top of page

Adventi találkozó egytemistáinkkal

Több mint egy éve már, hogy behatárolja életünket a vírusjárvány, ami korlátokat szabott az együttléteknek, találkozásoknak, közös programoknak barátainkkal, szeretteinkkel és

az itt tanuló csángó diákokkal is. A tavaszi félévben még tartottak az online oktatások, néhányan otthonról végezték tanulmányaikat, és a vizsgák is online módon zajlottak. Amint javult a járványhelyzet, a nyár elején sikerült a diákokkal egy közös kirándulást tenni Székesfehérvárra, de azon nem volt teljes a létszám, néhány diák már hazautazott vagy külföldre ment dolgozni.Most azonban advent első vasárnapján végre mind a kilenc itt tanuló csángó egyetemi hallgatót sikerült összetoborozni. Így találkozhatott egymással a pusztinai Kaszap Johanna, a lujzikalagori Solomon Annamária és Peti, a trunki Gyúr Claudia, a klézsei Istók Cintia, a diószéni Petrás Adina és Róbert, a kosteleki Köne Emma, - aki vállalta Szegedről a vonatozást -, és a külsőrekecsini Gyurka Valentin, - aki már nem kollégista, hanem szüleivel és testvérével lakik Békásmegyeren -.

Úgy érzem, hogy ez az együttlét nem csak nekünk okozott örömet, hanem a fiataloknak is, hiszen ők sem látták egymást, beszéltek egymással már jó ideje.


Kicsit borongós időben érkeztünk meg Szentendrére a HÉV végállomásra. A karácsonyi ajándékárusok portékáit nézegetve sétáltunk el a Főtérre, a Korona étterembe, ahol terített asztallal várták csoportunkat, Jolanda Willemse elnök asszonyunk jóvoltából.

Remek, jó hangulatban elfogyasztott ebéd után még dalra is fakadtunk a zenészek muzsikálásának hatására. Csapatunk kiegészült Kaszap Johanna testvérével és annak menyasszonyával, akik a romániai nemzeti ünnep miatti hosszú hétvégére Magyarországra látogattak és örültek, hogy becsöppentek ebbe a közösségbe.Mire elfogyott a sok finomság, besötétedett és Szentendre karácsonyi díszbe öltözött főtere ünnepi hangulattal fogadta az étteremből kilépőket. Itt kettévált csapatunk, mert voltak, akik a pomázi ünnepi gyertyagyújtásra igyekeztek, néhányan pedig itt Szentendrén hallgattuk meg az adventi köszöntést és műsort, aminek keretében a polgármester és néhány kitüntetett egészségügyi dolgozó meggyújtotta az adventi koszorún az első gyertyát.


A karácsonyi fények, a felhangzó dalok és ünnepi szavak mindnyájunkban felébresztették a karácsonyi ünnepvárás és készülődés örömét. Ez az adventi vasárnap a moldvai egyetemistákkal, akikre büszkék vagyunk és akiknek sorsáért és jövőjéért felelősséget érzünk, egy emlékezetes kezdete lett az ez évi karácsonyi várakozásnak.Toroczkay Katalin,

KEMCSE alelnök,

Egyetemistákat Támogató Csoport


bottom of page