Nyár, táborok, élmények

2014.09.19. | Keresztszülők
Beszámoló a szeptemberi klubdélutánról
A nyári szünet utáni első klubdélutánunk nagyon változatosra sikerült. Köszöntöttük a 60 éves Csoma Gergelyt, majd tábori beszámolók következtek: a XII.kerület szántódi táborában diószéni gyerekek nyaraltak, a gyimesi Muhos patakán három különböző csángó falu gyermekei élvezték a mesetábor felszabadító erejét. A Kovász Egyesület budapesti, a kosteleki keresztszülők terényi és a berekfürdői Megbékélés Házában szervezett táborokról is kaptunk képes élménybeszámolót.

A szeptember 13-ai félévkezdés egy kis izgalommal indult, mert csak egy órás késéssel tudtuk elfoglalni a termünket. Így Csoma Gergely köszöntésére 60-ik születésnapján a Böszörményi úti irodaház előcsarnokában került sor. Kiss-Tampu Tatiana és Kovács Krisztián szép énekkel köszönte meg a csángók nagy támogatójának több évtizedes kitartó munkáját, aki az 50 évig szünetelő magyar oktatást az elsők között indította újra Magyarfaluban. Moldva szerte felállított faszobrai és csodálatos fotó albumai őrzik 33 éven keresztül folytatott moldvai munkásságát. „Nem tudtam megállítani a moldvai magyarság rohamos beolvadását, ám hatással voltam egyesek életére”, vallja a fotóművész, aki ma is töretlenül járja a moldvai településeket, tanítva a felnőtteket is. Csoma Gergely egyúttal beszámolt arról a táborral, melyet idén Lázár Enikő énektanárnővel Moldvában három falugyermekeinek tartottak. A tábort a támogatók közül Károly atya a szentendrei Ferences Gimnázium tanára méltatta. Willemse Jolanda alelnök felidézte az ünnepelt életútját, további jó egészséget kívánva neki. Köszönjük Kováts Ákos keresztszülőtársunknak, hogy megszervezte a tábort és ezt a kis ünnepséget!

Szünet után már a megszokott termünkben folytattuk klubdélutánunkat a nyári tábori beszámolókkal. Elsőként a XII. kerület szántódi táboráról hallottunk a Németvölgyi iskola igazgató helyettesétől, Dimanopulosz Andreától egy lelkes diavetítéssel egybekötött beszámolót. Második éve közösen nyaralnak ebben a táborban a diószéni gyerekek, falugazdájuk, Jolanda szervezésében a budapesti gyerekekkel. A gazdag program, a felszabadult légkör eredményeképpen az eltelt hét végére gyakran még egymással is magyarul beszéltek a moldvai gyerekek. A balatoni táborban az volt a legcsodálatosabb, hogy minden keresztszülő eljött messziről, még külföldről is. Jolanda beszélt arról is, hogy májusban a gyereknap alkalmából 20 diószéni gyerek látogatott a Városligetbe az Országos Mentőszolgálat támogatásával. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, gyönyörű szállodában laktak s rengeteg programot szerveztek számukra. A keresztszülők ekkor is meglátogatták őket. Köszönet a támogatóknak, a keresztszülőknek és a két diószéni tanárnak.

A nyár legkülönlegesebb tábora a gyimesi Muhos patakán volt, ahova Istók Angéla, klézsei tanító néni 15, különböző falvakból való, többszörösen hátrányos helyzetű kisgyermekkel érkezett. A máltai Szeretetszolgálat Önkéntes orvos csoportja munkatársaival nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megpróbálja feloldani a szülőket, de főleg az apákat nélkülöző gyerekekben a szorongást. Mindezt saját finanszírozásban. A csodálatos természeti környezetben lévő táborban az első megdöbbenést az váltotta ki, ahogy Kecskés Karina színésznő, aki a program egyik irányítója volt, elmondta,­ hogy a gyerekek alig értettek magyarul, pedig Tátrai Vanda meseterapeutával sok-sok szép mesével készültek. Egyikük sem arról híres, hogy az első nehézségnél feladják a kitűzött céljukat: a nap minden percében kitaláltak valami élményt adó játékot. Csodálatos színes kendőkkel mese barlangot építettek. Sokat kirándultak a gyönyörű gyimesi hegyekben, hidat építettek a falu patakján, festettek kavicsot, szekereztek, kenyeret sütöttek, fociztak, de leginkább bábok segítségével mondókákat, egyszerű meséket játszottak el a gyerekeknek. Szalai László doktor pedig Balázs Péterrel együtt megpróbálta egy kicsit pótolni az apák hiányát. Karina meghatódva mesélte, hogy amit eddig tudott a szeretetről és háláról, az nagymértékben kiegészítésre szorul. Úgy érzi, ők sokkal többet kaptak a gyerekektől, mint amit ők tudtak nyújtani nekik. Külön örömünkre szolgál, hogy ez a meseterápiás tábor áprilisi vendégünk, Szalai László szemészorvos és csapatának ötlete alapján a mi közreműködésünkkel jött létre. Reméljük lesz folytatása az együttműködésnek, mert rengeteg rászoruló gyermek van Moldvában.

Vermes Miklós és felesége Zsuzsa a kosteleki gyerekeket nyaraltatja évek óta a Nógrád megyei terényi keresztszülőkkel összefogva. Terényben családoknál helyezik el a gyermekeket, de az ebéd és a programok közösek. A hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban szinte igazi vadász kalandokban volt részük: puskával, nyíllal lőhettek magaslesről, digitális táblákon felbukkanó állatokra. A levetített videofelvételen Vaszi Levente tanító bácsi elmondta, hogy ezek a gyerekek nagyon szeretnek táncolni, énekelni, mert náluk még élnek a népi hagyományok. A terényi Falu Napokon műsort adtak gyönyörű viseletükben. Az itt töltött néhány nap után Hajdúszoboszlón élvezték a nyári örömöket. Vermes Miklós energikus előadását hallgatva megértettük, hogyan sikerül neki összetartani a kosteleki keresztszülőket, megszervezni a csomagküldéseket, részt venni Vaszi Levente „Fölszállott a páva” népzenei versenyén, ahol a kosteleki tanító bácsi közönségdíjat kapott.

A Kovász Egyesület 11. alkalommal megrendezett táboráról Petrovics Sándor elnök írásos beszámolóját Wieder Krisztina olvasta fel. Ők is befogadó családoknál helyezték el a Csíkfaluból, Bogdánfalváról, Külső-Rekecsinből és idén először Magyarfaluból érkező gyerkeket. Napközben azonban közös volt a programjuk. Budapest látványosságai lenyűgözték a messziről jött gyerekeket. Ők azok, akik a Szent Jobb körmeneten részt vettek gyönyörű népviseletükben. A rákosszentmihályi Szent Mihály templomban a csángó misén felolvasásukkal és énekeikkel sokak szemébe könnyeket csaltak. A Csángó Esten tréfás mondókáik, ősi énekeik és fergeteges tánclépéseik elkápráztatták a több száz fős hallgatóságot. A beszámolóhoz egy köszönő levél is tartozott: Fekete Kászoni Rita tanító néni hálás szavakkal szólt a XVI. kerületi Kovász Egyesület vendégszeretetéről, a rengeteg élményről, amit kaptak kicsik és nagyok egyaránt. Ez a gesztus jól esett a szervezőknek, támogatóknak, mert mindnyájan tudjuk, hogy rengeteg szervezés, utánajárás, kapcsolatfelvétel kell egy ilyen tábor létrehozásához. De mindnyájan abban bízunk, hogy sok szeretetet, élményt adva a moldvai gyerekeknek hozzájárulhatunk egy reális Magyarország kép kialakításához.

Erős Ildikó és két társa, Makkai Attiláné és Felföldi Elek nagyszabású szervezéssel „vegyes gyermektábort” alakítottak ki a berekfürdői református Megbékélés Házában. Idén a Felvidékről, Észak-Komáromból 10 gyermek, Kárpátaljáról szintén 10 gyermek érkezett, Erdélyből, Lövétéről 10 székely gyermek jött el hozzájuk, Moldvából, Pokolpatakról, Duma Dániel felügyeletével 10 csángó magyar gyermek látogatott el Berekfürdőre. Nemzetközi táborukban 3 ország 4 települése képviseltette magát 40 gyermekkel, akik a 8-14 éves korosztályba tartoztak.

Drámapedagógus segített nekik abban, hogy jól működő kis csapattá kovácsolódjon a 40 gyermek és 5 kísérő és igazán emlékezetes legyen az itt töltendő 1 hét. Az idő kegyes volt hozzájuk, így a gyermekek naponta strandolhattak. Programjaik igen gazdagok voltak, eljutottak Egerbe, az Eszterházy Károly Főiskola épületében lévő Varázstoronyba természettudományos délelőttre. Biciklitúrázott a csoport, a berekfürdői Általános Iskola Igazgatója rendhagyó történelem órán mesélt a magyar történelemről.

A közös nyaralás lehetővé tette, hogy együtt játsszanak, versenyezzenek, énekeljenek, táncoljanak a csángó keresztgyermekek a más közösségekből érkezett gyerekekkel, és így sokkal több lehetőségük volt a magyar nyelv használatára és tanulására. Mint minden tábornál, itt is nagy feladat volt az anyagiak előteremtése.

A hosszúra nyúlt délután végén László Ildikó vezetésével elénekeltük a „Komámasszony n'aj megmondja az uramnak” kezdetű pusztinai népdalt, aminek szövegét a beszámoló után közreadjuk.

Minden segítőnek a Moldvában szokásos módon szeretnénk megköszöni a támogatást:

Isten fizesse meg!

A keresztszülők által szervezett táborok rengeteg élményhez juttatják a vendég gyerekeket, miközben magyar tudásuk is gyarapszik. Ez a tudat ad erőt mindnyájunknak a következő nyári tábor megszervezéséhez.

Lejegyezte:

Büttner Sarolta
programkoordinátor
Kemcse

2014. szeptember

Komámasszony (Pusztina, Nyisztor Ilona éneke)

Komámasszony n’aj megmondja az uramnak,
Hogy eladtam a zabomat a zsidóknak,
Ha megmondja, jól megver, jó lesz nekem jó regvel,
Komámasszony!

Az uramnak ördög bútt a bocskorába,
Három hete, hogy iszik a korcsomába,
Haza, hazajövöget, s ingem jól megvereget,
Komámasszony!

Kihajtottam a tinókat a csordával,
Komámasszony meghiutt a vacsorára
Én ott addig tévároztam*, míg a csordát visszavártam,
Komámasszony!

Komámasszony jöjjön ki a hegytetőre,
Üljünk fel a boroshordó tetejére,
Fúrjuk ki az oldalát, csapjunk egy kometriát**,
Komámasszony!
Fúrjuk ki az oldalát, csapjunk egy kometriát,
Komámasszony, s még egy asszony!

* tanácskoztam, beszélgettem;
** keresztelő

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók