Meghívó a szeptemberi klubdélutánunkra,

2015.09.02. | Keresztszülők

amelyre szeretettel várjuk a keresztszülőket és minden kedves érdeklődőt!

Időpontja: 2015. szeptember 12, szombat a megszokottól eltérően 15 órai kezdettel

(Kapunyitás 14.30 h-kor)

Helyszíne: Böszörményi „B” Irodaház előadóterme
1126 Budapest, Böszörményi út 24.

A nyári szünet utáni első klubdélutánunk a szokásostól eltérően nem 14, hanem 15 órakor kezdődik. Először a KEMCSE elnöke számol be a moldvai magyar oktatás Szovátán tartott tanévnyitó értekezletéről, a 2015/2016-os tanév alakulásáról, majd dr. Legeza László, az AMMOA elnöke megemlékezik az alapítvány 10 éves évfordulójá­ról.

A   program második részében, 16 órától dr. Pamzsav Horolma kutató,  igazságügyi orvosszakértő, genetikus, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek Budapesti Orvosszakértői Intézete  DNS-laborjának vezetője tart előadást az emberiség  eredetét vizsgáló, példátlan méretű genetikai kutatás eredményeiről, a kutatások résztvevőjeként. Előadásának címe:  „ A moldvai csángók genetikai összetétele a legújabb kutatások tükrében”. Számunkra külön érdekesség, hogy a vizsgálatokhoz szükséges nyálmintákat Csoma Gergely szobrászművész keresztszülőtársunk gyűjtötte Moldvában.

László Ildikó vezetésével ismét tanulunk egy szép csángó népdalt. (Az eddig tanultak szövegét megtalálják a honlapunkon a klubok menüpont alatt.)

A rendezvény alatt kaphatóak erdélyi és moldvai tárgyú könyvek és CD-k.

Tisztelettel:

Pákozdi Judit elnök s.k.                                                         Büttner Sarolta programkoordinátor s.k.            

KERESZTSZÜLŐK A MOLDVAI CSÁNGÓMAGYAROKÉRT EGYESÜLET

 

DR. PAMZSAV HOROLMA  igazságügyi orvosszakértő, genetikus

Az emberiség eredetével foglalkozó kutatók közül ma már szinte senki nem vitatja, hogy az emberiség bölcsője Afrika volt.  A National Geographic Társaság és az IBM összefogása nyomán példátlan méretű genetikai kutatási program vette kezdetét 2005 tavaszán,amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy a lehető legaprólékosabban feltárja azokat az útvonalakat, melyeket az emberiség követett, mikor Afrikából kiindulva benépesítette a Földet. A téma szakértője, a Genographic Project egyik résztvevője, dr. Pamzsav Horolma, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek Budapesti Orvosszakértői Intézet DNS-laborjának vezetője és kutató, az [origo]-nak elmondta, hogy a program indulása óta eltelt idő alatt rengeteg eredmény született. A genetika fejlődésének köszönhetően ma már nemcsak Ádámtól, azaz minden mai férfi közös ősétől követhetjük nyomon a férfiak útvonalát az Y-kromoszóma vizsgálatával, hanem Éva vándorlását is megismerhetjük  DNS elemzéssel. Ádám és Éva természetesen nem azonosak bibliai névrokonaikkal, és nem is egy embert jelölnek, hanem hipotetikus ősök csoportját. Együttes nyomon követésükkel kétszeres biztonsággal határozhatjuk meg, merre haladtak őseink, és mikor kezdték benépesíteni az egyes helyeket. Az emberiség történelme emberek vándorlásának történelme. Mindegyik fontosabb demográfiai esemény hagyott hátra nyomot a populációk genetikai sokféleségében.  Ezek a  bélyegek generációról generációra adódnak át, ily módon a ma élő emberek genetikai állománya visszatükrözi demográfiai múltjukat. Tehát történelmünk meg van írva DNS-ünkben" - mondta Pamzsav Horolma. Az előadás ezeket a vizsgálatokat a moldvai csángókra vonatkoztatva tárgyalja.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók