top of page

XIX. Szeret Menti Népdalvetélkedő

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén, február 4-én, végre élőben került sor a csángó népdalok ünnepére Trunkon, a Magyar Házban. Szokásunkhoz híven egyesületünk ebben az évben is felajánlott különdíjakat, amelyeket a KEMCSE nevében a rendezők át is adtak.


A KEMCSE különdíjasai:


Laslău Rita-Otilia Galaczi MárkCiobotaru Alexandru- Marian Szász Katyi GergelyAntal István Roca LoredanaA népdalvetélkedőről szóló beszámolót a MCSMSZ honlapjáról idézzük. Idén 23 oktatási helyszínről nevezett be 55 gyerek. Képviseltette magát Bákó, Bogdánfalva, Buda, Csík falu, Diószeg, Diószén, Dumbravén, Frumósza, Gyimesbükk, Háromkút, Klézse, Kostelek, Külsőrekecsin, Lábnyik, Lészped, Magyarfalu, Máriafalva, Pokolpatak, Pusztina, Somoska, Szeret-Klézse Alapítvány, a házigazda, Trunk és első alkalommal Szőlőhegy is. Az előző évektől eltérően, nemcsak három (I-IV-es korosztály, V-VIII-as korosztály, IX-XII-es korosztály), hanem négy korosztályból vártuk a jelentkezőket, óvodások is benevezhettek egy-egy népdallal, de számukra nem versenyként, hanem bemutatkozási lehetőségként hirdettük meg a rendezvényt, hogy ők is belekóstolhassanak a népdaléneklés élményébe.


Tíz órakor Ghiur Paulina, trunki hagyományőrző és Bodó-Demeter Roxána, trunki pedagógus köszöntötte a szépszámban egybegyűlteket, majd felkérték Pogár Lászlót, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökét, hogy nyissa meg a rendezvényt. Őt követte a pusztinai Timaru Florin, a tavalyi népdalvetélkedő nyertese, aki csengő énekével megadta az esemény alaphangulatát. A zsűritagok bemutatása sem maradt el, akik egyrészt Székelyföldről érkező szakemberek, másrészt moldvai hagyományőrzők: Györfi Erzsébet népdalénekes, ének tanár Csíkszeredából; Benkő Éva óvónő, játékpedagógus, néptánctanító, Sepsiszentgyörgyről; István Ildikó népdal- és néptáncoktató tanár Sepsiszentgyörgyről; Budău Mónika trunki hagyományőrző; Tamás Magdó pusztinai hagyományőrző és Sipos Zoltán karnagy, szintén Sepsiszentgyörgyről.


Benkő Éva egy közös kis mozgásos-mondókás játékra invitált mindenkit, hogy a verseny miatti izgalom tovaszálljon úgy a gyerekekből, mint a felkészítő hagyományőrzőkből, pedagógusokból. Györfi Erzsébet a hangszálak bemelegítéséről sem feledkezett meg, ami igazán jól jött minden versenyzőnek a reggeli órákban. Mindezt követte az, amiért összegyűltünk Trunkon, a népdalcsokrok bemutatása. Két év online térben éneklés után, ott ülhettünk végre az éneklők mellett, előtt. Lehetett bátorító kézszorítás, mosoly, éneklést követő tapsvihar, megnyugtató ölelés. Párhuzamosan zajlott a két-két korosztály (ovisok-elemisek együtt, V-VIII-sok és középiskolások szintén együtt) vetélkedője Bodó-Demeter Roxána és Ghiur Paulina vezetésével.


Minden benevező a saját faluja népdalkincséből igyekezett bemutatni a szívéhez legközelebb állót, majd a zsűri kérésére is elénekelt egyet. Amire a versenyző gyerekek sora véget ért, olyan éneklési kedv kerekedett, hogy több hagyományőrző is „színpadra lépett”, hogy elénekelje legkedvesebb népdalát, s egyben példát mutasson tanítványainak.Amíg a zsűritagok elvonulva egyeztettek, érveltek, és a közös döntés meghozatalán dolgoztak, az ebédre is sor került a kultúrotthonban. Mivel az eredmény nem egykönnyen született meg, még egy rövidke táncház is belefért az ebéd után. Az eredményhirdetés előtt a házigazdák gálaműsorát tekinthették meg a vendégek: énekes-hangszeres gyerekek mutatkoztak be, majd a felnőttek, a Róka Mihály Hagyományőrző Csoport is kedveskedett néhány népdallal.


A népdalvetélkedő zárómozzanata természetesen az eredményhirdetés, díjkiosztás volt: A XIX. Szeret Menti Népdalvetélkedő díjazottjai:


I-IV. osztályos kategória: I. díj – Farcaș Tanya, IV. osztály – Trunk

II. díj – Vaszi Anna-Regina, I. osztály – Kostelek

III. díj – Sabău Victor-Emanuel, III. osztály – Külsőrekecsin


V-VIII. osztályos kategória: I. díj – Meșterică Denisa-Gabriela, VIII.osztály – Dumbravén,

II. díj – Iștoc Răzvan, VI. osztály – Külsőrekecsin

III. díj – Spataru Darius-Emanuel, V. osztály – Pusztina


IX-XII. osztályos kategória: I. díj – Laslău Cătălina-Gabriela, XII. osztály – Buda

II. díj – Laslău Ștefania-Delia, IX. osztály – Bákó/Klézse

III. díj – Gușaș Carmen, X. osztály – Somoska


Az elmúlt évek hagyományait folytatva a KEMCSE is ajánlott fel különdíjat a népdalvetélkedő hat résztvevőjének, amit a gyerekek nevében is köszönünk


Comments


bottom of page