Szívügyünk a moldvai magyar oktatás

2013.02.21. | Keresztszülők

Beszámoló a keresztszülő-tanár talákozóról

Az igazi keresztszülő szívén viseli keresztgyermeke sorsát. Az igazi tanár pedig tanítványainak nevelését, tudásának gyarapítását. S ha ez a két ember ­ keresztszülő és tanár - találkozik, akkor olyan véget nem érő beszélgetésekre kerülhet sor, amelyeknek tanúi lehettünk a legutóbbi keresztszülő-tanár találkozón. 36 moldvai tanár hozott híreket tanítványiról Moldvából.

Ez év február 9-én a budapesti Németvölgyi Általános Iskola adott otthont az immár hagyományosnak nevezhető keresztszülő–tanár találkozónak. A moldvai oktatási program pedagógusait a keresztszülők és vendégek hada várta az iskola első emeleti halljában.

10 órakor a KEMCSE elnökének üdvözlő szavai után a Németvölgyi Általános Iskola igazgatója Dohány András röviden bemutatta az iskolát és elmondta, hogy örömmel adtak helyet a találkozónak és felajánlotta, a jövőben is szívesen fogadják a hasonló rendezvényeinket. Ezután Antal Gábor a Moldvai Magyar Oktatási Alapítvány elnöke beszélt a keresztszülői támogatások pénzügyi alakulásáról, s biztosított mindenkit, hogy mind a magyar állam, mind a keresztszülők teljes erejükből az oktatási program támogatása mellett állnak. Ezt követően Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, egyben a moldvai oktatási program irányítója meghatott szavakkal üdvözölte a keresztszülőket, megköszönte a támogatásukat, és beszámolt arról, hogy Moldvában az oktatás 26 helyszínen megnyugtatóan zajlik, s az un.„magyar házak” működtetéséről is sikerült asz MCSMSZ-szel megegyezni. Nincs akadálya többé, hogy az oktatás ezekben is zavartalanul folytatódjék.

Végül Márton Attila az oktatási program moldvai koordinátora bemutatta új tanárokat, akiket a keresztszülők nagy tapssal fogadtak. Beszélt az oktatásban tapasztalható pozitív változásokról, az egységes bérezésről, a Jáki Sándor Teodóz ösztöndíj megalapításáról, és az új csángó gyermeklap indításáról. A tanárok ajándékokkal köszönték meg a meghívást. Az RMPSZ képviselőit elkísérte Anghel Năstase, Bákó megyei kisebbségi tanfelügyelő, aki példaértékű, eredményes civil együttműködésnek nevezte a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület és A Moldvai Magyar Oktatási Alapítvány munkáját.

Zárszavában a KEMCSE elnöke javasolta, azért hogy több idő jusson a tanárokkal való találkozásra, az érdeklődők ne most kérdezzenek, hanem miután a tanárok elvonultak a termekbe. Felajánlotta, hogy minden tisztségviselő a helyszínen marad, és mindenkinek szívesen adnak személyesen tájékoztatást. Ezzel a találkozó hivatalos része be is fejeződött, s következett a program leginkább várt része a személyes találkozás. A tanárok és a keresztszülők az oktatási helyszínenként kijelölt osztályokban órákon át beszélgettek egyenként és csoportosan is. Nem csak a gyerekek tanulásáról, viselkedéséről, az iskola helyzetéről esett szó, hanem már a nyári táborozás megbeszélésére is sor került. Igaz csomagküldésre ezúttal nem volt lehetőség, de a tanárok mindenki örömére sok levelet hoztak és vittek.

A programot nagyszerű közös ebéd követte, majd utána szabad programja volt a tanároknak. Este a Csángó Bálon találkoztunk ismét, ahol a moldvai magyar oktatás minden napjairól készült fotók kiállítása várta a vendégeket. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az oktatási program széles nyilvánosság előtt is bemutatkozhatott. Reméljük, hogy lesz folytatása.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók