Sikeres pályázatokból gyarapodhatnak moldvai iskolák

2017.02.23. | Keresztszülők
A Moldvai Magyar Oktatási Alapítvány újabb két sikeres pályázatának köszönhetően ismét jelentősen segíteni tudja a moldvai magyar oktatást. A támogatás elosztása részben a gyermekek létszáma szerint, részben az oktatási helyszínek tanítóinak pályázata alapján történik.

Az egyik pályázatunk eredményeként A4-es méretű fehér és színes papírokat, mosható filctollakat, hobbiragasztókat, vízfestékeket és üvegfólia festékeket tudunk juttatni az oktatási helyszínekre. Ezeket a gyermekek létszámaránya szerint fogjuk elosztani.

A másik pályázatunk tárgya a házimozi. Az AMMOA az év elején kiírt az oktatási helyszínek számára pályázatot házimozira, mely áll egy 140 cm átlójú televízióból és egy lejátszóból, hangfalakkal, és adunk hozzá több DVD filmet is.

Az AMMOA kuratóriumának döntése alapján a következő oktatási helyszínek kapnak házimozit:

Csík falu, Diószén, Dumbravény, Forrófalva, Klézse-Buda, Kostelek, Külsőrekecsin, Lábnyik, Lészped, Lészped Oktatási Központ, Magyarfalu, Pokolpatak, Pusztina, Somoska és Újfalu (Szitással közösen).

A pályázó tanároktól kértük, írják le, milyen célra szeretnék használni a házimozit. Ezekből idézünk néhány gondolatot:

„A gyermekekkel rajzfilmek, magyar népmesék, gyermekdalok, versek megné­zése, ami segít a gyermekek szókincsének bővülésében. Az ifjúsági csoporttal filmek, dokumentumfilmek megnézése, megbeszélése, a hagyományőrző csoporttal, ahová a falu idősebb generációja jár, régi magyar filmek, filmek a szentekről megtekintése. Véleményem szerint az együttlétnek közösségformáló hatása van.”

„A házimozi rendszert nagyon hasznos didaktikai eszköznek tartom. A magyar órákon való foglakozásokon szemléltetőeszközként hasznosítható. A heti témákhoz kapcsolódó kisfilmek vetítésére is alkalmas. A magyar oktatásban különféle programok szervezésének a lebonyolításában segítségül szolgálna. A különböző filmestek szervezése segítene összegyűjteni a helyi fiatalokat. A közösségépítő szerepe a fiatalok körében felkeltené az érdeklődést. Mivel nekünk, a csángó oktatási programban dolgozó pedagógusoknak nem csak az a feladatunk, hogy csak az óvodától egészen nyolcadik osztályig tanuló gyerekek figyelmét hívjuk fel a magyar oktatásra. Az lenne a legfontosabb, hogy az egész falu bekapcsolódjon a különféle tevékenységekbe. A házimozi rendszer egy újabb kapocs lenne a magyar oktatási helyszín és a falu emberei között.”

„Az állami iskolában zajló magyar anyanyelvórák keretében nagy sikere lenne a korszerű, állami iskolákban még nem használatos, modern berendezésnek. A Magyar Népmesék sorozat élményszerű vetítése igazán vonzó lenne kis és nagyobb gyermekek, tanulók számára egyaránt. Hétvégeken a nagyobb, középiskolás tanítványokkal is lehetne időnként filmklubot szervezni. De a hagyományőrző foglalkozásokra járó időseket is lekötné a róluk, vagy sokszor már őseikről szóló dokumentumfilmek vizualizálása. A magyar állampolgársági kérelmek benyújtására szervezett felnőttképzések gyors információ-átadásában is szerepet kapna a kivetített hang és képanyag.”

„A gyermekek nagyon szeretnek nézni rajzfilmeket, meséket, történelmi filmeket. Ezeket most a saját lakásunkban tudjuk nézni, mert a teremben nincs semmiféle felszerelés. Az a gond, hogy sokszor nem férünk be a szobába, mert nem erre van kitalálva. Nagyon szeretném, ha a tanteremben lenne egy televízió, akkor könnyebb lenne, és többször tudnánk nézni mesés filmeket a kicsikkel, ez nekik sokat segít a nyelvta­nulásban. De még egyébre is tudnók használni. Vannak CD-ink, melyeken zenék, táncok szerepelnek a falusi felnőtt tánccsoportunkkal, és azokat is tudnánk használni a tánc, hangszertanításban.”

Dr. Legeza László
az AMMOA elnöke

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók