Vallási és hagyományőrzési gondolatok 2011 májusában

2011.05.16. | Albertné Révay Rita
Egyesületünk szokásos éves közgyűlése a májusi klubdélutánunk keretében zajlott, ahol az elnökségi tagok beszámolói mellett a Vallási és Hagyományőrzési Munkacsoport munkájáról is számot adhattunk.


Kedves vendégek is megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel: Felix Mariut atya, a Bukaresti Érsekségtől Budapestre delegált pap Varga András atyával együtt 2008-ban három évre magyarországi továbbképzésre érkeztek: felkészülni a moldvai magyar nyelvű szentmisékre a Román/Magyar Püspöki Kar döntése alapján, Petru Gherghel püspök atya megbízásával. Júniusban utaznak haza Moldvába. A jelenlévők között nagy örömünkre üdvözölhettük Jáki Sándor Teodóz atyát, a Lakatos Demeter Egyesület elnökét is.

A közgyűlés előtt pár szóban András atya és Féix atya elmondták a tapasztalataikat és válaszoltak a jelen lévők kérdéseire is. Kiemelték a tanulás és a hagyományőrzés szükségességét. Nekünk is azonosak a céljaink: szeretnénk, ha a jelképes keresztgyerekeink minél nagyobb számban élnének a továbbtanulás lehetőségeivel, és megtanulnák, megőriznék őseik kincseit. Sajnos a kötelezettségeik miatt hamar el kellett menniük, de egy rövid ideig tudtak tájékozódni az egyesületünk munkájáról is. Szeretettel búcsúztunk el tőlük a Naputánjáró című hírlevelünk 1-1 számával és 1-1 csomag Rózsafűzérrel, amit tovább oszthatnak az otthoniaknak, ezzel is megerősítve a kapcsolatainkat. A Vallási és Hagyományőrzési Munkacsoportunk tagjaira számíthatnak a jövőben is: imáinkkal és kiadványok küldésével, vagy más módon szívesen segítjük őket szolgálatukban.

A közgyűlést ezután folytattuk. Beszámoltunk mi is a csoportunk munkájáról. Szeretettel tettük a dolgunkat, ha adódott valami teendő kapcsolatépítésben vagy más területen a moldvai magyarok érdekében. Tagjainknak és támogatóinknak a száma 37: aktív keresztszülők sok imádságos támogatóval, papokkal és civilekkel, akik az ország határain belül, és azon kívül élnek, de a moldvai magyarokkal azonos hitben és imádságban összetartoznak.

A 2010-es esztendő fontos eseményekkel kezdődött. Csángó Fórumot hívott össze Félix atya januárban, amelynek megszervezésére a csoportunkat kérte fel. Sok moldvai és itteni szervezet elfogadta a meghívását. Sajnos akkor az MCSMSZ nem tudott jelen lenni, viszont idén áprilisban Bákóban megrendezték a Csángó Cselekvési Konferenciát. Bízunk benne, hogy a jövőben sikerül majd közösen szolgálnunk a moldvai magyarok ügyét minden téren. Érdemes nekünk keresztszülőknek is megtennünk mindig azt a pici lépést, amire lehetőségünk adódik.

Februárban részt vehettünk egy főpásztori román-latin nyelvű szentmisén Budapesten, a Szent Anna templomban, amit Erdő Péter bíboros atya Petru Gherghel jászvásári püspökkel celebrált, Félix és András atya koncelebrálálával, ahol a fontosabb részeket magyarul is hallhattuk. Fantasztikus lehetőség volt a főpapok áldása után velük találkoznunk a közösségi teremben egy szerény agapé keretében. Köszönetet mondtunk bíboros úrnak, majd átadtuk Petru Gherghel püspök úr kezébe a Moldvában terjesztésre, illetve a püspök úr részéről jóváhagyásra váró román-magyar kétnyelvű misefüzetünket és a Rózsafűzér-lapokat.

Közös Keresztutat jártunk moldvai csángó-magyarokkal együtt idén is, hagyományainkhoz híven a Rákosligeti templomban, de jártunk együtt a Parlamentben is Ékes Ilona parlamenti képviselőnek köszönhetően. Nagy öröm volt Tarnai Mária Emerica iskolanővér megismerése is, aki a napokban megérkezett Csíkfaluba az MCSMSZ felkérésére és a rendje megbízásából, Petru Gherghel püspök atya jóváhagyásával. Iskolán kívüli foglalkozásként (megegyezés szerint egy-egy magyar óra helyett foglalkozna majd a gyerekkel a falvakban) a magyar nyelvű liturgiát tanítaná, gyakorolná a gyerekekkel, hogy ha majd oda kerül a sor, akkor tudják.

Gergelyné Kovács Marika egy népének-kurzust indított be, és a klubdélutánjainkon a keresztszülőket is oktatja, hogy együtt énekelve is tudjuk szorosabbra vonni kapcsolatainkat keresztgyerekeinkkel és a családjaikkal is. A frumószai születésű Mihoc Valerian a közbenjárásunkkal, Gyöngyössy Lajosnak köszönhetően végezheti papi tanulmányait a Váci Egyházmegyében, akinek júniusban lesz a diakónus szentelése. Szamos Elemér közvetítésével a Lakatos Demeter Egyesülettel igyekszünk még szorosabbra vonni kapcsolatainkat. Részt veszünk a rendezvényeiken, és lehetőség van arra is, hogy a moldvai útjaikhoz is kapcsolódhassunk.

Hagyományőrzési feladataink során neves tudósokat, művészeket kértünk fel a klubdélutánjainkon való ismeretterjesztésre, akik mindig ingyen vállalták a fellépéseket, ezzel is segítve közös ügyünket. Több hónapos munkával elkészült a közgyűlésünkre a meglepetésünk is, Iancu Laura költő és néprajzkutató tudományos közreműködésével a VILÁG ELSŐ CSÁNGÓ TÁRSASJÁTÉKA: a „Naputánjáró társasjáték”, amely reményeink szerint játékos formában alkalmas lesz arra, hogy széles körben szolgálja a tanulás és az ismeretterjesztés ügyét a csángó értékekről. Egyelőre magyar nyelven készült el, hogy segítse a gyerekek magyar-oktatását is Moldvában, de érdeklődés esetén lehetőség lesz arra is, hogy más nyelvekre is lefordítsuk: román, angol, vagy más nyelvekre. Szeretnénk azokra is gondolni, akik Romániában vagy az Európai Unió más országaiban szeretnék ilyen módon gyarapítani ismereteiket a moldvai csángó-magyarok történelméről, földrajzáról, néprajzáról és hagyományairól. A játék kitalálója és megalkotója, Albert Zoltán Máté a közgyűlés után vetített-képes előadás keretében részletesen bemutatta a játékot.


Terveink

Sok teendő vár még ránk. Nehézségekkel is szembe kell néznünk, de hiszem, hogy együttes erővel a jót megőrizve mindenre megoldást fogunk találni másokkal együtt a moldvai csángó-magyar gyerekek és a szüleik érdekében. Szeretnénk ehhez erősíteni és élőbbé tenni a kapcsolatainkat csángó-magyar testvéreinkkel, a Moldvában és itthon élő és felelősen gondolkodó csángó értelmiséggel és a felnövekvő nemzedékkel is, a papokkal, a tanárokkal, a támogatókkal és más csángókat segítő szervezetekkel, valamint minél több keresztszülővel együtt. Meggyőződésem továbbra is, hogy nekünk jelképes keresztszülőknek elsősorban közvetítőként az értékek keresésére és az adódó segítségek továbbítására van lehetőségünk.

Bizakodva és lelkileg feltöltődve most érkeztem Csíksomlyóról, ahol a VII. Kárpát-medencei Asszonytalálkozón az Egyesületünket és a moldvai magyarokat próbáltam képviselni (saját költségemen, ahogyan az egyesületünkben minden önkéntes így teszi ezt már évek óta). Pünkösd közeledik. A Csíksomlyói Szűzanyának a közbenjárását kértem mindannyiunkért.

 

Megköszönöm és kérem továbbra is csoportunk minden tagjának és támogatójának az imáját és a munkáját. Építsük tovább a Szeretet-hidat! Legyünk egyre többen! Összetartozunk!

Albertné Révay Rita
vallási és hagyományőrzési felelős

 


 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók