top of page

Sikeres Jótékonysági Est Szentendrén

Hagyományos vendégszeretettel Szentendre városa ismét jótékonysági estet rendezett a moldvai magyar gyerekek táboroztatásáért, ahol sokakkal együtt Jolanda Willemse elnökasszonyunk is jelentős szerepet vállalt. Köszönettel és örömmel adjuk közre a szervezők beszámolóját.


KEMCSE Elnöksége


Nagy sikerű jótékonysági est a moldvai csángók javára!

2018. május 26-án a Városháza Dísztermében nagy sikerű jótékonysági estet rendezett a Szentendrei Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület és a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Baráti Társaság. A rendezvényen fellépett a Filibili Népdalkör, a Bimbó utcai óvodások Szigeti Ildikó vezetésével, aki mesét is mondott, valamint László Ildikó hagyományőrző énekes, a Tordasi Pillikék két gyerek táncosa és Dr Kiss Tampu Tatjana diószéni csángó két kisgyermekével. Az est házigazdája Csoma Gergely fotóművész, szobrász, csángó kutató volt aki nem csak ízes nyelven, vidám hangulatban beszélt a csángókról és mutatta be a fellépőket, hanem csángó költők verseit is elszavalta. A rendezvényen résztvevő Csernic Marica nénit is szinpadra szólította aki két archaikus csángó énekkel örvendeztette meg a közel 150 fős közönséget.


Az est sikere nem csak a sok tapsban volt mérhető, hanem a közel 300 ezer forintos támogatásban, melyet sikerült összegyűjteni a diószéni és trunki gyerekek balatoni táboroztatására. Jolanda Willemse a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke az est során ismertette a keresztszülő mozgalom célját, a moldvai magyar oktatás jelentőségét, a moldvai falvakban kialakított magyar házakban folyó munkát és a nyári táborok célját. Az est végén Kun Csaba és Boda Anikó a szervező egyesületek vezetői virággal és kisebb ajándékokkal köszönték meg a fellépők szereplését. A lelki táplálék után a Korona vendéglő csángó származású tulajdonosa Csernic Augusztin a jelenlévőket csángó étellel mint puliszka és tötike (töltött káposzta és töltött szőlőlevél) bőségesen megvendégelte. Köszönet minden szereplőnek, közreműködőnek, Szentendre Város Önkormányzatának és minden jó szándékú és adakozó résztvevőnek.

Kun Csaba és Boda Anikó, szervezők

bottom of page