Meghívó novemberi klubdélutánunkra

2017.11.05. | Keresztszülők
amelyre szeretettel várjuk a keresztszülőket
és minden kedves érdeklődőt
2017.  november 11-én, szombaton 14-16 óráig
a XII. kerületi Németvölgyi Általános Iskolában.
Címe: 1126 Budapest Németvölgyi út 46.
Elérhetősége: a Széll Kálmán tértől a 102-es busszal, a Déli pályaudvartól az 59-es villamossal, a belvárosból a 105-ös busszal, megálló a Királyhágó térnél.

Ezúttal Navratil Andrea népdalénekesnő lesz a vendégünk, aki klubunkon moldvai dalokat énekel, és mesél az énektanulás közben megélt élményeiről.

Összejövetelünkön új kezdeményezést szeretnénk útjára bocsátani: felkérjük falugazdáinkat, hogy a következő időszakban rendre számoljanak be munkájukról, eredményeikről, problémáikról, hiszen ők vannak a legszorosabb kapcsolatban a  falujuk tanárával,  a  gyerekekkel és keresztszüleikkel. Tapasztalataik 

fontosak a többi keresztszülőnek is, akik ritkán jutnak el személyesen Csángóföldre és akkor is csak néhány faluval ismerkedhetnek meg. Reméljük, hogy ezzel minél nagyobb rálátást kapunk mindnyájan a moldvai oktatás mindennapjaira. Első alkalommal Vanczer Zsuzsa dumbravényi falugazdát és keresztszülőt hallgathatjuk meg.

         Felföldi Elek elnökségi tagunk a moldvai Budán tartott VII. Szályka Rózsa Balladaéneklő Találkozóról tart képes beszámolót.

         Összejövetelünkön egyesületünket érintő aktuális kérdéseket is megbeszélünk, és László Ildikó vezetésével  elkezdjük feleleveníteni az eddig tanult csángó énekeket.( Szövegüket megtalálják a honlapunkon a klubok menüpont alatt.)

A rendezvény alatt erdélyi és moldvai tárgyú könyvek és CD-k kaphatók.

Büttner Sarolta
program koordinátor

Navratil Andrea  népdalénekes, tanár, ökológus

Andrea igazi mestereinek azokat a kedves „öregecskéket” tartja, akiktől az énekeket és a hagyományokat tanulta. Magáról így vall:

„Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ és az idős emberek által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását.

Zeneszerető családban nőttem fel, sokat énekeltünk együtt, s családom több tagja is játszott valamilyen hangszeren. 10 éves voltam, amikor Bujtor Ágnes általános iskolai énektanárnőm kiemelt a kórusból, s hétvégéken külön foglalkozott velem.” (www.buzaszem.hu/?q=navratil-andrea)

Andreát Bodza Klára tanárnő vezette be abba a kimeríthetetlen népdal világba, ahol főleg Lajtha László gyűjtései nyomán eredeti népdalfelvételek sokaságát hallgathatta. A népzene tolmácsolásában és oktatásában elért eredményeiért számos elismerésben részesült.

A Fonó zenekar mellett a Kobzos együttes és az Igriczek együttes tagja, valamint a Duna Művészegyüttes szólóénekese, Berecz András műsorainak és az Eszterlánc zenekar vendégénekese. Tagja volt korábban a Zurgó együttesnek, a Kontyvirág és a Vándor Vokál énekegyüttesnek. Hazai és külföldi zenei produkciónak rendszeresen felkért előadóművésze, népzenei versenyek zsűri tagja, legutóbb a Fölszállott a páva című zenei tehetségkutató verseny felkészítő mestere. A népzene tolmácsolásában és oktatásában elért eredményeiért számos elismerésben részesült: Népművészet Ifjú Mestere cím, Bezerédj-díj, Bartók Emlékdíj és Magyar Művészetért Díj a Zurgó együttessel, illetve Honvédelemért Kitüntető cím.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók