Saját gyökereinket öntözzük

2013.12.04. | Keresztszülők

A moldvai szórvány termékeny táptalajt kínál a hagyományőrzésre, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének gondozásában működő Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó pedagógusok már több településen sikeresen erősítik a helyiek identitás- és magyarságtudatát.

November 22-én kezdődött a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa közös szervezésében megrendezett, már hagyománynak örvendő XXIII. Pedagógusok Fóruma. Az eseménynek a hidegségi Csángó Panzió adott otthont. A CSTIT már korábban is próbálkozott eleget tenni a szórványban jelentkező képzés-igénynek, legközelebb talán már a moldvai csángómagyar pedagógusok lehetnek házigazdái egy hasonló hagyományőrző képzésnek.

A pedagógusok fórumának ez alkalommal a hagyományőrzés volt a tematikája. A résztvevőknek színes, információdús programokban volt részük. Saját gyökereinket öntözzük, amikor hagyományainkat ápoljuk, és már a népi gyermekjátékokat is eszközként lehet használni arra, hogy a népi hagyományokat megismertessük a gyermekekkel.

A képzést Kozma István-Florin, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva a pedagógusok nevelői munkájának fontosságát, a felnövekvő generációnak társadalomban vállalt szerepének formálásában. Szintén ő tolmácsolta Burus-Siklódi Botond (RMPSZ elnök) üdvözletét, majd külön köszöntötte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének gondozása alatt működő Moldvai Csángómagyar Oktatási Program hagyományőrzőit és pedagógusait, akik első alkalommal voltak jelen ezen a képzés-sorozaton.

Rácz Árpád, Hargita megyei tanácsos és a gyimesközéploki iskola igazgatója, mondott köszönetet Mihály Emőkének a szervezésért, majd a hosszas köszöntő és díszbeszéd helyett, a kis tanítványok által bemutatott hagyományőrző műsort konferálta fel. A gyermekek tánca (lésza) teljesen elvarázsolta a résztvevőket, mindenki kedvet kapott egy kis lábforgatásra, így alaposan rákészültünk a vacsorára egy közös tánccal.

A képzésen több, mint ötven pedagógus vett részt, akik rövid ismerkedés után, önfeledten kapcsolódtak be Nyírő Ibolya és Máthé Tünde óvónők népi gyermekjátékaiba, ehhez pedig a talpalávalót Kovács István tanító bácsi és bandája húzták.

Márton Attila „Az archaikus magyar nyelv átörökítése” címmel tartott előadást, Berszán Lajos pap bácsi pedig az egyházközség felelősségét emelte kis a népi értékek megőrzésében. Szőcs Anna a rovásírásról, mint nemzeti örökségünkről mesélt lelkesen, majd András Borbála kézműves foglalkozásai hangoltak rá a közelgő karácsonyi ünnepekre. Olyannyira, hogy a képzésen résztvevő pedagógusok meg is ajándékozták csángó kollégáikat egy-egy cipősdobozba csomagolt szeretettel.

A Moldvai Csángómagyar Oktatási Programban dolgozó hagyományőrzők és pedagógusok nem feledkeztek meg arról sem, hogy a csíksomlyói fertőző-osztályon lábadozó értékes hagyományőrző Botezatu Viktóri nénét meglátogassák, akinek szintén ott lett volna a helye ezen a tanulságos hétvégén.

A fórum XXIII. kiadását Hargita Megye Tanácsa társszervezőként, a Hargita Megyei Nevelési és Erőforrás Központtal együttműködésben támogatta, a rendezvény Hargita Megye Tanfelügyelősége, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szakmai támogatásával jött létre.

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi
a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program megbízott koordinátora

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók