Önkéntes orvosok gyógyítanak a moldvai falvakban

2014.04.24. | Keresztszülők
Beszámoló az április keresztszülő klubról
Hosszú szünet után került sor ismét hagyományos klubdélutánunkra, mert az elmúlt hónapokban a taggyűlés és a Csángó bál esett szokásos rendezvényeink időpontjára. A program ezúttal is nagyon érdekes volt: dr. Szalai László szemészorvos, a Máltai Szeretetszolgálat missziós orvos csoportjának vezetője számolt be az immár 6 éve Moldvában önkéntesen végzett gyógyító munkájukról, tapasztalataikról. És ismét elkezdtünk közösen moldvai dalokat tanulni.

A klub délután programját László Ildikó húsvéti éneke indította, majd Pákozdi Judit elnöknőnk ismertette az aktuális híreket: a moldvai pedagógusok küldöttsége a húsvét előtti hetet a lakiteleki Népfőiskolán tölti szakmai továbbképzésen, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének meghívására. A KEMCSE elnöksége azt tervezi, hogy meglátogatja a tanárokat, hogy elbeszélgessenek velük, és egy kis húsvéti ajándékkal kedveskedjenek nekik.

Szalai doktor hozott magával egy kisfilmet, amely a missziós orvos csoport csángóföldi gyógyító munkájáról szólt, és amely több, általunk is jól ismert moldvai faluban készült. A helyszínen felfújható sátrakban zajlottak a szemészeti, belgyógyászati és hallás vizsgálatok. Néha még sebészeti beavatkozások is. Láthattuk, amint mindenütt hosszú sorokban, türelmesen vártak a felnőttek és a gyerekek a vizsgálatokra.

Az önkéntes orvosok 2006 óta járják Erdély, Moldva és Kárpátalja kis településeit, ahol a helybéli orvos olyan ritka, mint a fehér holló. Szalai doktor úr megrendülve említette, hogy eddigi munkája során három esetben halt volna meg a beteg, ha ők nem érkeznek időben. Ezek az esetek is jelzik tevékenységük fontosságát, de például az egyszerű szemvizsgálatok is sok gyermek látását mentik meg.

Megtudtuk, hogy pszichológiai vizsgálatokra és terápiára is szükség lenne a moldvai magyarság körében, különösen a családok széthullása miatt, amit a szülők külföldi munkavállalás okoz. A magyarországi hátrányos helyzetű csoportok között végzett meseterápiás vizsgálatok és kezelések biztató eredményei alapján (ezek kidolgozása Boldizsár Ildikó meseterepeuta és munkatársai nevéhez fűződik) nagyon hasznos lenne, ha a csángómagyar gyerekeknek is lehetőségük lenne ilyenben részt venni.

A film utáni beszélgetés során megtudtuk, hogy nagy szükségük lenne egy épületre Moldvában, ahol folyamatosan végezhetnék munkájukat. Befejezésül Csoma Gergely szép könyvével, „Az elhagyott idő”-vel köszöntük meg Szalai doktornak az érdekfeszítő és tanulságos előadást. Reméljük a jövőben lesz még alkalmunk találkozni vele és munkatársaival.

A Máltai Szeretetszolgálat missziós tevékenységéről további információ található az alábbi honlapon:

http://www.maltai.hu/?action=search&label=orvoscsoport

Elhatároztuk, hogy klubdélután végén visszatértünk ahhoz a jó szokáshoz, miszerint minden alkalommal megtanulunk egy csángó népdalt. László Ildikó irányításával ez alkalommal el is kezdtük. A megtanult dal szövegét alább közreadjuk, következő alkalommal pedig átismételjük, így reményeink szerint egyre több éneket fogunk mi is ismerni moldvai keresztgyermekeink ,barátaink és a magunk örömére.

Következő, májusi klubunkon szeretnénk levetíteni a lelki felkészülést segítve a Csíksomlyói pünkösdi zarándoklat és búcsú történetéről készült filmet. Tervezzük tovább, a mindnyájunk által jól ismert Kovács Krisztián énekes és furulyás csángó diák meghívását, hogy beszámoljon a társaival megtett Dél-amerikai népdalgyűjtő útjáról.

Lejegyezte:

Büttner Sarolta
programszervező

Kalagari nagy hegy alatt

kalagari nagy hegy alatt,
kalagari nagy hegy alatt,
van egy forrás a föld alatt

s aki abból vizet iszik,
s aki abból vizet iszik,
rózsájától elbúcsúzik

s úgy kell rózsám, úgy kell neked,
s úgy kell rózsám, úgy kell neked,
sokat mondtam én ezt neked

szeress egyet, s ne máj hármat,
szeress egyet, s ne máj hármat,
eggyel es elég nagy bánat

mert én egyet szerettem volt,
mert én egyet szerettem volt,
s eeget es szenvedtem volt

csipkebokor z’én szállásom,
csipkebokor z’én szállásom,
s ott es mincsen megállásom

ha még egyszer lány lehetnék,
hamég egyszer lány lehetnék,
pipás legényre nem néznék

mert a legény büdös gomba,
mert a legény büdös gomba,
kihányják a ganés dombra.

de a liány csokros rózsa
de a liány csokros rózsa,
felteszik az ablakvasra

voltam én es, mikor voltam,
voltam én es, mikor voltam,
egy szép kertben virágoztam

eljött egy, a leszakasztott,
eljött egy, a leszakasztott,
körme alatt elhirvasztott.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók