top of page

Vassurányi csángómagyar est és keresztszülő toborzó

Néhány lelkes keresztszülő a nyugati végeken, Vassurányban, úgy határozott, hogy moldvai csángómagyar rendezvényt szervez pusztinai szereplőkkel, a keresztszülő program erősítésért, keresztszülők és támogatók toborzására.A rendezvény július 20-án a helyi kulturális civil szervezet, az önkormányzat valamint sok önzetlen önkéntes összefogásával jöhetett létre. Az eseményre kitalálójától és szervezőjétől Barta András pusztinai keresztszülőtől, a helyi kulturális civil szervezet vezetőjétől a KEMCSE is meghívást kapott, hogy Jolanda Willemse elnökkel az élen segítsünk a keresztszülő program népszerűsítésében. A program főszereplői a pusztinai asszonyok és gyermekek voltak Nyisztor Ilona vezetésével.A rendezvény a zsúfolásig megtelt vassurányi katolikus templomban kezdődött a pusztinai asszonyok előimádkozásával és szentmisével. Az ünnepi szentmisén a csángó gyermekek olvasták fel az aznapi könyörgést, az énekeket a pusztinai asszonyok és gyermekek valamint a vassurányi vegyes dalkör tagjai szólaltatták meg.


A szentmisét követően a jelenlévők átvonultak a kastélyparkba, a rendezvénysátorban felállított színpadhoz, ahol a Nyisztor Ilona által összeállított műsort hallgathatták meg. Megkezdése előtt, Barta András köszöntője után, Vassurány fiatal polgármestere, Forrai Dániel üdvözölte a csángó műsor szereplőit és köszönetet mondott a szereplőknek és a szervezőknek. Ekkor kapott szót egyesületünk elnöke Jolanda Willemse is, hogy ismertesse a KEMCSE programját.


A változatos műsorban a gyerekek és az asszonyok ízelítőt adtak a csángómagyar népi kultúra majd minden ágából. A pusztinai hagyományőrzés során a gyerekek már nem csak furulyázni, hanem citerázni is tanulnak, éneküket ezúttal saját citerajátékkal kísérték. Hallhattuk az idén megalakult pusztinai „Kakasok” együttest, ahova a két furulyás és egy dobos fiatalember mellé még egy hegedűst keresnek. Nyisztor Ilona néprajzszakos diplomával rendelkező tanítványa, Timaru Carina csángómagyar balladákat énekelt. Természetesen egy ilyen műsorból nem maradhattak ki a vicces és pikáns csángó mesék sem, és végezetül a tánc, amihez a „Kakasok” szolgáltatták a talpalávalót.A színes, változatos és rendkívül színvonalas műsort a közönség lelkes és kitartó tapssal hálálta meg és búcsúzásul együtt elénekeltük himnuszainkat.

Hálás köszönettel tartozunk a szervezőknek, első sorban Barta Andrásnak és a többi vassurányi és környékbeli keresztszülőnek a szervezésért és a meghívásért

Azért, hogy segítik programunkat és lehetőséget adtak a keresztszülő mozgalom népszerűsítésére.


Nagy élmény volt belelátni egy aktív faluközösség életébe, megismerni önzetlen vendégszeretetüket és a csángómagyarok iránti elkötelezettségüket. Megint elvarázsoltak minket Nyisztor Ilona tanítványai, akik őrzik és továbbviszik őseik csodálatos népi kultúráját. Gratulálunk a Pusztinában folyó munkához.


Toroczkay Katalin,

KEMCSE alelnök

Comments


bottom of page