VII. Szályka Rózsa balladaéneklő

2017.11.14. | Keresztszülők
Idén október 28-án, immár hetedik alkalommal, ismét megrendezték a Szályka Rózsa balladaéneklő találkozót. Eddig mindig Budán tartották, de ebben az évben Somoska lett a helyszíne, ahol kellemesebb körülmények között lehetett lebonyolítani a jelentős rendezvényt, amin 20 felnőtt és 40 gyermek lépett fel.

Az előkészületek már szeptemberben megkezdődtek, ahol a pedagógusok felkészítették a gyermekeket. Néne Viktori pedig szervezte a csoportok és a felnőttek fellépéseit. Mint mindig, most is néne Viktori volt a rendezvény házigazdája. Viktori leánya, Iza konferált végig.

Néne Viktori megnyitja a rendezvényt. Budai kicsik

Október 28-án, szombaton 9 órától már gyülekeztek a résztvevők Somoskán és röviddel 10 óra után néne Viktori megnyitotta a rendezvényt. A csángó himnusz elénekelése után megkezdődött a csoportok és egyéni fellépők bemutatkozása egy-egy balladával.

 

A következőkben megemlítem a  fellépőket és az elhangzott balladákat:

Gyenge Alexandra és Szentes Felicia, Lábnyik. Rusu Lucian Mihai  Nagypatak és  Bilibók Adrian Forrófalva

Budai kicsi tanulók csoportja nyitja a sort, majd Tamás Nadja Külsőrekecsinből, László Klaudia Csíkfaluból, Gyúr Gabriella és Kozsan Giulia Trunkból, Tamás Erika Kostelekről, Ciubotaru Alexandru Pokolpatakról, Talaz Camelia Magyarfaluból, Makes Mihaela Csíkszeredából, Gyenge Alexandra és Szentes Felicia Lábnyikból, Benke Sári és Benke Szilvás Raluka Somoskáról, László Ciprián Klézséről, Bordás Andrea Tyúkszerről, Rusu Lucian Mihai Nagypatakról, Bilibók Adrian Sebastián Forrófalváról, Botezatu Cosmin és Voidoc Valentina Budáról, Karda Dália és Katona Alin Pusztináról, Csorba Dária és Imbrea Ileana Lészpedről, Popa Bianca Rácsilláról. A budai ifik csoportja  zárta a fiatalok sorát.

Budai ifi csoport. Csorba Dária, Imbrea Ileana, Popa Bianka, Lészped, Rácsila

Természetesen megemlítjük a felnőtteket is:

Gyúr Paulina hagyományőrző Trunkból, Ciurar Péter Magdó hagyományőrző Pokolpatakról, Benke Madi hagyományőrző Forrófalváról, Sabau Veta hagyományőrző Diószénből, Kozan Genoveva szintén Diószénből, Tamás Magdó Pusztinából, Bogdán Klári néni Magyarfaluból, valamint a klézsei és somoskai asszonyok kórusa. Külön érdekességet jelentett, hogy Dobos Teréz is eljött  Bogdánfalváról, akitől Kallós Zoli bácsi nagyon sok balladát és éneket is gyűjtött.

Az elhangzott balladák sora:

Őrözgeti vala, Csuda halott balladája, Menek anyám menek, Somoskába menek, Szép fehér pakulár, Túl a vizen, Pakulár, pakulár, Ledől a fa mozdításból, Jöjj meg Duna, Tímár Anna balladája, S ahol én elmenek, Erdő, erdő, Moldovának sűrű vizét, Jer velem katonának, Sárig kígyó balladája, Anyám, édesanyám rejtsen el engemet, A török asszony, S ahol én elmenek, Kövecses víz közepibe, Hazám, hazám, E kertemben egy madár, Merinka, Merinka, Édesanyám, Erdő, erdő mit vétettem, Mind ezt mondja e viola, Megfúnak azok a szelek, Keservesen jut eszembe, Jó estét, jó estét Erzsi babám, Szegény árva asszony, Porondos víz martján, Ha folyó víz volnék, Jajj de szeles, jajj de hosszú ez az út, Nem anyámtól lettem, Kisétálék kiskertembe.

A zsűri tagjai. Péterbence Anikó és Pap Imre a Jászberényi csángófesztivál alapítói, valamint Fábri Ivanovics Tünde és Fábri Géza a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Művészeti Iskolájának tanárai.

Az énekek befejezése után mindenkit megvendégeltek csángó galuskával, amit az előző napon budai asszonyok készítettek néne Viktori házánál. A több mint 2000 galuska mind elfogyott.

Fábri Géza, Fábri Ivanovics Tünde, Péterbence Anikó, Pap Imre zsüri tagok. A KEMCSE különdíjának átadása

Ebéd után következett a gála, ahol a legjobbak szerepeltek ismét. A zsűri értékelte a fellépők teljesítményét, anélkül, hogy győzteseket hirdettek volna. Minden résztvevő kapott ajándékot és egy névre szóló emléklapot.

Én is átadtam a KEMCSE külön díját tanusító oklevelet, meg egy hálózsákot a pokolpataki Ciubotaru Alexandrunak, aki szintén szépen énekelt. A rendezvény második felében megérkezet a polgármester úr is és néhány csángósan mondott mondattal ő is köszöntötte a résztvevőket, sőt a legvégén elénekelt egy rövid balladát is. Nagy tapsot kapott. A táncház előtt még a kicsi gyermekek körbe jártak a vendégek között, és gyöngyökből saját kezűleg készített rózsafüzéreket osztogattak köztük, amelyhez a budai pap bácsi adta a Mária érmeket.

Résztvevők, Gyurka Vali. A kicsik tánccsoportja

A legvégén Benke Pável mondott köszönetet a fellépőknek és a rendezőknek. Ezután következett a kicsik táncháza, amiben a gyermekek nagy vidáman vettek részt. Este pedig a nagyok ropták a táncot. Évek óta jelen vagyok ezen a rendezvényen, és megállapíthattam, a zsűrivel és másokkal is együtt, hogy ez a rendezvény volt a legszínvonalasabb.

A rendezvényt az RMPSZ valamint budai keresztszülők támogatták.

Felföldi Elek
Budai falugazda

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók