítójáról. A filmet a Duna World TV is vetítette a napokban: 2016. április 23-án (szombaton) 15 óra 15 perckor, és 24-én reggel 7 óra 25 perckor.

László Ildikó vezetésével ismét tanulunk majd egy szép csángó népdalt. (Az eddig tanultak szövegét megtalálják a honlapunkon a klubok menüpont alatt.)

A rendezvény alatt vásárolhatnak erdélyi és moldvai tárgyú könyveket, CD-ket, köztük Kanalas Éva énekeit tartalmazó CD-ket is.


Tisztelettel:

Pákozdi Judit elnök s.k.      és       Büttner Sarolta programkoordinátor s.k.


Kanalas Éva

A békéscsabai születésű népdalénekes 1991-ben népdal-kategóriában megkapta a Népművészet Mestere címet. 1987-től rendszeresen folytat népzenei gyűjtéseket Erdélyben, Kalotaszegen és a Mezőségben is. Fő kutatási területe a moldvai archaikus énekek és imádságok gyűjtése. Szólóénekesként, valamint koboz kísérettel több alkalommal szerepelt a Magyarországi Táncház találkozókon és lemezfelvételeket is készített. A Kaláka és a Ghymes együttes is sikeresen átdolgozta az általa gyűjtött népdalokat, pl. ezeket: „Túl a vízen egy kosár”, „Zöld az erdő, zöld a petrezselyem”, „Recés a szőlő levele”. Több gyűjtése a népzenei mozgalom slágere lett. 2008-ban Csíksomlyón a Kegytemplomban „Mária Énekek” címmel rögzített hanganyagot, melyet saját kiadásában jelentetett meg. Eközben énekesként először kapott engedélyt, hogy a Csíksomlyói Pünkösdi búcsún két Mária éneket közel 200.000 ember előtt elénekelhessen. 2008 szeptemberében három hetes gyűjtő úton vett részt Erdélyben és Moldvában, ahol tárgyalt az oktatási program vezetőivel is, a gyermekek szülőfalujuk szerinti énekeinek visszatanításáról. Gyűjtőútjairól láthatunk ezúttal filmbeszámolót.


Duma András

Autodidakta, moldvai csángómagyar költő, író, művelődés- és iskolaszervező, lapszerkesztő, tanár. Klézsén született. Az ő nevéhez kötődik a Szeret-Klézse Alapítvány létrehozása, amelynek célja az volt, hogy képviselje a csángómagyarok érdekeit és jogait a román állam keretein belül. Ez lett 1999-ben az első Csángóföldön bejegyzett alapítvány, amely a csángók gondjaival kezdett foglalkozni és megoldásokat is keresni. A ma is a moldvai magyar oktatási programban tanító Duma András mindnyájunk kedves ismerőse, mégsem tudunk róla eleget Ezért tartjuk fontosnak egy róla készült film levetítését a keresztszülők előtt, amelyben a csángók helyzetéről és reménybeli jövőjéről vall. Hallhatunk az ő előadásában néhányat a verseiből is. Halász Péter Gyimesfelsőlokon élő néprajzkutató és Gergely István (Tiszti), volt csíksomlyói plébános, a Csibész Alapítvány létrehozója és működtetője is elmondja a véleményét a moldvai magyarok kilátásairól. A 2015-ben készült filmet vetítette a Duna World csatorna, „Csángók költője” címmel, 2016. április 23.-án (szombaton) 15 óra 15 perckor, és 24-én reggel 7 óra 25 perckor.

Duma András életéről és műveiről az interneten, többek között a Szeret-Klézse Alapítványa honlapján, és a Wikipédiában is tájékozódhatunk:

http://www.szeret.klezse.ro/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Duma-Istv%C3%A1n_Andr%C3%A1s

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók