top of page

Adventi találkozó egytemistáinkkal

Több mint egy éve már, hogy behatárolja életünket a vírusjárvány, ami korlátokat szabott az együttléteknek, találkozásoknak, közös programoknak barátainkkal, szeretteinkkel és

az itt tanuló csángó diákokkal is. A tavaszi félévben még tartottak az online oktatások, néhányan otthonról végezték tanulmányaikat, és a vizsgák is online módon zajlottak. Amint javult a járványhelyzet, a nyár elején sikerült a diákokkal egy közös kirándulást tenni Székesfehérvárra, de azon nem volt teljes a létszám, néhány diák már hazautazott vagy külföldre ment dolgozni.Most azonban advent első vasárnapján végre mind a kilenc itt tanuló csángó egyetemi hallgatót sikerült összetoborozni. Így találkozhatott egymással a pusztinai Kaszap Johanna, a lujzikalagori Solomon Annamária és Peti, a trunki Gyúr Claudia, a klézsei Istók Cintia, a diószéni Petrás Adina és Róbert, a kosteleki Köne Emma, - aki vállalta Szegedről a vonatozást -, és a külsőrekecsini Gyurka Valentin, - aki már nem kollégista, hanem szüleivel és testvérével lakik Békásmegyeren -.

Úgy érzem, hogy ez az együttlét nem csak nekünk okozott örömet, hanem a fiataloknak is, hiszen ők sem látták egymást, beszéltek egymással már jó ideje.


Kicsit borongós időben érkeztünk meg Szentendrére a HÉV végállomásra. A karácsonyi ajándékárusok portékáit nézegetve sétáltunk el a Főtérre, a Korona étterembe, ahol terített asztallal várták csoportunkat, Jolanda Willemse elnök asszonyunk jóvoltából.

Remek, jó hangulatban elfogyasztott ebéd után még dalra is fakadtunk a zenészek muzsikálásának hatására. Csapatunk kiegészült Kaszap Johanna testvérével és annak menyasszonyával, akik a romániai nemzeti ünnep miatti hosszú hétvégére Magyarországra látogattak és örültek, hogy becsöppentek ebbe a közösségbe.Mire elfogyott a sok finomság, besötétedett és Szentendre karácsonyi díszbe öltözött főtere ünnepi hangulattal fogadta az étteremből kilépőket. Itt kettévált csapatunk, mert voltak, akik a pomázi ünnepi gyertyagyújtásra igyekeztek, néhányan pedig itt Szentendrén hallgattuk meg az adventi köszöntést és műsort, aminek keretében a polgármester és néhány kitüntetett egészségügyi dolgozó meggyújtotta az adventi koszorún az első gyertyát.


A karácsonyi fények, a felhangzó dalok és ünnepi szavak mindnyájunkban felébresztették a karácsonyi ünnepvárás és készülődés örömét. Ez az adventi vasárnap a moldvai egyetemistákkal, akikre büszkék vagyunk és akiknek sorsáért és jövőjéért felelősséget érzünk, egy emlékezetes kezdete lett az ez évi karácsonyi várakozásnak.Toroczkay Katalin,

KEMCSE alelnök,

Egyetemistákat Támogató Csoport


Comments


bottom of page