Megbeszélés Lakitelken az ivói táborról

2017.05.18. | Keresztszülők
Idén tavasszal is sor került a moldvai magyar tanárok továbbképzésére a Lakiteleki Népfőiskolán. Ez jó alkalom volt mindig arra, hogy találkozzunk és konzultáljunk velük. Sajnos idén hivatalosan nem nem sikerült beilleszteni a programjukba egy alkalmas időpontot a KEMCSE számára. Ezért ebéd időben néhányan felkerestük a tanárokat hogy a számunkra fontos témákról, elsőként az ívói tábori lehetőségről egyeztessük.

Nagyon fontos, hogy amikor csak lehetséges találkozzunk a tanárokkal, megbeszéljük az aktuális feladatokat, terveket egyeztessünk, megoldandó feladatokat vessünk fel egymásnak, tisztázzuk a kölcsönös elvárásokat, mert így tudunk csak hatékonyan együttműködni. mi a KEMCSE részéről mindig készen állunk erre. Idén a nyárra tervezett ivói tábor témája, volt a legfontosabb,  minek szervezésével a KEMCSE hármunkat bízott meg. Rébay Lajost, az ötlet felvetőjét és ennek a táborozási lehetőségnek a megszerzőjét, aki több moldvai faluban falugazda, Nagy Erzsébetet bogdánfalvi falugazdát és engem, aki Gajdár falugazdája vagyok.

Mit kell tudni az ivói táborról?

Ezt a tábort a Magyar Állam tartja fenn és az Erzsébet program keretében pályázat útján nyújt lehetőség a határon túli, elsősorban erdélyi magyar gyermekek nyári táboroztatására. A teljes ellátást, a szállást és a közös programokban való részvételt a pályázatot elnyerők számára a program biztosítja .

Ivó Erdélyben, Hargita megyében található, Zetelakához tartozó település, Székelyudvarhelytől 25 kilométerre. Névadója egy sebes, tiszta vizű hegyi patak.     Ivótól 5 kilométernyi távolságra található a zetelaki víztározó, amely lehetőséget nyújt kajak-kenuzásra, horgászásra, úszásra. A tábor összesen 163 személy elszállásolására alkalmas. A táborlakók számtalan szabadtéri, és házon belüli társas- és egyéni játék, szórakozási lehetőség közül válogathatnak.

Kiváló alkalom lenne a moldvai csángó gyermekek számára, ha sikerülne ide tábort szervezni, mivel egyrészt elmarad a körülményes engedélyek és útlevelek beszerzése és költsége, ami a magyarországi táborozásokhoz szükséges, másrészt az odautazás költsége is jóval olcsóbb valamint a csángó gyermekek nyelvi fejlődése is jobban biztosított, ha székelyföldi magyar gyermekekkel közös programokban vesznek itt részt.

A pályázat kiírása egyelőre még a tulajdonjogok változása miatt nem történt meg, de amint sor kerül rá a KEMCSE fog pályázatot beadni részvételi igényünkről.

Ennek a táborozásnak a részleteit kellett egyeztetnünk a tanárokkal. Az erdélyi Ivóban lévő táborba összesen 100-150 moldvai csángó gyermek táboroztatására nyílik lehetőség egy vagy két turnusban, egy turnusba egyszerre több falúból jöhetnek a gyermekek és tanárok.

A lakiteleki látogatásunk alkalmával sikerült a tanárokat egy egyeztető megbeszélésre összetoborozni, gajdárból Tokos Norbert, Klézséről Istók Angéla, Lábnyikról Iváncson Tímea, Magyarfalúból Kis Csaba és Puskás Annamária, Nagypatakról Gál Rúth, Somoskáról Benke Paulina, Szitásról Lőrincz Kinga és Ákos és a trunki tanító néni vettek részt a megbeszélésen. Korábbi körlevelünkre ezek a falvak jelezték részvételi szándékukat, valamint Diószeg, de innen a tanárok most nem tudtak eljönni Lakitelekre. Sikerült a tanárokkal egyeztetni a táborozási időpontokat és a lehetséges létszámokat. Gajdár kivételével mindenki a július 25–30. közötti időpontot választotta, erre az időszakra 130 gyermek és 12 tanár részvételére számítunk. A diószegiek is erre az időpontra adták meg a későbbiekben írásban részvételi szándékukat. Augusztus 15–20. közötti időpontra egyedül Gajdár jelentkezett 15 gyermekkel és 2 tanárral. Itt sajnos a fajlagos útiköltség okozhat majd nehézséget.

Az útiköltségre a tanárok falukként pályázni fognak a Pillangó Alapítványnál.

A táborral kapcsolatosan a faluk közötti koordinációt és a velünk való kapcsolattartást a szitási tanító bácsi, Ákos vállalta magára.

Megállapodtunk, hogy a tábor idejére a táborozók részére szentmisét a tábor helyszínére szervezünk.

A pályázat kiírásáról és elbírálásáról értesítjük a tanárokat.

Toroczkay Katalin
gajdári falugazda

 

 

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók