Nyári táborokról, újdonságokról

2013.09.30. | Keresztszülők

Tudósítás a 2013. évi szeptemberi klubdélutánról
Hamar elszaladt a nyár, beköszöntött az ősz. A szeptemberi klubdélutánunkon először Mátyás Mónika tiszta hangú éneke melegítette fel a szívünket. Ő a pusztinai születésű büszkeségünk, aki most Mezőkövesden él Lázár Borika falugazda-felelősnél és a tanulmányai utáni szakmai gyakorlatát tölti.

Ezután Pákozdi Judit elnök asszony számolt be a nyári táborokról, valamint a szeptember 6-7-8 között tartott szovátai pedagógus konferenciáról, amelyen az összes magyar tanár ill. hagyományőrző megjelent. Az RMPSZ vezetői és koordinátora mellett a minisztérium is képviseltette magát, és meghívottként a KEMCSE elnöke és gazdasági felelőse is. A helyszín a szépen felújított Teleki Központ volt. Megnyugtató volt hallani arról, hogy a magyar oktatás a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége irányítása alatt megfelelő színvonalon folyik továbbra is azzal a céllal, hogy a hivatalos iskolai oktatás része legyen a falvakban a magyar oktatás. A szerződéskötések megtörténtek a magyar tanárok és a Szövetség között. A Magyar Állam a pedagógusok fizetését a jövőben is biztosítja, a keresztszülők támogatása pedig a tanárok kezébe jut az eddigi sok vitára okot adó rezsi-költségek önfinanszírozása céljából. Minden tanár megkapja a fizetésén felüli havi 700 lejt, amelyből maga fizeti a számláit, és biztosítja az oktatási helyszíne költségeit. A konferencián felmerült ismét egy Bákóba tervezett Oktatási Központ gondolata is. A 3 napos eredményes tanácskozást jókedvű táncház zárta le. Legedi István furulyázott, a prímás szerepet pedig Tókos Norbert 19 éves gajdári tanító játszotta igen eredményesen. Ezután az Elnök Asszony bemutatta az új magyar tanárok fényképeit és rövid önéletrajzait:

Tatár Ágota – Diószeg                   Tókos Norbert – Gajdár               Ivácsony Timea – Lábnyik

                            Róka Szilvia – Szőlőhegy           Vikol László – Újfalu

Szót kért utána Suba Veronika keresztszülő. Felolvasta a „ Frumószai levelet”, amelyet a tanárok írtak a küzdelmeikről és az eredményeikről. Veronika vállalta a frumószai falugazda szerepét, hogy minél jobban tudja segíteni a jövőben a kinti munkát és a helyes tájékoztatást, összefogja majd a keresztszülőket.

Willemse Jolanda alelnök beszámolt az általa szervezett táborokról, köztük a XII. kerületi iskolák diákjaival közös táborról is. Felszólalt Dimonopulosz Andrea is, a Németvölgyi utcai Általános Iskola tanára is, aki ezt szintén sikeresnek tartotta. Jolanda számára különösen fontos volt a kalotaszentkirályi tábor, ahol három faluból táboroztatott 50 csángó gyereket, amely a legjobb volt a nyolc éves táboroztatásai közül. Jolanda felhívta még a figyelmünket az október 12-i rangos szereplőket felvonultató Jótékonysági Koncertre Szentendrén, amelyre még jegyek válthatók nála. Gondos Béla arról számolt be, hogy nyáron felavatásra került Nagypatak-Forrófalván Georgina Pater mártírpap szobra, amelyet Csoma Gergely készített. Szamosi Elemér pedig az október 21-i egri Petrás Incze János ünnepi ülésre hívta fel a figyelmet.

Szünet után sorra vettük a nyári táborokat:

1. Vermes Miklós falugazda a kostelekiek Terényben töltött két napjáról számolt be. Július 20-27-ig táboroztak a gyerekek Magyarországon, az első két napot töltötték Terényben, a többit Hajdúszoboszlón. A résztvevők összesen 37-en voltak, 21 kisdiák és 16 ifjú-felnőtt, ők a Szellő Néptáncegyüttes tagjai (beleértve Ferencz Andrást és Vaszi Leventét, a gyerekek kosteleki magyar tanárait is). Vermes Miklós kiemelte a terényiek rendkívüli összefogását mind a szervezésben mind az anyagiak, természetbeliek előteremtésében.

2. Erőss Ildikó /Klézse –Pokolpatak falugazdája/ az augusztus 11-24 között tartó berekfürdői tábort mutatta be, melynek helyszíne idén is a Megbékélés Háza Konferencia Központ volt. Szervezőtársai: Felföldi Elek és Makai Ilona volt. Itt Somoska, Klézse,Pokolpatak,Buda ill. Lövéte gyermekeiből állt össze a csapat. Gazdag programjukban a szokásos kézműves-foglalkozásokon, versenyeken kívül biciklitúra, rendhagyó történelem óra augusztus 20-án, a barantásokkal való találkozás, kisvonatozás, sikeres templomi szereplés és sok strandolás szerepelt.

3. Almássyné Valika referált a szeptember 1-7 között tartott leányfalusi táborról, amelynek a helyszíne a Szerencsejáték Zrt Üdülője volt, ahol a gyerekeknek a közös játékokon és versengéseken kívül a legnagyobb élményt az általuk még sohasem tapasztalt „luxus”, pl. .különböző hőmérsékletű, fedett, ill. fedetlen medencék, és a szauna jelentették. Itt 12 lészpedi és 8 magyarfalusi gyermek nyaralt fiatal tanítóikkal együtt.

Minden táborra jellemzően említésre méltó, hogy a gyermekek nagyon szép rendet tartottak maguk körül,és a hálóikban. Utoljára Lázárné Borika, külsőrekecsini falugazda beszélt az általa szervezett táborukról.

Találkozunk a következő hónap második szombatján, október 12-én, amikor Dr.Iancu Laura lesz a vendégünk, és fellépnek a diószéni gyerekek is a tanárukkal. Ezt követően pedig utazunk Szentendrére mindannyian a jótékonysági bálra. Mindenkit várunk szeretettel!

Lejegyezte:

Gádor Ildikó keresztszülő és
Albertné Révay Rita vallási felelős,
Prekrit Judit fotóival

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók