top of page

Beszámoló az áprilisi összejövetelünkről

Frissítve: 2019. ápr. 2.

Áprilisi klubunk elején megtartottuk a 2018. évi rendes évi közgyűlésünket, amely ezúttal nem járt tisztújítással, így jutott időnk a szokásos , érdekes programokra. Ezúttal Szalay Fatimanépdalénekes gyönyörű moldvai, gyimesi és válaszúti énekekből összeállított előadását és a somoskai „Aranymiatyánk” szentének- és imatalálkozóról szóló képes beszámolót hallgathatták meg a részvevők. 


A közgyűlés a szabályoknak megfelelően - az előzetesen meghirdetett napirend szerint - probléma mentesen zajlott le. Először Jolanda Willemse elnök asszony megtartotta az egyesület 2017. évi tevékenységéről szóló részletes beszámolóját, amelyet a pénzügyi beszámoló követett . Ezt  Dévai Éva irodavezető ismertette, utána  Toroczkay Katalin alelnök a KEMCSE jövőre vonatkozó munkatervét és  költségvetési tervét részletezte. A beszámolókat a tagság egyhangúlag elfogadta, és jó munkát kívánt az enökségnek a  következő  tisztújító közgyűlésig.

A hivatalos programot  követően a budapesti születésű Szalay Fatima gyönyörű hangját élvezhettük, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 3. éves hallgatója. Már kisgyermek korában érdeklődött a népzene iránt. Mestere a kezdetektől fogva Fábián Éva népdalénekes volt. Talán az ő példája nyomán tanulmányai mellett kisdiákoknak tanít éneket. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakán is folytat tanulmányokat. Gyönyörű dalcsokrokat hozott, moldvai, gyimesi és válaszúti énekekből. A befejező gyimesi ballada tragikus szövege elmesélte az ottani élet keménységét. Kívánjuk Fatimának, hogy sikeresen fejezze be a tanulmányait, és sok örömet szerezzen számára hivatása.Ezután keresztszülő társaink számoltak be a húsvét előtti moldvai utazásukról. Nagy Erzsébet és Boksai Daniella a második alkalommal megrendezésre került „Aranymiatyánk” szentének- és imatalálkozón vettek részt Somoskán. A Benke házaspár, Pável és Paulina nagy szeretettel és hozzáértéssel szervezte meg idén is ezt az összejövetelt, amelynek nagyon fontos szerepe van az ősi magyar nyelvű népi imák és énekek felelevenítésében és összegyűjtésében.

A készülődést kicsit megzavarta a nagy havazás, de a nehéz útviszonyok ellenére távoli falvakból is érkeztek gyerekek és asszonyok is. Nem maradhatott el a geluska- és pitán készítés sem, amelyekkel minden vendéget megkínáltak. A feldíszített kultúrházban ünnepélyes keretek között, gyönyörű népviseletben adták elő a Krisztus szenvedését bemutató imákat, énekeket. Minden résztvevő kapott ajándékot. Keresztszülő társaink a KEMCSE által küldött ajándékokkal jutalmazták a gyerekek szereplését.


Erzsike és Daniella elbeszélésén éreztük a rengeteg élményt, amelyek az ott töltött néhány nap alatt érték őket.  Repülővel utaztak Bukarestbe, majd onnan bérelt autóval jutottak el Somoskára, így viszonylag rövid idő alatt eljuthattak  Moldvába, ezáltal több időt tölthettek együtt az asszonyokkal és a gyerekekkel az ünnepi előkészületekben. Nagy élményt jelentett számukra a találkozón való részvétel,  javasolják a keresztszülőknek, hogy minél többen látogassanak el Moldvába hasonló élmények átélésére.


Az „Aranymiatyánk” találkozóról honlapunkon részletes képes beszámolót is találnak. A kiutazni szándékozók az utazás körülményeiről Daniellától daniellaboksai@gmail.com e-mail címen kaphatnak információt. 


Lejegyezte Nagy Erzsébet kiegészítésével  


Büttner Sarolta programszervező


A fotókat készítette:

Prekrit Judit

Comments


bottom of page