Megérkeztek a karácsonyi csomagok Moldvába

2016.12.20. | Keresztszülők

Ebben az évben is sok-sok raklapnyi karácsonyi csomagot szállított ki az APC Smart Electronic Kft. Moldvába, melyet a keresztszülők készítettek, falugazdák gyűjtöttek iskolák és magánszemélyek közreműködésével. Egyesületünk külön ajándékcsomagot küldött minden tanárnak és hagyományőrzőnek. A csomagok megérkeztek, és a Mikulás szánkóján, el is jutottak az iskolákba. A továbbiakban közreadunk néhány beszámolót az ünnepi csomaggyűjtésről. A csomagok listáját a Csomagküldés, érkezés Moldvába oldal menüpont alatt megtalálják.

Csomagok egy budai általános iskola segítségével

Már harmadik alkalommal kapcsolódott be a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola a csángó gyerekek karácsonyi csomagküldésébe. A kezdeményező Nagy Erzsébet keresztszülőtársunk volt. Erzsébet három évvel ezelőtt kereste meg barátnőjét, Czibulka Mária tanárnőt kérésünkkel, aki azonnal vállalkozott a feladatra.

Első évben egy alsó tagozatos osztály tanulói készítettek csomagokat a gajdári gyerekeknek. A múlt évben megkapták a diákok, hogy hány évesnek, fiúnak vagy lánynak készítsenek csomagot. Ebben az évben a tanárnő már több osztályt vont be a gyűjtésbe, név szerinti listát kaptak a gyerekek azokról a csángó tanulókról, akiknek nincs keresztszülője. Három faluba, Gajdárba, Nagypatakra és Bogdánfalvára több mint 60 csomagot készítettek zeneiskolás gyerekek. Az APC Smart Electronic Kft telephelyén, ahonnan nagylelkű felajánlással a csomagokat térítésmentesen Moldvába szállítják, falunkénti csoportosításban saját, keresztszülői csomagjainkkal kiegészítve raktuk raklapra a szépen becsomagolt cipős dobozokat. Reméljük, hogy a csángó falvak magyar iskoláiban örömmel bontogatták a gyerekek a zeneiskolás tanulóktól kapott ajándékokat.

Az Kodály Zoltán Kórusiskolának és Czibulka Mária tanárnőnek és kollégáinak köszönő oklevéllel és könyvekkel, a gyerekeknek szaloncukorral és karácsonyfadíszekkel köszöntük meg a gyűjtést az iskola karácsonyi rendezvényén

Toroczkay Katalin
gajdári falugazda

 

159 csomag a lészpedi csángó gyerekeknek 

A gödöllői helyi újságban meghirdetett igencsak korai csomaggyűjtési akciónkra városunk lakói közül sokan készítettek a lészpedi csángó gyerekeknek egy-egy cipős doboznyi ajándékot! Nagyon köszönjük a Református Líceum vezetőségének, tantestületének, tanulóinak a 105 szép csomag elkészítését, továbbá a Curves Fitnesz Klub gödöllői tagjainak, hogy ők is hozzájárultak a távoli Moldva magyarul tanuló kisiskolásainak karácsonyi öröméhez!

Hálásak vagyunk a Városi Könyvtár dolgozóinak, hogy helyet adtak a csomagok összegyűjtéséhez. A gödöllői összefogás sok-sok lészpedi kisgyerek karácsonyát teszi még ünnepibbé, amit tanárnő az alábbiakban olvasható levele is ékesen bizonyít.

A Gödöllői Értékvédő Egyesület munkatársai nevében:

Méder Ákosné és Büttner Sarolta

 

 

 

 

Karácsonyi levél

Az eltelt decemberi hónap szintén mozgalmas és eseménydús volt! A csomagok szerencsésen megérkeztek, amit szívből köszönünk, a két Petőfi ösztöndíjas segítségével szerencsésen sikerült kiválogatni, listázni és el is juttattuk idejében a falvakba

A karácsonyi előkészületek eléggé kimerítettek, de úgy érzem most már sikerült kipihennem magam. És a tavalyi évet életem legszebb karácsonyával zártam! Az ünnepeket végig itt töltöttem, a karácsonyi „rövid műsor” másfél órásra sikerült a Lészped-rácsilai gyermekekkel és a lészpedi asszonyokkal. Megérkeztek a szüleim is időben, közben még át is költöztem az Oktatási Központba. 23-án volt a karácsonyi műsor, 24-én este elmentünk a szentmisére. A szentmiséről, ahogy kijöttünk, összegyűltünk az asszonyaimmal és a templom előtti keresztnél magyarul elénekeltünk a „Kelj fel, keresztény lélek”-et. Ezt követően az asszonyaim eljöttek megénekelni engem, voltak itt örömkönnyek bőven.

December 25-én 10.00 órakor a gyermekekkel elindultam énekelni a házakhoz. Csodás pillanatokat töltöttem el újra Lészpeden. 30-án a legügyesebb gyermekeket, azok közül is, akiket elengedtek elvittem korcsolyázni. Hétfőn meg újra nekikezdünk a munkának teljes gőzzel.

Mihály Szende Annamária
Lészped-rácsilai tanárnő

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók