Találkoztunk és báloztunk

2014.02.28. | Keresztszülők
Beszámoló az idei keresztszülő-tanár találkozóról
Rekordot döntöttünk, olyan nagy számban találkoztunk az idei hagyományosan megrendezett tanár-keresztszülő találkozónkon, február 15-én, szombaton délelőtt, amit este a Csángó Bálon folytattunk. A jó hangulatú, kiegyensúlyozott és mindenki számára megnyugtató híreket adó találkozó megerősített bennünket abban a törekvésünkben, hogy továbbra is minden erőnkkel segítsük keresztgyerekeink magyar-oktatásának ügyét.

Ezer kilométeres utazás után 2014. február 14 reggel érkezett meg az a 42 pedagógus, oktató és hagyományőrző, aki odakint 27 oktatási helyszínen 2064 gyermekkel foglalkozik, és akit Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár asszony még aznap délelőtt fogadott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. A találkozóra a XVIII. Csángó Bál előnapján került sor, az oktatók testületileg részt vettek rajta. A helyettes államtitkár asszony. kihangsúlyozta, hogy a 2014-es évben is kiemelt jelentőségű programként kezelik a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szakmai és anyagi adminisztrálása alatt működő moldvai csángómagyar oktatási program finanszírozását. Az újonnan kialakított oktatási helyszínek, a szakmai programok sokasága indokolták a támogatási keret bővítését is.A találkozón jelen volt az RMPSZ, a KEMCSE és az AMMOA vezetősége.

Másnap, február 15-én délelőtt Kulcsárné dr.Papp Enikő főiskolai docens, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar oktatója, pedagógiai tanácsadó, Lámpás vagy Te is!? címmel előadást tartott a tanároknak a budapesti Németvölgyi Általános Iskolában.

Ezt követően itt került sor a KEMCSE immár hagyományossá vált keresztszülő-tanár találkozójára. is. Ennek az összejövetelnek roppant nagy jelentősége van, mert a keresztszülők többségének ez az egyetlen lehetősége arra, hogy személyesen megismerje keresztgyermeke tanárát, és tájékozódjon a gyermek tanulmányairól, helyzetéről, családi körülményeiről. Nagyban hozzájárul a tanár és keresztszülő közötti bizalom kialakulásához, megerősítéséhez és megkönnyíti a további kapcsolattartást. Sokan kifejezetten ennek reményében utaztak fel vidékről Budapestre, és nagy örömünkre zsúfolásig megtöltötték az iskola nagy, emeleti előcsarnokát.

A programot Pákozdi Judit , a Kemcse elnökének köszöntő szavai nyitották meg, majd a iskola igazgatója Dohány András üdvözölte az egybegyűlteket. Ezután Sikota Krisztina tolmácsolta a XII. kerületi Önkormányzat jókívánságait, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is támogatni kívánja a keresztszülő mozgalmat. Mátrai Zoltán az AMMOA kurátora keresztszülős támogatások stabilizálásáról számolt be. A civil támogatási program megerősödéséről szólt bizakodóan, kihangsúlyozva, hogy a civil támogatóknak meg kell érteniük, az egycsatornás támogatás kikerülése bomlasztóan hat a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program biztonságára.

Ezek után Burus Siklódi Botond az RMPSZ elnöke tartott rövid beszámolót az elmúlt időszakról, szintén megerősítve az oktatási program eredményeit. Végül Márton Attila az oktatási program kordiánátora szólt a moldvai oktatás elmúlt évi tapasztalatiról, bemutatta a régi és új tanárokat, akiket keresztszülők lelkes tapssal fogadtak.

A délelőtt záró részeként a tanárok az iskola tantermeiben falvanként külön-külön személyes beszélgetésre várták a keresztszülőket, többen vetítésekkel, a gyerekek leveleivel és apró maguk készítette ajándékaikkal örvendeztették meg őket. Az oktatókat elkísérte Anghel Năstase, Bákó megye kisebbségi tanfelügyelője is.

Ebben az évben bővült a programunk a KEMCSE a falugazda találkozójával, amelyre délután került sor. Célja az volt, hogy megerősítsük a falugazda mozgalmat, a jelenlegi és leendő falugazdák megismerhessék egymást, kicseréljék tapsztalataikat, ezáltal eredményesebbé váljon működésük. A talákozón több mint húszan vettek részt, köztük néhány új falugazdaság íránt érdeklődő ketresztszülő is. Ez az összejövetel is hasznos volt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy néhány új jelentkezővel máris bővült a falugazdák köre.

Az esti Csángó Bálon idén először került átadásra az AMMOA által alapított Petrás Incze János díj, amelyet Borbáth Erzsébetnek ítéltek. Sajnos betegsége miatt nem lehetett jelen, helyette az RMPSZ elnöke, Burus Siklódi Botond vette át a díjat dr. Legeza Lászlótól az AMMOA elnökétől, és február 19-én átadta neki. A laudációt tanítványa Iancu Laura mondta. Teljes szövegét a díjátadásról szóló cikkben honlapunkon olvashatják. Ezúton is gratulálunk Erzsike néninek a kitüntetéshez.

A bálon idén egy igazi csángó lakodalmon, MENYEKEZŐN vehettünk részt. Láthattuk a moldvai magyar menyasszonyt, a NYIRÁSZÁT, hogyan öltöztetik, búcsúztatják őt, valamint a gyimesi csángó vőlegényt, ahogyan szép szóval kikérik őt… Nagy élmény volt hallani és látni a színpadon Nyisztor Ilonát, Petrás Máriát, a tanárokat, Daniellát és Leventét, és a falvak népét, akik előadták táncaikat, énekeiket, és minden szereplőt. Nagy élvezettel hallgattuk Berecz András meséjét is. Kiállítások és könyvbemutatók, vásárfia, találkozások! Felejthetetlen élmény volt!

Elbúcsúztunk Mátyás Mónikától, akit saját gyerekünkként szeretünk. Tanulmányai végeztével haza utazott Pusztinára, hogy otthon szolgáljon, a gyerekeket oktassa és nevelje. Jövőre, ha Isten is megsegít bennünket, újból találkozunk vele is, a többi szeretett moldvai testvérünkkel!

Lejegyezte:

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi
A moldvai csángómagyar oktatási program megbízott koordinátora,
Pákozdi Judit, a KEMCSE elnöke és
Albertné Révay Rita, a KEMCSE vallási és hagyományőrzési felelőse

A fotókat készítette: Prekrit Judit, Szőts László és Tánczos Erzsébet

 

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/a-csango-kozosseg-ajanlotta

Olvasható még Tánczos Erzsébet képes beszámolója is a Csángó Bálról, amely a pusztinai honlapra is felkerült:

http://netfolk.blog.hu/2014/02/16/a_xviii_csango_bal_megadta_az_osszetartozas_es_felszabadult_orom_erzeset

http://pustiana.ro/index.php?page=pu_18csangobal&hl=hun

Cikk az Erdély Ma honlapján és riport Pákozdi Judittal:

http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=158947&cim=keresztszulo_talalkozo_is_zajlott_a_csango_bal_alkalmaval_audio

Láthatunk itt még fényképeket a Csángó Bálról:

https://www.facebook.com/bogdan.tibor/media_set?set=a.10202114947007628.1073741844.1006445378&type=1

A Csángó Rádió élőben is közvetítette az eseményeket.

http://www.csangoradio.ro/

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók