Diószéniek a szántódi táborban

2016.08.18. | Keresztszülők

Idén negyedik alkalommal jutottak el diószéni gyerekek a Balaton parti  táborba, ahol a XII. kerületi Németvölgyi Általános Iskola tanulóival közösen töltöttek el néhány felejthetetlen napot augusztus 9-15 között.

A 21 csángó és székely gyermek Nagy Annamária és Ugron József tanárok vezetésével érkeztek, Jolanda Willemse szervezőmunkájának köszönhetően épségben megérkeztek. A fáradságot azonnal feledtette a gyönyörű vadregényes táj, ahol mögöttünk fenyvesek és nyírfák magaslanak, előttünk pedig a Balaton vize hullámzik. A strandot kétoldalt nádas övezi, a stéghez pedig egy hosszú palló vezet. Hallani rajta a gyerekpapucsok ütemes dobogását, ahogy sietnek a várva-várt pancsolás felé. A gyerekek közül néhányan már régi ismerősként üdvözölték egymást. Hogy mitől érzik olyan jól magukat a gyerekek ebben a táborban? Itt egész héten olyan dolgokkal foglalkozhatnak, amiben örömüket lelik.

A sportprogramok gazdag lehetősége tárul eléjük: reggeli zenés, táncos torna, röplabda, foci, ping-pong és tollaslabda sportokban próbálhatják ki magukat. Ha már a sportról beszélünk, mindenképpen érdemes megemlíteni a közös szurkolást a magyar sportolóknak az olimpián. A közös meccsnézés alatt mindenki átszellemülve skandálta, „ria, ria, Hungária!”

 

A gyerekek keze is ügyesedett ez alatt az idő alatt. Délelőttönként kézműves foglalkozások keretein belül élhették ki kreativitásukat. Az idén a címerfestés, batikolás, nemezelés, hajtogatás, fonás rejtelmeire tanították őket az ügyes kezű pedagógusok. Este pedig táncolhattak a kedvenc dalaikra, tréfás versenyekkel és anyanyelvi vetélkedőkkel múlatták az időt.

 

A tábor ideje alatt napi rendszerességgel látogattak el keresztszülők, voltak, akik Kanadából, Írországból érkeztek azért, hogy a gyermekekkel töltsenek egy hetet. A csángó délutánra, aki csak tehette ellátogatott. A gyerekek izgatottan készültek az előadásra. A délután a tanár úr történelmi bevezetőjével kezdődött, majd megtekinthettük a csángó és székely népviselet jellegzetességeit. ezután tánc- és énekbemutató és énektanítás következett. Egy csángó hujjogatót tanítottak meg nekünk csángó barátaink. A legvégén elénekeltük a csángó, a székely és végül a magyar Himnuszt is. Mindenkinek könnyeket csalt a szemébe. Átéreztük, hogy mennyire fontos, hogy tegyünk valamit a nyelvünk megőrzéséért Csángóföldön, hiszen ha elvész, akkor a magyarságból is elvész egy jó nagy  rész.

 

A közös programoknak köszönhetően, a gyermekek egyre többet beszéltek egymással magyarul. A búcsúesten, a tábortűz körül mindenki együtt énekelt, együtt tapsoltunk a búcsúzó nyolcadikosoknak, a versenyek díjazottainak. A gyerekek ajándékokkal, élményekkel, rengeteg új tapasztalattal és barátokkal gazdagabban indultak haza. sírva búcsúztak el egymástól, abban a reményben, hogy jövőre újra találkozhatnak egymással.

 

Köszönet az anyagi támogatásért és a tábor lebonyolításáért, a XII. kerület Hegyvidék Önkormányzatának, a KEMCSÉ- nek, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Németvölgyi Általános Iskola pedagógusainak, a keresztszülőknek, a diószéni tanároknak és nem utolsó sorban a program motorjának,  Jolanda Willemsenek a fáradhatatlan munkájáért.

 

 

Lejegyezte és a fotókat készítette:

Dimanopulosz Andrea

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók