top of page

Febuári meghívó

Szeretettel hívjuk és várjuk a Keresztszülőket, támogatóinkat és barátainkat a klubdélutánunkra, amelyet 2020. február 8-án 14 és16 óra között tartunk

a Hegyvidéki Kulturális Szalon földszinti termében

(címe: 1124 Budapest, Törpe utca 2.)


(Elérhető az 59-es villamossal, a XII. kerületi Önkormányzat megállójánál kell leszállni és a megállóval szembeni kis utca elején egy modern épületben található.)


A 2020-as év első összejövetelét február 8-án, szombaton tartjuk meg. Ezúttal elmarad a keresztszülők és tanárok éves találkozója, mert a moldvai oktatás tanárai februárban nem jönnek Magyarországra. Nagyon reméljük, hogy a hagyományos és mindnyájunk számára kiemelkedően fontos találkozót az év folyamán egy másik időpontban meg udjuk rendezni. A program bevezetőjeként elnökünk, Willemse Jolanda röviden értékeli az elmúlt év eseményeit, ismerteti az aktuális híreket.


Vendégünk lesz Fábián Éva bukovinai székely születésű, népi ének tanár, mesemondó előadóművész, az 1991-ben alapított Óbudai Népzenei Iskola tanára. Ez az egyetlen olyan állami zeneiskola Magyarországon (talán Európában is), amelyben csak autentikus népzenét és népdaléneklést tanítanak. Ez a magyar zenei anyanyelv iskolája. Munkásságát a múlt évben a Magyar Művészeti Akadémia művésztanár kategóriában kitüntetéssel ismerte el. Örömünkre szolgál, hogy a moldvai magyar oktatási program egyik eredményes tanulója, a pusztinai Kaszap Johanna is Fábián Éva tanítványa.


A helyszínen csángó témájú könyvek és CD-k kaphatók.


Mindenkit szeretettel várunk!


Jolanda Willemse, KEMCSE elnök Büttner Sarolta, programkoordinátorFábián Éva
Küldetésének tartja, hogy minél több gyermekkel ismertesse meg a magyar népzenét, az Óbudai Népzenei Iskola tanáraként célja, hogy a gyerekek abban a korban találkozzanak a népzenével, amikor a legfogékonyabbak a zene és a tánc ritmikájának a befogadására. Sokat utazik, előadásokat tart az ország határon belül és túl.

Az Óbudai Zeneiskolában 2016/17-es nevelési évben elindították „Néphagyományok az óvodában” programsorozatukat, melynek keretében az iskola szakemberei és korábbi növendékei speciális óvodai foglalkozásokat szerveznek a kerület 29 intézményében. A program során májusig 1400 kerületi óvodás ismerkedett meg zenei anyanyelvünkkel, a hozzá tartozó mozgáskultúra alapjaival és a népi hagyományokkal.

Mivel a tanárok a népzene avatott előadói, többen közülük országosan ismert előadóművészek, a tanítás módszere a személyes átadáson és eredeti felvételek hallgatásán, elemzésén alapul. Ezzel megvalósítják Bartók Béla intelmeit: "a parasztzene után vágyódó zenésznek nem szabad azt halott gyűjteményekben múzeumi tárgyként megismernie. A dallam lejegyzésekor éppen az semmisül meg, ami a parasztzenét élményszerűvé teszi a zenész számára".


Ilyen módon sikerülhet az, amire a korábbi időkben talán nem is gondoltak: a hangszeres és énekes magyar népzene az új, városi közegben is megtalálja helyét, egyén- és közösségformáló szerepet tölt be, megteremtve a táncházmozgalmat is.


Az intézmény 2008-ban – az oktatási intézmények közül elsőként – elnyerte a Príma-díjat.

Comentários


bottom of page