Külsőrekecsiniek a néptánctól a Fölszállotta Páváig

2015.07.05.

2015-ben először nyílt lehetőség, hogy részt vegyünk a Fölszállott a páva televíziós műsor vetélkedőjén. A nemrég alakult Külsőrekecsini Naputánjáró Néptánccsoport több mint 60 gyermekéből, tíz leány és tíz fiú, köztük Kabalás Adrián, mint népdal énekes is részt vett a gyimesi Borospatakán rendezett területi válogatón. A továbbjutáshoz 60 pont volt szükséges, a Külsőrekecsini Naputánjáró Néptánccsoportnak 56, népdalénekesünknek 58 pontot ítélt a zsűri, ami nagyon szép eredmény.

A múlt nehéz volt. 1989 előtt, a kommunista időszakban, Külsőrekecsinben, mint a többi csángó falvakban, magyarul beszélni eléggé figyelemkeltő volt, de nem annyira, mint idegenekkel magyarul beszélni. A diktatúra rendszer nagyon jól működött, és ha olyan személy jelent meg Külsőrekecsinben, aki magyarul kérdezősködött akkor egy órán belül megjelentek a hivatal emberei is és az illetékes, vagy azon személyek, akikhez a magyar vendég betért, meghívást kaptok a rendőrségre, hogy kitudakozzák, kik és mit akartok azok a magyarok Külsőrekecsinben. Ez egy ijesztő dolog volt, de nem akadályozta meg a magyar kutatókat vagy néprajzosakat hogy évente, vagy kétévente, ellátogassanak hozzánk, akár bujdosva is, vagy azt, hogy a külsőrekecsini emberek magyarul beszélgessenek a családban, a falu utcáin, összejöveteleken (temetés, lakodalom, keresztelő, stb.) vagy a magyarul beszélő vendégekkel.

Valamennyi család, erős kapcsolatokat ápoltak az erdélyi vagy magyarországi ismerőseikkel, amiért többször is kikérdezték őket a rendőrségen, de ettől nem riadtak vissza, hanem inkább megerősítették abban, hogy mi mások vagyunk és meg kell őriznünk azt amink van.

Jót hozott az 1989-es forradalom Külsőrekecsinben azzal, hogy már eleget tehettünk a meghívásoknak, amelyek Erdélyből vagy Magyarországról érkeztek. Még 1990-ben, Szarka Merica kezdeményezésével megalakult a külsőrekecsini hagyományőrző néptánccsoport és kezdetét vette az évente ismétlődő erdélyi és magyarországi fellépések sorozata.

A néptánccsoportba szereplő fiatalok lehetőséget kaptok, hogy megismerkedjenek a Magyarországon kínálkozó munkalehetőségekkel és hamar élni is kezdtek vele. Évről, évre egyre több fiatal, fiúk és lányok kezdtek el Magyarországra, vendégmunkásként járni és hazalátogatásukkor hozták magukkal a magyarországi divatot, zenét, beszédet és kezdetét vette a Magyarország iránti érdeklődés. Budapesten, kezdetét vette a csángó táncház mozgalom, amelyben fiataljaink előszeretettel vettek részt.  Megkezdődött a magyarországiak érdeklődése a kultúránk, népviseletünk, népdalaink és néptáncaink iránt, amely indítékot adott, hogy 1995-ben megszervezzük az első, külsőrekecsini néptánc fesztivált. Az érdeklődés egyre csak nőtt és 1999 júliusában, már egyhetes népdal és néptánc oktatására szerveztünk tábort Külsőrekecsinben, ahová több országból is érkeztek vendégeink. A néptánc fesztivál és a népdal és néptánc tábor lehetőséget adott, hogy itthon is növeljük a hagyományaink értékét, illetve olyan alternatívát nyújtsunk fiataljaink és gyermekeinknek a médián keresztül feléjük áramló „modern” áradattal szemben, amely eredetiségünket, saját kultúránkat, szüleink, nagyszüleink hagyományait ismertette.

2000-ben beindult a Moldvai Magyar Oktatási Program szervezettebb formája is Külsőrekecsinben, és ez azzal a lehetőséggel is kínálkozott, hogy a magyar foglalkozásokra összegyűlt gyerekeket, a népdal és néptánc tanulására is ösztönözzük. Gyerekeink, fiataljaink és felnőtteink is rendszeresen felléptek moldvai, erdélyi és magyarországi színpadokon. A külsőrekecsini néptáncosok, a maguk egységes, veres virágokkal tele népviseletükkel, hujjogatásaikkal, és fergeteges táncaikkal hírét vitték falunknak és a támogatások sem késtek el, amely eredménye az, hogy 2008-ban felépült a Külsőrekecsini Gyermekek Háza más néven a Magyar Ház (lásd: http://www.csango.ro/index.php?page=kr_hazavato), ahová a gyermekek, a hét minden napján szeretettel visszajárnak, a falú apraja, nagyja nagy szeretettel vesz részt a Magyar Ház programjain  https://www.facebook.com/gyermekekhaza.kulsorekecsin.7?fref=ts).

Megalakult Külsőrekecsini Naputánjáró Néptánccsoport is időközben (lásd: https://www.facebook.com/naputanjaro és idén, először nyílt lehetőség, hogy részt vegyünk a „Fölszállott a páva” televíziós műsor megmérettetésén. A csoport több mint 60 gyermekéből, tíz leány és tíz fiú lett kiválogatva, közülük Kabalás Adrián, mint népdal énekes is indult:

 

 

Leány

Fiú

1

Ádám Daniela

Fehér Eugén

2

Antal  Miháela

Gyurka Szebasztián

3

Antal Valentina

Gyurka Valentin

4

Borbóc  Krisztina

Tamás Pául

5

Buláj Krina

Kabalás Adrián

6

Bálint Larisza

Buláj Szebasztián

7

Duma Szilvia

Bálint Adrián

8

Gyurka Krisztina

Ádám Valentin

9

Kabalás Madalina

Tamás Máriusz

10

Kotyor Irina

Ignác Leonárd

 

Az előírásoknak megfelelve, elkészítettük a jelentkezési videókat és elküldtük a „Fölszállott a páva” részére, ahonnan, nagy örömünkre megkaptuk a meghívást, a Borospatakán rendezett területi válogatóra (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=ghIS4VZCX-E és https://www.youtube.com/watch?v=7W6laweACEk).  A szülők és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület  anyagi segítségével, 2015. június 5.-én elutaztunk Gyimesbe, a borospataki skanzenbe, ahol a többi versenyzővel találkozhattunk és bemutattuk produkcióinkat.

A gyerekeink nagy élményben részesülhettek, felejthetetlen hangulatban éltük át a válogatást és az eddigiekhez hasonlíthatatlan szervezésben vehettünk részt. Gyönyörű napsütésben, állandó Tv figyelem kíséretében mutathattuk be „Kecskejárás” produkciónkat a domboldalban felállított szabadtéri színpadon. Az élőzene kíséret még jobban feldobta a gyerekek jókedvét és szinte megfeledkezve a fellépés verseny jellegéről, erőteljesen törtek a táncba, amely egyetlen hibája az volt, hogy rövidnek kellett lennie. A verseny végére, a zsűri tagjai a „Külsőrekecsini Naputánjáró Néptánccsoport” -nak 56, illetve népdalénekesünknek 58 pontot ítéltek meg.

Nagyon szépen köszönjük a támogatást és a szurkolást!     

 

Gyurka Valentin külsőrekecsini népművelő

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók