Tudósítás a karácsonyváró klubdélutánunkról

2016.12.15. | Keresztszülők
Hagyományos ünnepi összejövetelünkre ezúttal is zsúfolásig megtelt a gyönyörűen feldíszített előadóterem. Idén is rendkívül változatos programmal vártuk vendégeinket: volt könyvbemutató, ének, tánc, mese, ajándék, kóstoló a pusztinai gyerekek és a magyarországi egyetemisták, régi barátaink, egyesületi tagjaink és támogatóink jóvoltából.

Elnökünk, Horváth Zoltánné Zsuzsa köszöntötte vendégeinket: Keöves Ferencet, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület új elnökét, a XII. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Hegedűs Annamáriát és a keresztszülőket.

A műsort László Ildikó éneke indította a Betlehem kis falucskában című szerbeki énekkel, ezt követően Tampu-Ababei József atya adventi gondolatai figyelmeztettek bennünket az ünnep valódi értelmére: készüljünk lélekben a kis Jézus születésére, ne csak a vásárlással foglalkozzunk. József atya ezután megáldotta ünneplő közösségünket és a Luca napi búzát is, melyet kiosztottunk, hogy kikelve friss zöld színével karácsonyfáink alatt a mindig megújuló élet születését hirdesse.

Gróf Zsófi keresztszülő társunk gitár kísérettel elénekelte az általa megzenésített Ady Endre Karácsony című versét. Alelnökünk, Willemse Jolanda valamennyiünk nevében  meleg szavakkal köszönte  meg támogatóinknak, munkatársainknak az együttműködést, a bizalmat és sok segítséget.

Ezután következett Csoma Gergely fotóművész, szobrász és néprajzos legújabb könyvének, a Megkötött időnek a bemutatója. Keresztszülő társunk beszélt pályájának kezdetéről: főiskolás korában Erdélyt járva eljutott a gyimesi csángókhoz. Tőlük tudta meg, hogy a Kárpátokon kívül is élnek csángók, akik már nem tudnak magyarul, elrománosodtak. Az is lehet, hogy megverik, ha odamegy. A sok negatívum keltette fel az érdeklődését, és 1977-ben  elindult Moldvába, ezzel kezdődött a mai napig tartó szerelem: egyedül járja a csángó falvakat, gyűjti a népmeséket, archaikus imákat, varázslásokat és ráolvasásokat. Ezt a mintegy 40 éves gyűjtőmunkát foglalta össze a most bemutatott könyvében. Ő még látta a régi Moldvát, ahogy az asszonyok a  petróleum lámpa fényénél szőtték – a falvanként eltérő, gyönyörű geometrikus mintázatú – „gúnyájukat”, szőtteseiket. Hallhatta a falvanként különböző cságó-magyar nyelvjárásokat. Színes fénykép felvételinek csodájára jártak, nem is hívták őt a nevén, hanem „Color pózá”-nak szólították. Rengeteg találkozás de izgalom is volt ezalatt a hosszú időszak alatt. A megismételhetetlen felvételeket őrző magnó kazettákat a Ceaușescu diktatúra alatt a lábára kötözve tudta kicsempészni Moldvából. Ma úgy látja, hogy ezzel pótolhatatlan kincset mentett meg.

Az előadást követő  rövid szünetben módunk volt beszélgetni a szerzővel és egymással, valamint  fogyasztani a keresztszülők által hozott finomabbnál finomabb süteményekből.

A csángó fiatalok műsorát Mátyás Mónika és kis tanítványai nyitották meg. Bartos Madalina és Karda Dária – köszönhetően a Pusztinán is eredményesen zajló magyar oktatásnak – gyönyörűen énekeltek és mondtak mesét. A Budapesten egyetemi előkészítős diószéni Petrás Róbert megnevettetett vidám mesemondásával. Tulbure Bianca az egyetemisták nevében köszöntötte az egybegyűlteket szép énekével. Trombitás Titánia és Kerényi Tamás páros moldvai táncot mutatott be Kovács Krisztián furulyakísérete mellett.

Idén is lehetőségünk nyílt Sipos Sándor úr támogatása révén a Budapesten tanuló moldvai magyar diákok már hagyományos megjutalmazására.

Legközelebbi klub összejövetelünk februárban lesz. Reményeink szerint  a hagyományos  keresztszülő-tanár találkozó  alkalmából, melyről minden érdekeltet  levélben és itt a honlapunkon is,  időben tájékoztatni fogunk.

Lejegyezte:
Büttner Sarolta
programszervező

A fotókat készítette:
Prekrit Judit

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók