Megalakult továbbtanulókat támogató csoport

2014.11.25. | Keresztszülők
A Magyarországon továbbtanuló csángó diákokkal szorosabbra fonódott a KEMCSE kapcsolata. Megalakult a továbbtanulókat támogató csoport, amelybe szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen részt vesz az egyetemistáknak szervezett kulturális programokon. A családjuktól távol élő fiataloknak nagy szüksége van az így szövődő személyes kapcsolatokra, barátságokra.

Ebben a tanévben két csángó diák kezdte el Magyarországon felsőfokú tanulmányait. Tulbure Bianca Lujzikalagorból a Semmelweis Egyetem Egészségszervező Szakán tanul, Antal Eduárd Forrófalváról pedig Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán Sport- Rekreáció Szakon kezdte el a tanulást. Az egyik kedves hallgatónk Istók Editke átmenetileg szünetelteti tanulmányait a Corvinus Egyetemen, ő jelenleg Németországban tartózkodik, ahol nyelvet tanul.

Sajnos ebben az évben nem érkezett a Csíkszeredai Csángó Bentlakásból új diák a Balassi Intézetbe előkészítő évre, de a hírek és reményeink szerint a következő tanévben négy csángó diák szeretne Magyarországon továbbtanulni. Nagyon reméljük, hogy sikeres érettségit fognak tenni és így megnyílik nekik is az út az itteni tanuláshoz.

Továbbtanulóink legtöbbje a Csíkszeredai Csángó Bentlakásból érkezik hozzánk és csak az ott töltött négy éves tanulás alatt tudják igazán tökéletesíteni magyar nyelvtudásukat. Tudjuk, hogy a moldvai magyar oktatásból Csíkszeredába érkező csángó diákoknak az első évben milyen nagy próbatételt és küzdelmet jelent részt venni a magyar nyelven folyó oktatásban, alkalmazkodni az új körülményekhez, megfelelni az elvárt követelményeknek.

Mindebben segítik őket a kollégiumban dolgozó tanárok, akik lelkileg és a tanulásban is támaszt nyújtanak a gyerekeknek. Ezért kiemelkedően fontos az ott tanuló csángó diákok támogatása, a keresztszülők figyelme, segítsége, szeretete. Az is tény, hogy az utóbbi időben az ott érettségizők inkább kolozsvári, marosvásárhelyi egyetemet választanak, ahol ugyancsak magyarul folyik az oktatás, de vannak olyanok is, akik bukaresti egyetemre mennek. Ennek ellenére jó lenne a jövőben végre kihasználni a Balassi Intézetben a moldvai csángó diákok egyetemi előkészítésére rendelkezésre álló, évi hat helyet és az ehhez járuló támogatást, mert ez, sajnos, évről évre kihasználatlan marad. Félő, hogy jelentkezők hiányában ezt a lehetőséget a magyar állam végleg más, határon túli továbbtanulóknak adja.

Idén ősszel már két alkalommal találkoztunk a diákokkal. Szeptemberben a Szakrális Művészetek Hetek programjaiból a Mistral Együttes hangversenyét hallgattuk meg a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban. A tehetséges muzsikusokból álló zenekar minden tagja négy-öt különböző hangszeren játszik. Az alig harmincéves fiatalemberek kitűnő ízléssel vállalják a legkülönbözőbb versek zenei megvalósítások sokszínűségét. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai, azon belül a magyar történelem és irodalom iránti érdeklődés. Ezen az estén mindnyájunk számára nagy élmény volt Babits Mihály Istenes verseire írott dalok előadása A hangverseny után egy közeli vendéglőben fejeztük be az estét, ahol még egy jót beszélgettünk a koncertről, a nyári élményekről és az induló tanévről.

A második alkalommal a RAM Colosseumba látogattunk, ahol a költő halálának 70. évfordulójának alkalmából a „Radnóti álmok” című darabot láttuk: Radnóti Miklós élete álmokban, versekben, zenével és tánccal elmesélve. A szövegkönyv a költő verseiből, naplójegyzeteiből, barátai gondolataiból továbbá 1920. és 1945. között elhangzott közéleti beszédek, írások részleteiből állt össze.

A kicsit szomorú, komor darab rányomta hangulatát mindenkire, ezért aztán a közelben lévő Vollhnofer Art Studióba látogattunk, ahol színes akvarellek és egy fiatal norvég festő képeinek látványa feloldotta a szomorú emlékezést a költőre, aki maga is ezen a környéken lakott. A galéria tulajdonosa Vollnhofer Mária finomságokkal megvendégelte a társaságot és a beszélgetés késő estig tartott.

Toroczkay Katalin
gajdári falugazda
továbbtanulókat támogató csoport

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók