top of page

Egyházi kitüntetést kaptunk

Az Esztergomi Bazilikában 2024. április 27-én ünnepi szentmise keretében Mohos Gábor püspök atya adta át az idei Szent Adalbert-díjakat. Az egyik kitüntetett a KEMCSE egyik alapító tagja, Albertné Révay Rita volt, aki a moldvai magyarokért is végzett munkájáért kapta az elismerést.


Erről a jelentős eseményről a Magyar Kurír így számol be az „Isten mindegyikünk számára tökéletes tervet képzelt el” címmel ( https://www.magyarkurir.hu/hirek/isten-mindegyikunk-szamara-tokeletes-tervet-kepzelt-el-szent-adalbert-bucsu-esztergomban)

A Szent Adalbert-érem ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Adalbert-d%C3%ADj) olyan világi személyiségnek adományozható, aki a főegyházmegyéhez tartozó valamely egyházi szervezet javára magas színvonalon hozzájárult a feladatok eredményes ellátásához, a célok megvalósításához, a keresztény értékek gyarapításához.
Egyesületünk számára is nagy elismerés és megtiszteltetés, hiszen az idei 11 díjazott között volt Albertné Révay Rita is, aki a vallási csoportunkat vezette 2007-2017 között. Egy kis moldvai-magyar imádkozó közösség képviselőjeként vette át a mindnyájuknak szóló díjat, aminek az indoklása: „2003 adventjén szervezte meg a Zuglói Páduai Szent Antal Plébánián az első imakoszorút, amelyben a plébánia papjaiért kezdtek el imádkozni. Munkájával és példája nyomán ma már 70 ilyen imakoszorúban 41 papért mintegy 222-en imádkoznak…” Moldvai születésű és a moldvai magyarokért tevékenykedő papokért is imádkoznak, köztük a vallási csoportunk tagjai közül többen is, közöttük volt egyesületünk egykori elnökségi tagja, Vékony Márta és a nemrég elhunyt szegedi keresztszülőtársunk, Dávid Szaniszla ( https://szegedma.hu/kozelet/2023/10/elhunyt-david-szaniszla) is.


Ezzel is tisztelgünk a mélyen katolikus moldvai magyarok előtt, akik hűségesek minden körülmények között a hitükhöz. Létszámukhoz képest a lengyelekkel együtt ők adják a legtöbb papot az Egyháznak. SOLI DEO GLORIA!


KEMCSE Elnöksége


Fotók: Magyar Kurir

Comments


bottom of page