Vallási és hagyományőrzési beszámoló a 2012 februári közgyűlésünkre

2012.03.05. | Albertné Révay Rita

 

Vallási és Hagyományőrzési Munkacsoportunk az elmúlt közgyűlés óta is folytatta a 2007 szeptemberében megkezdett munkáját. Főleg imádkoztunk, és szeretettel tettük a dolgunkat, ha adódott valami teendő kapcsolatépítésben vagy más területen a moldvai magyarok érdekében. Tagjainknak és támogatóinak a száma 38 főre emelkedett: aktív keresztszülők sok imádságos támogatóval, papokkal és civilekkel, akik az ország határain belül, és azon kívül élnek, és akik a moldvai magyarokkal azonos hitben és imádságban összetartoznak.

1. Vallási területen, amit egy civil szervezet megtehetett, azt megtettük: átadtuk tavaly a csoportunk összeállításában elkészült román-magyar nyelvű imafüzetek mintapéldányait minden érdekelt kezébe: Erdő Péter bíboros atya, Petru Gherghel jászvásári püspök atya és más egyházi vezetők, valamint az MCSMSZ vezetői kezébe esetleges későbbi moldvai terjesztésre, ha a püspök úr részéről jóváhagyásra kerül majd. Hagyományainkhoz híven 2011-ben is Közös Keresztutat jártunk moldvai csángó-magyarokkal együtt a Rákosligeti templomban, a lujzikalagori születésű Tampu-Ababei József  plébános atya vezetésével, amely mindig nagy élményt és lelki feltöltődést ad mindannyiunknak. Igazán megrendítő moldvai magyar testvéreink hangján hallani az egyes állomások szövegét, és megélni velük az összetartozás érzését.

2. Hagyományőrzési feladataink során 2011-ben is neves tudósokat, művészeket kértünk fel előadásokra. A klubdélutánjainkon mindig ingyen vállalták a fellépéseket, ezzel is segítve közös ügyünket. Nagy örömünkre moldvai vezetőket és tanárokat is üdvözölhettünk idén is a köreinkben. Jelentős előrelépésként éltük meg, hogy állandó otthont kaptunk szeptembertől a XII. kerületben, a Böszörményi Irodaházban, igen nagy kedvezményekkel, amit ezúton is köszönünk a kerület vezetőinek. Szép környezetben, olcsóbban, és időhatárok nélkül tudunk az irodában és a havi klubdélutánjainkon is egymással és a moldvai magyarok ügyét képviselő társainkkal találkozni, beszélgetni, művelődni, stb. Hálásan köszönjük. 2011 klubeseményei röviden:

 

2011. január

Dr.Wetzel Tamás PhD miniszteri biztos úr, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa

A csángók egyszerűsített, kedvezményezett honosítási kérelmének lehetőségeiről beszélt

2011. február

Dr. Heltai János Imre nyelvész-tanár

A moldvai magyar nyelvi tervezés legitimitásának kérdései c. előadás

2011. március

Szász Erzsébet és Lovász Mátyás diószéni tanárok és tanítványaik

Beszámoltak a munkájukról, a diószéni gyerekek pedig énekeltek nekünk, majd indultak a szentendrei jótékonysági estünkre szerepelni

2011. április

Tampu Sztelián a Lakatos Demeter Egyesület titkára és
Iancu Laura költő és néprajzkutató

Lakatos Demeter születésének 100. évfordulójáról + Húsvét Moldvában c. előadások (+ Tarnai Mária Emerica iskolanővér bemutatkozása Moldvába indulása előtt)

2011. május

KÖZGYŰLÉS vendégekkel:

Féix + András atya

Az atyáktól elbúcsúztunk.  A Csángó társasjátékot bemutattuk.

2011. június

Pilisszentlászlóra zarándokoltunk egy kihelyezett klubdélután keretében, és lélekben csatlakoztunk a csíksomlyói zarándoktársainkhoz

Utána beszélgetés + játék a Csángó társasjátékkal

2011. július - augusztus

N y á r i   s z ü n e t

2011. szeptember

Petrás Marika, Sikota Krisztina, a XII.ker. Okt. és Kult. Biz. elnöke, Dr. Heltai János Imre nyelvész-tanár

Üdvözlő beszéd az új helyszínen + moldvai énekcsokor; utána „A moldvai nyelvjárásterület belső tagolódása” c. előadás

2011. október

Ferencz Éva énekművész

Magyarország oltalmáért moldvai énekekkel c. előadás (+ a Mundika c. riportfilm megnézése)

2011. november

Solomon Adrián elnök) + Kató Gyula alelnök (MCSMSZ), Kalocsai Mária + Farkas Gábor (koboz)

Beszámoló az oktatási programról + moldvai világi dalok

2011. december

KÖZÖS KARÁCSONY EGYÜTT csángókkal, a Lakatos Demeter Egyesülettel és híres vendégekkel:

Sebestyén Márta + Kóka Rozália + Csoma Gergely + László Ildikó + Csángó Gyula

A moldvai magyarok (diákok és itt élő családok) megajándékozása a Naputánjáró társasjátékkal

A hagyományőrzésben társulni szeretnénk minél több csángókkal foglalkozó szervezettel. Szamosi Elemér közvetítésével a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesülettel még szorosabbra vontuk a kapcsolatainkat 2011-ben. Részt vettünk a rendezvényeiken, és lehetőségünk volt a moldvai útjaikhoz is kapcsolódnunk, sőt idén ők vállalták a kiadását a „Naputánjáró”-társasjátékunknak, a VILÁG ELSŐ CSÁNGÓ TÁRSASJÁTÉKÁNAK, amely több hónapos munkával készült el 2011 november 9-re, Lakatos Demeter csángó költő 100. születésnapjára Iancu Laura néprajzkutató és költő tudományos közreműködésével, valamint a csoportunk aktív közreműködésével. Egy csángó történész és négy keresztszülő kölcsönei alapján elkezdődhettek a nyomdai munkálatok. Nagyon nagy szó, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben családonként több százezer forintot kölcsönöztek erre a célra ezek a családok! Hálásan köszönjük! A gödöllői Rosental Nyomdában készült el a társasjáték, gondos munkával és nagy kedvezményekkel, plusz-ajándékpéldányokkal, amelyeket ezúton is köszönünk.

Nagy sikert aratott Moldvában és itthon is a játék. Karácsonyra elfogyott az első 300 példány. Az utolsó két darab a januári klubdélutánunkon lelt gazdára. A kölcsönöket vissza tudtuk fizetni. Sok szponzornak köszönhetően, (akik 500 forinttal v. nagyobb összegekkel járultak hozzá) ajándékpéldányokat is szétoszthattunk a Közös Karácsonyi Ünnepségünkön. A nagy érdeklődésre való tekintettel újabb 200 darab készült el a XVI. Csángó Bálra, 2012 február 10-ére, ahol árusíthattuk a játékot. Visszajelzések szerint oktatási segédeszközként is alkalmas arra, hogy itthon és Moldvában is játékos formában szolgálja a tanulás és az ismeretterjesztés ügyét a csángó értékekről. IGAZI SZERETETBŐL KÉSZÍTETT JÁTÉK LETT a „Naputánjáró”-társasjáték! A kitalálója, Albert Zoltán Máté és tudományos munkatársa, Iancu Laura, valamint a segítőik (Abonyi György és Csurgai-Horváth Dorottya) lemondtak a honoráriumról. Az alkotók a munkájukkal járó költségeket is vállalták (szabadalmi bejegyzés, prototípus előállítása stb.), a terjesztésben is kivették a részüket, a barátaik részére saját költségeiken vettek társasjátékokat. Reméljük, hogy tanév végén, de legkésőbb 2012 Karácsonyán ismét együtt ünnepelhetünk, és a további vásárlásoknak és a remélt újabb szponzoroknak köszönhetően egy kisebb pénzösszeg is összegyűlik majd a kölcsönök és az adó kifizetése után, amelyet a szerzők kívánságára a moldvai csángó-magyar gyerekek továbbtanulásának ösztönzésére szétoszthatunk majd, amelyről a két egyesület együttesen dönt, és amelyről mindenkit tájékoztatni fogunk.

Megköszönöm ezúton is mindenkinek a részvételét és a segítségét a közös munkában. Különösen a társasjáték szerzőinek és a Lakatos Demeter Egyesületnek, Tampu Sztelián titkár úrnak köszönöm, aki a kiadási munkálatok mellett pénzbeli kölcsönnel is segítette a kiadást és Szamosi Elemér pénztárosnak, (aki a vallási csoportunk tagja is), és a kölcsönt adó keresztszülőknek: Lázárné Borikának, Nagy Erzsikének, Willemse Jolandának, Albertné Ritának és a családjaiknak. Köszönjük mindenkinek a terjesztéseket és a vásárlásokat is. Reméljük, hogy ezzel is segíthettük együtt mindannyian a moldvai magyarokat.

TERVEINK:

Meggyőződésem továbbra is, hogy nekünk jelképes keresztszülőknek elsősorban közvetítőként az értékek keresésére és az adódó segítségek továbbítására van lehetőségünk, amelyhez minél több társat kell találnunk moldvai magyar testvéreink és az értük dolgozó szervezetek körében. Reméljük, hogy minél több csángó diák fog a továbbtanulás mellett dönteni, amelyhez minden lehetőséget megkapnak majd a magyar állam mellett a román államtól is, és minden eddigi támogató mellett a keresztszülőktől is. Ránk számíthatnak továbbra is a keresztgyerekeink, a családjaik, a segítőik és a tanáraik.

Albertné Révay Rita,

a KEMCSE vallási és hagyományőrzési felelőse

2012 február 12

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók