XI. Szeret menti Népdalvetélkedő 2014. november 15. Kostelek

2014.12.02. | Keresztszülők
A csángó magyar oktatási program 29 helyszínén tanuló kisdiákok évente megmérettetik magukat a magyar tantárgyversenyekben, ballada –, mesemondó - és szavaló versenyeken valamint a hagyományőrzőnek is tekinthető népdal vetélkedőkön. Minden versenyt, vetélkedőt egy-egy helyi szakasz előz meg: így talán a csángó falvak legkitűnőbb diákjai jutnak el éppen egy-egy rendezvény aktuális helyszínére.

Idén a csángó falvak népdalvetélkedője egy gyimesi falucskában, Kosteleken került megrendezésre. A rendezvény teljes neve a XI. Szeret menti Népdalvetélkedőt viseli. Ez azt jelenti, hogy 2014-ben immár 11. alkalommal sikerült megrendezni – de először Kosteleken.

Két évvel ezelőtt csak az igazán moldvai-gyimesi csángó hagyományokban, a csángó keresztszülői támogatói körben érdekelteknek volt ismert a falucska neve. De aztán jött a „Fölszállott a páva” népzene vetélkedők első és második évadja. Itt lett ismert a kosteleki „Szellő Néptáncegyüttes” – Ferencz András magyar tanár vezetésével, majd a következő évben Vaszi Levente tanár bácsi. A táncegyüttes a középdöntőbe verekedte magát és a Határon túli együttesek külön díját kapta. A következő évadban az ének kategóriában Vaszi Levente, a falu szülötte elnyerve a közönség szeretetét, tiszteletét a Húsvét szombati döntőn a Közönségdíjat vehette át.

Ilyen előzmények után úgy érezték a falu tanárjai, egyetértésben a csángó magyar oktatás vezetőivel, hogy éppen ott kell helyszínt biztosítani a 2014-es népdalvetélkedőnek.

És hogy miért éppen mi írunk a rendezvényről? Hát azért, mert mi vagyunk a kosteleki keresztszülők falugazdái, 2010. óta. Talán azért, mert az azt megelőző évben Kosteleken megcsapott egy „Szellő” felől érkező szellő? Vagy az ottani emberekből áradó szeret, a gyerekek ragaszkodása? Vagy a gyimesi táj szépsége, különlegessége? Vagy mindez együtt? Nem tudjuk.

És főleg azért, mert az októberi KEMCSE klubdélutánon éppen ott voltunk és tudomásunkra jutott, hogy a Tündik Tamás néptáncegyüttes vezető által szervezett kisbuszos kosteleki útra van még szabad hely. Bár augusztus végén párnapos keresztszülői kirándulást tettünk keresztgyermekeinkhez – már vágytunk vissza a faluba. (Oda, ahol még a mobil telefonok is süketek.) És évek óta vágyakoztunk a népdalvetélkedős csángó dalos pacsirták közé. És hogy az idén éppen Kosteleken hallhatjuk őket – hát ezt kihagyhatatlan találtuk!

Az utastársak között, a szinte minden évben utazó zenészek mellett KEMCSE vezetők, más csángó falvak keresztszülői mellett kosteleki keresztszülői körből is voltak utasok.

november 13. csütörtök este 9. Budaörsről, a Jókai Mór Művelődési Központ elől indulunk. Így egész éjjel, folyamatos utazással, péntek délelőtt érkeztünk Gyimesközéplokra, a Csillag panzióhoz.

Budaörsön, indulás előtt. Gyimesközéplokon, a Csillag Panziónál

november 14. péntek

Csoportunk egyik részének a péntek gyimesi kirándulással, másik részének a csíkszeredai „Csak tiszta forrásból…” csíki népdal elődöntőn való részvétellel telt. Értünk, kosteleki keresztszülőkért, előzetes egyeztetéssel keresztgyerekeink szülei/vendéglátóink jöttek, hogy összekötve a népdalvetélkedőt, a következő két napot családi-baráti körben tölthessük. Beszámolónkat a következő nap eseményével folytatjuk.

november 15. szombat – a XI. Szeret menti Népdalvetélkedő napja

A program 10 óra kezdődött a „Csűr”-ben és a Magyar Ház udvarán. Az iskolások 3 fős zenekara, a gyimesiek zenekarának megfelelően, 2 hegedűssel és 1 gardonossal húzva a talpalávalót, a kosteleki iskolások egyből énekre fakadtak, táncra perdültek. Vaszi Levente, mint házigazda és fő szervező, megnyitotta a rendezvényt. Köszöntötték a résztvevőket, vendégeket Borus Siklósi Botond RMPSZ vezető, Salamon József gyimesbükki plébános, Márton Attila és Ferencz András csángó magyar oktatás vezetők és a csíkszeredai konzulátus képviselője is.

A moldvai oktatási helyszínekről jött gyermekek/versenyzők/tanáraik, a vendégek, a média képviselői zenekari kísérettel, gyermeki énekszóval mentek/mentünk a román iskolába, a vetélkedő helyszínére.

A „Csűr” Magyar Ház udvarán. Zeneszó mellett, útban a román iskolába

Három korcsoportban a 29 oktatási helyszín 54 gyermeke mérte össze erejét/hangját az I.-IV. osztályos, az V.-VIII. és a IX.-XII. osztályos csoportban, a 3 zsűri 3-3 tagja előtt.

Az első korcsoport zsűritagjai: Salamon József - gyimesbükki plébános (az ő ezüstmiséje volt Kosteleken augusztus 23-án), Hamar Dániel – a Muzsikás Együttes alapítója és Dobos Krisztina csíkszeredai énektanárnő volt.

A második korcsoportban Sebestyén Márta népdalénekes – előadóművész, Málnási Demeter kosteleki pap bácsi és István Ildikó volt.

A harmadik csoportban Petrás Mária népdalénekes és iparművész, Varga Zsuzsa néptáncoktató és Kelemen Gabriel zsűrizett.

Az első korcsoportból 2 versenyző a másodikból egy leány

Sajnos, a harmadik korcsoportos versenyzőkből nem tudunk képet bemutatni, hiszen egyazon időpontban nem lehettünk két helyen – és ez a korcsoport lépett fel a legkevesebb résztvevővel.

Miután az összes versenyző elénekelte a saját és a 10 általa összeállított, zsűrinek leadott dalok sorát és abból a zsűri által választott második dalt, zárult a verseny és az egész csoport zeneszó mellett vonult végig a falun, a Művelődési Házba, a közös ebédre. (Közben a „Csűrben” a zsűri tagjai egyeztettek, értékeltek.)

A zenekari fiúk. Kosteleki látkép, a vendégekkel

Ebéd után gyors tereprendezés, majd a kosteleki gyermekcsoport egy fergeteges csángó lakodalmast mutatott be – óriási sikerrel, teltházas nézőközönség előtt. Volt a műsorban vőfély, lánykikérő, hamis menyasszony, lánybúcsúztató, mulatozás, menyasszonytánc, pityókás vendég – mint az igaziban. Pár kockában elevenítjük fel élményeinket:

A csángó lakodalmas műsor után a zsűri szóbeli értékelése következett. Mindhárom korcsoportban a zsűri elnök kiemelte a versenyzők színes, tartalmas produkcióját. Minden versenyző kapott ajándékcsomagot.

Az alsó tagozatosak versenyében Vrencsán Anita első díja Kosteleken maradt. A kislány Vaszi Levente tanár bácsi „pávás” vetélkedős, kosteleki katonanótáját énekelte el, több néző szemébe is könnyet csalt.

A második korcsoportban a pusztinai Mátyás Mónika, a nagyok csoportjában a lészpedi Ciorba Madalina nyert. Mindhárom korcsoportban kaptak különdíjat a Rotary klub, a KEMCSE és a csíksomlyói Szent István Gyermekotthon részéről is.

Közben Sebestyén Márta énekelt, furulyázott; Nyisztor Ilona és Petrás Mária is énekelt; az utóbbi előadóművész sámándobolt is, még Levente is segédkezett közben.

Sebestyén Márta, Petrás Mária és Nyisztor Ilona előadóművészek

Mi, kosteleki keresztszülők még ott maradtunk a faluban, fogadó családjainkkal még egy baráti estét eltöltöttünk. Csoportunk többi tagja visszautazott Gyimesközéplokra, a panzióba.

november 16. vasárnap Reggel 9-re volt megbeszélve az indulás. 2-3 - szori rövidebb, hosszabb megállás után este 9-re értünk a kiindulási helyre, Budaörsre.

Jó csapattal utaztunk, kellemes volt még a hosszú út is velük. Szép emlékkel, lelkiekben feltöltődve gondolunk a három napra.

A 2014-es év igazán kegyes volt hozzánk: februártól kezdődően szinte havonta találkozhattunk Ferencz Andrással, Vaszi Leventével, Vaszi Médeával. Levente jóvoltából mindhárom „pávás” fellépésén a helyszínen szurkolhattunk. Májusban a kosteleki idősebb korosztály táncosaival találkoztunk Szécsényben. Felejthetetlen a júliusi terényi tábor, az augusztusi keresztszülői kirándulás, az októberi terényi tanár-keresztszülői találkozó – Bardócz Noémivel, az új kosteleki tanárral is és persze, az elmúlt kosteleki Népdalvetélkedő. Itt jegyezzük meg, hogy december 28-án újra találkozhatunk Médivel és Leventével, mint meghívott vendéggel a MÜPA - ban, a Muzsikás Együttes Karácsonyi koncertjén.

Lejegyezték:

Vermes Miklós és Zsuzsa
kosteleki falugazdák

Hatvan, 2014. november 28.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók