Új tagot köszöntünk a KEMCSE vezetésében

2018.10.11. | Keresztszülők
A legutóbbi tisztújító közgyűlésen átalakult az Egyesület vezetése. A visszavonult, régi elnökségi tagok helyére új tagtársunk, a „csángó világban” jártas, nagy tapasztalattal rendelkező Bathó Éva lépett. Szeretettel köszöntjük közösségünkben, és sok sikert kívánunk neki eljövendő munkájához.

Bathó Éva vagyok, Jászberényben születtem és lakom. A Moldvai Csángómagyar Oktatási Program keretein belül, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége munkatáraként, Pusztinán tanítottam a 2017/2018-as tanévben.

Amikor három leánygyermekem közül a legkisebb is befejezte az egyetemet, és munkába állt, így szólt: „Édesanyám, most te jössz, tedd azt, ami a kedvedre van!” S bár az igaz, hogy az addigiak is kedvemre voltak, az is igaz, hogy voltak olyan terveim is, amelyek a gyermeknevelés csodás feladatai mellett, nem valósulhattak meg. Ezeknek jött el most az ideje. Így kerültem Pusztinába. De mi volt még előtte?

Tanítónőként végeztem 1986-ban, és egy tanyasi iskolában, Portelken kezdtem dolgozni. Fantasztikus néhány év volt ez. 1989-ben született első kislányom, ettől kezdve, 1999-ig, főállású anyaként foglalkoztattak gyermekeim. E közben tanultam fejlesztőpedagógiát, szakvizsgáztam és a HR menedzseri képzettséget is megszereztem. Tanítottam hátrányos helyzetű gyermekeket, iskolarendszerből lemorzsolódott fiatalokat. 2003 óta pedig EU társfinanszírozású pályázatokkal foglalkozom. Három évig egy, egész országra kiterjedő program szakmai vezetője voltam. A projekt célja az volt, hogy a települési önkormányzatokat, „Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról” szóló törvény értelmében elkészítendő, helyi esélyegyenlőségi programok megalkotásában támogassa. A helyi esélyegyenlőségi programok fókuszában, első sorban a hátrányos helyzetű gyermekek, mélyszegénységben élők, a nők az időskorú személyek, a fogyatékossággal élő társaink helyzetének feltárása, életkörülményeinek javítását célzó aktivitások, intézkedések meghatározása áll. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy kialakíthattam a szakmai hálózatot, amely segített a települési önkormányzatoknak.

Dolgoztam az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU projektfejlesztési főosztályvezető-helyetteseként, de visszavonzott a „terepmunka”, és Pusztina előtt pályázati tanácsadó voltam. Humán projektek generálása, fejlesztése, megismerni a helyi igényeket, szükségleteket és segíteni abban, hogy a település vagy a pályázó szervezet megtalálja a fejlődéséhez szükséges, megfelelő forrást, szép feladat, katartikus élmény egy – egy fejlesztési anyag megszületése. Idén (2018) tavasszal azonban úgy éreztem, hogy felfrissülésre van szükségem, ezért éppen jókor jött gyermekeim felhatalmazása is. Amikor megláttam az RMPSZ hirdetését, melyben tanítókat kerestek Moldvába, azonnal tudtam, indulnom kell. Így kerültem Pusztinába. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Nyisztor Ilonával dolgozhattam. Tisztelettel és elismeréssel fordultam kollégáim, Mátyás Mónika és Bilibók Jenő felé is, akik magyarországi tanulmányikat befejezvén, visszamentek szülőfalujukba tanítani, dolgozni. Igyekeztem segíteni a „Pusztinai Házért” Egyesület munkáját is, hogy az eddigi színes program-palettát újakkal egészíthessük ki. Úgy érzem sikerült beilleszkednem a helyi közösségbe, több jó hangulatú guzsalyas emléke mondatja ezt velem. Olyan szerencsés keresztszülő vagyok, aki hosszabb időt tölthetett leendő majd fogadott keresztgyermekeivel.

Miután visszatértem Magyarországra, azonnal jelentkeztem az Egyesület tagjai közé. Köszönöm szépen a megelőlegezett bizalmat, amiért a Keresztszülők a Moldva Csángómagyarokért Egyesület elnökségi tagjává választottak.

Bathó Éva
keresztszülő, volt pusztinai tanító néni
Pofakönyv: Pusztináig elérek

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók