top of page

Adomány szegény csángómagyar családoknak

Múlt év decemberében váratlan, gondviselésként érkező anyagi támogatást kaptunk Takách Ágnestől, pontosabban Ágnes nővérétől, Takách Margittól, akinek végakarata az volt, hogy az általa hátrahagyott összeget szegény magyar családok megsegítésére fordítsa a rokonság. A nemzeti érzelmű, keresztény család gyorsan eldöntötte, hogy a távoli Moldvában élő csángómagyar testvéreink megsegítésével jó lelkiismerettel tehetnek eleget az elhunyt kívánságának.Ágnesnek én meséltem el, hogy a KEMCSE 15 évvel ezelőtti megalakulása óta minden karácsonykor megszervezi a Moldvában magyar nyelvet tanuló gyerekek számára a karácsonyi csomagküldést és, hogy így a nagyon szegény családokba születő gyermekeknek is van ajándékuk a karácsonyfa alatt. Azt sem hallgattam el, hogy erre, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben, milyen nehéz az anyagiakat előteremteni.A KEMCSE hosszú évekre visszamenő munkájában megbízva, napokon belül átutalták azt az összeget, amit a végrendelkező jótékonysági célra hátrahagyott, avval a kéréssel, hogy ennek az adománynak egyik részét a gyerekek ajándékára, másik, nagyobb részét pedig moldvai szegény családok megsegítésére fordítsuk.

Az MCSMSZ bekapcsolásával nagyon gyorsan, még karácsony előtt sikerült az adományt eljuttatni a kiválasztottakhoz. Az MCSMSZ szociális munkatársának, Réti Rózsikának a segítségével a tanárok megnevezték azokat a családokat, akik a leginkább rászorultak és a gyermekeik részt vesznek a magyar oktatásban.

Az általunk kiutalt összegből három gajdári és három diószéni családnak rizs, cukor, búzaliszt, olaj, tészta, ételízesítő, csokoládé, sütemény és narancs került az otthonába. Olyan családok kapták az adományt, ahol több gyermek van, a családnak nincs jövedelme, vagy a nagymama neveli az unokákat vagy az anyuka egyedül neveli a gyerekeit. Réti Rózsika személyesen kereste fel a családokat és adta át az adományokat, amit a KEMCSE által átutalt összegből a KEMCSE nevében vásároltak a diószéni Hercu, Corina és Padrudar, valamint a gajdári Craciun, Mare és Tuglea családnak.Szívbéli hálás köszönettel tartozunk adományozónknak, néhai Takách Margitnak és a nevében eljáró testvérének, Takách Ágnesnek, hogy a megajándékozott családoknak és gyermekeiknek örömet okoztak ajándékaikkal. Reményeink szerint evvel sikerült őket hitükben is megerősíteni, hogy bízhatnak a gondviselésben, jó szándékú embertársaik segítségében.

Köszönjük az MCSMSZ rugalmas és gyors közreműködését, mindenek előtt Réti Rózsika áldozatos munkáját és segítségét.


Ahogy a mi csángómagyar testvéreink mondják : ISTEN FIZESSE!


Toroczkay Katalin

alelnök


Commentaires


bottom of page