top of page

„Pávások” lemezbemutatója a Fonóban

Frissítve: 2019. jún. 21.

Két csángómagyar „Pávás”, tanár és tanítvány, Vaszi Levente és Vrencsán Anita nagy sikerrel mutatta be első, közös, autentikus gyimesi muzsikát megszólaltató lemezét a nagyszámú közönség előtt május 24-én, Budapesten a Fonó Budai Zeneházban.

Azt hiszem, nem kell bemutatnom a két kosteleki születésű zenészt, hiszen sokan láthattuk őket és szurkolhattunk értük a „Fölszállott a páva” televíziós népzenei és néptánc vetélkedőjén, aminek Vaszi Levente 2014-ben közönségdíjas énekese lett, Vrencsán Anita pedig 2015-ben a vetélkedő döntős szólistája volt, ahogy Sebestyén Márta nevezte őt „Kostelek kicsi pacsirtája”-ként.


A lemezbemutatón hallottak ennek bizonyítékául szolgáltak. A koncertet ifj. Berecz András, ismert néptáncos baráti köszöntése nyitotta meg, a zenei blokkok között Levente kedves, vicces, igazi csángó anekdotákat mesélt, amiket a közönség hangos tetszésnyilvánítása kísért. Az énekeseket két gyimesi hegedűs és egy ütőgardonos zenész kísérte. Az énekszámok között katonadalos csokor (Vaszi Levente), lakodalmas csokor (Vrencsán Anita), és tipikus gyimesi zenei betéteket is megszólaltattak a hangszeresek, ilyen volt a gyimesi „héjsza” vagy a lassú-sebes magyaros. A záró kosteleki zenei csokor előadásához Tímár Erika, szintén kosteleki diáklány, csatlakozott.


Óriási szervező munka és sok-sok segítség kellett ennek a Fonó által kiadott lemeznek az elkészítéséhez és a koncert létrejöttéhez, amit az előadók a támogatók név szerinti felsorolásával és a színpadon ajándék-lemez átadásával köszöntek meg.


Nagy elismerés illeti a zenészeket és különösen a két énekest, akik mindennapi feladataik teljesítése mellett hozták létre a lemezt. Hiszen Vaszi Levente, mint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének alkalmazottja, a Csángó Magyar Oktatási Program tanára Kosteleken, Vrencsán Anita pedig, aki szintén ennek az oktatási programnak és a Keresztszülő mozgalomnak egyik támogatottja, jelenleg a Csíkszeredai Továbbtanulók Közösségének tagja, és a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója. Bízunk benne, hogy az érettségi megszerzése után majd a Balassi Intézetnél és azt követően valamelyik magyarországi egyetemen fogja folytatni felsőfokú tanulmányait.

Idén ősztől a bátyja Vrencsán Dávid, aki maga is részt vett a lemez elkészítésében, mint hegedűs, de iskolai elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a lemezbemutató koncerten, csatlakozni fog a Magyarországon továbbtanuló csángó diákok csapatához. Róluk a következő rövid írásban számolok be.


Toroczkay Katalin,


KEMCSE alelnök, a Továbbtanulókat Támogató Csoport vezetője, gajdári falugazda

Comments


bottom of page