Vallási beszámoló 2014-2015

2015.07.16. | Keresztszülők

Gyorsan elrepül egy év az ember életében, egy egyesület életében is. Az éves taggyűlésünkön, 2015 május 27-én a munkánkról adtunk számot a megjelenteknek. Erre készült a vallási tevékenységünkről szóló beszámoló is az újabb eredményeinkről.

Megalakulásunk óta, immár nyolcadik éve szeretettel tettük a dolgunkat, ha adódott valami teendő kapcsolatépítésben vagy más területen a moldvai magyarok érdekében. Tagjaink száma 45, köztük 8-10 aktív keresztszülővel és sok imádságos támogatóval, papokkal és civilekkel, akik az ország határain belül, és azon kívül élnek, a moldvai magyarokkal azonos hitben és imádságban összetartoznak. Az elmúlt évben is sok esemény volt.

A Dumbravényi templom padjaira, 2014 májusára 672.637 Ft gyűlt össze a felhívásunkra, amelyet Berzsán Magdolna, dumbravényi születésű békésszentandrási asszony kezdeményezett. A kész padokról fényképeket is küldött köszönetképpen, amely a honlapunkon is látható.

Közös Keresztutat jártunk Húsvét előtt idén is, a hagyományainkhoz híven a Rákosligeti templomban, immár nyolcadik alkalommal, 2015. március 20-án. A helyi hívek mellett keresztszülők mondták az egyes állomások szövegeit. Ezúttal egyedül Tampu-Ababei József plébános atya képviselte a moldvai magyarokat. Reméljük, jövőre lesznek köztünk ismét többen az itt élő vagy dolgozó csángó-magyarok közül mások is, mint a kezdetekben.

Nyisztor Tinkával, az MCSMSZ vallási vezetőjével 2015 februárjában találkoztak a csoportunk tagjai. Kérdeztük, hogy mivel segíthetnénk a munkáját. Tinka a pusztinai asszonyok számára 40 db Hozsanna-köteteknek örült volna a legjobban. Tarnai Mária Emerica iskolanővér közbenjárására sikerült is a Szent István Társulattól 120 db adománykötetet kapnunk. Hálás köszönet érte! Az adományból 40 db-ot Kis Boáz közbenjárásával el tudtunk juttatni Pusztinába a Csángó Tanács aktuális ülésének kapcsán. Köszönjük a szállítást is. További 50 darabot a többi falu számára szántunk, amikhez keresztszülőtársunk, Subainé Veronika 50 db ajándék-CD-t is készített, amelyen a fontosabb egyházi énekek hallhatók a zugligeti Szent Család templom kórusának előadásában, amelynek Veronika is a tagja. A cél az volt, hogy a tanárok hallás útján is megtaníthassák a gyerekeknek az énekeket, hogy könnyebb legyen nekik a magyarországi szentmiséken a szövegértés és a részvétel. A fennmaradó 30 db az itt tanuló diákok, illetve a táborokba érkező diákok és a hitoktatóik számára van fenntartva.

A moldvai tanárok idei, tavaszi, lakitelki módszertani továbbképzésére mi is elmehettünk páran keresztszülők a KEMCSE és az AMMOA elnökeivel. Színvonalas előadásokat hallottunk a tanárokkal együtt. Nekünk is adatott idő arra, hogy szétoszthassuk a tanárok között az 50 darab Hozsanna-kötetet a CD-kel. Emerica nővér és Mátyás Mónika vezetésével közösen énekeltünk a tanárokkal együtt egy pár népéneket a kötetekből. Örömmel hallottuk, hogy vannak moldvai dallamvariánsok a szövegekre. Köszönjük Mónikának, hogy bemutatott egy párat belőlük.

Kicsit tudtunk beszélgetni a tanárokkal, az újabbakkal és a régi kedves barátokkal is. Ott tudtuk meg Benke Paulinától, hogy nagy szüksége lenne varrógépre, mert az övé tönkre ment. Felhívásunkra az ismeretségi körünkből több felajánlás is érkezett, amiből 3 darabot választottuk Paulinával, amely jól működik és könnyebben szállítható: 1 ipari interlock-ot és 2 elektromos táskavarrógépet. Hálásan köszönjük Paulina nevében is az ajándékozóknak: Csabai Gáborné Mártának, Várhelyi Ivánnak és Ambrus Andrásnak, valamint a szállítóknak: Tündik Tamásnak és Benke Grátzynak. (Napjainkban kapja meg az utolsó gépet is Paulina Somoskán). Reméljük, jó hasznát veszik Paulináék a varrógépeknek, ugyanúgy, mint évekkel ezelőtt Pusztinán az akkor kivitt varrógépeinknek az ottani asszonyok.

Örömeink, bánataink, terveink: Márciusban Erdélyi Zsuzsanna temetésén vettünk részt, akitől sokat tanulhattunk az előadásain, májusban pedig Kovács Krisztián zeneakadémiai diplomakoncertjén lehettünk, akit büszkén hallgathattunk, hiszen az oktatási program gyereke ő is. A legnagyobb bánat, egy barát és munkatárs, Adamik Kati elvesztése is megrendítette az egyesületünket. Hosszan tartó és türelemmel teli bizakodással viselt betegsége után hagyta itt a földi létet június 15-én. Szinte az utolsó percéig aktívan dolgozott a moldvai magyarokért. Tisztelettel és szeretettel tartunk meg az emlékezetünkben Téged, Kati! Nyugodj békében! Neked is ígérjük, hogy mi, jelképes keresztszülők továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt a moldvai csángó-magyarokért. Összetartozunk!

Albertné Révay Rita
vallási felelős
 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók