„Merjük egymásból kiszeretni a jót…”

2014.11.05. | Keresztszülők
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes volt a vendége az ötödik éve sikerrel futó kulturális- művészeti- karitatív estnek, melynek megálmodója és állandó házigazdája Kellár F. János Immánuel. A Szentendrén havonta megtartott program országosan is példaértékű, ingyenesen elérhető a közönség számára. Mindközül a 49. Csevej est lett a leglátogatottabb, hisz közel 400 ember gyűlt össze, hogy meghallgassa a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját.

Böjte Csaba esetében nehéz túlzó jelzőket használni, ha méltatni kívánja az ember a találkozást, az előadást, a beszédet. Ugyanakkor bátran állíthatom, hogy ez esetben Csaba testvér olyan összefoglalóan beszélt gyerekkorától a jelenig tartó időszakról, olyan egyetemes gondolatokat fogalmazott meg tiszta egyszerűséggel, olyan eszenciát mutatott fel önmagából, mely ez idáig sehol sem volt tapasztalható. Talán a helyszín, talán a műsor koncepciója, talán a kérdező személye vagy csak a pillanat volt a titok, de varázslatossá vált az a másfél óra, melyet együtt tölthettünk Európa egyik kiemelkedő alakjával.

„…Hisz mindenkiből valami értéket, valami jót ki lehet hozni!”

Azt mindenki tudta, hogy Böjte Csaba kivételes személyiség, ám még János is megjegyezte, hogy nem gyakran hallhat az ember szerzetest vagy papot Buddhát idézni. Márpedig Csaba testvér nem fél önmaga lenni, nem fél felvállalni minden gondolatát, s ilyenkor bizony rögtön kiderül, hogy egy rendkívül nyitott, elfogadó, valódi gondolkodó emberről van szó. Figyelemreméltóan beszélt a toleranciáról, az egymáshoz való emberi viszonyokról, a megbocsátásról, a példáról, magáról az életről. Mindezt tette úgy, hogy az emberek szinte végig könnyeiket törülgették, melyet javarészt a nevetés váltott ki, ugyanakkor volt egészen szívbemarkolóan megható pillanat is. Azt hiszem az előadás definiálta a katarzis szót, s abból a szempontból újjáértelmezte, hogy nemcsak egy pillanat lehet ennek megtapasztalása, hanem egy hosszabb időintervallum is, amikor valóban megszűnik a világ az emberek körül.

„Ha valaki jóra vágyik, tegyen jót…”

A beszélgetés után biztos, hogy mindenki szívében melegséggel ment haza, ám abban is biztos vagyok, hogy ennél többet is megával vitt, még ha ezt nem is tudta. Mert Csaba testvér nem véletlenül állított mindenkit fel az est végén, nem véletlenül mondta el a közönséggel együtt az Úr imáját, nem véletlenül nézte lopva a tömeget. Magokat ültetett el mindenkibe, s ezek a magok biztos vagyok, hogy kihajtanak majd. Bár Csaba testvér magát jó pulikutyaként jellemezte, ám úgy gondolom ő jó kertész is. Nem véletlenül mesélt csodálatos kertészeti hasonlatokat, kiemelve hogy a növényt is szeretettel kell felnevelni, nem pedig erőszak által kihúzva a földből.

„Az akácfának a legszebb napja az, amikor fehér virágba borulhat…”

Az esten számos televízió és újság volt jelen, illetve számos szervezettől érkeztek delegáltak. Rengetegen jöttek a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesülettől, s így sok keresztszülő is élőben hallgatta meg Böjte Csabát, akinek igen fontos gondolata volt az is, hogy a gondviselés és a figyelem mindenkire kiterjed, még azokra is, akik esetleg nem vallásgyakorlók. Azt hiszem ez a fajta szemlélet és hitvallás lehet a reménység a jövőre nézve. Böjte Csaba mindenkinek, aki csak igényelte naptárt és könyvet dedikált, mindenkihez volt egy jó szava, pedig ahogy elmondta az est másnapján műtötték édesanyját, így azonnal utazott vissza Erdélybe.

Azt hiszem egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb mindenki, aki esetleg lemaradt az hamarosan megtekintheti a teljes beszélgetést és a fotókat a www.csevej.eu címen.

-KFB-

fotók: Lévay Máté

 

 

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók