top of page
Buttner_Sarolta.jpg

Büttner Sarolta

magyarországi program koordinátor

12 éve a KEMCSE elnökségének tagja vagyok ebből öt éve a klubdélutánok programjainak szervezői feladatát látom el, a jövőben igyekszem megőrizni a szombati keresztszülő összejöveteleink eddigi változatosságát, színvonalát. Remélem, munkám eredményeként tovább bővülnek majd ismereteink a moldvai csángók életéről. 

Kémia–biológia szakos középiskolai tanár vagyok, férjem geofizikus. Két fiunk és két lány unokánk van. Gödöllőn, családi házban élünk immár huszonöt éve.

A moldvai csángók nehéz helyzetéről a szégyenletes december 5-ei népszavazás után hallottunk Böjte Csaba és Hegyeli Attila gödöllői látogatása alkalmával. Férjemmel rögtön elhatároztuk, hogy megpróbálunk tenni valamit a teljesen elhagyatott csángókért a magunk erejéből. Barátok, rokonok segítségével összegyűjtöttünk könyveket, számítógépeket, oktatási segédanyagokat, és kisebbik fiunkkal elindultunk Lészpedre, ahol Márton Attila vendégszeretetében részesültünk. Megismerkedtünk Puskás Anna nénivel, élveztük szép énekét. Sajnos ezt már soha többé nem tehetjük.

Hazatérve, biztosak voltunk abban, hogy ezt a munkát folytatni kell, de szervezettebb körülmények között. Felkerestem Szűcs Józsefné, Zsókát, a Damjanich Általános iskola igazgatóját, és ő felajánlotta, hogy az éppen alakuló Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület keretén belül végezzük ezt a valóban értékvédő és -mentő munkát, a moldvai csángók magyar oktatásának támogatását. Az első nyári jutalomtábort követően eddig hét további nyári tábort szerveztem, melyeken 20-25 lészpedi kisdiák vett részt kísérőjükkel, Márton Attilával. A gödöllői programot balatoni nyaralás is kiegészítette. A táborok költségeit országosan meghirdetett pályázatokból, önkormányzati és egyéni támogatásokból fedezzük.

Több alkalommal szerveztem magyarországi továbbképzést a moldvai pedagógusoknak Évek óta szervezem a gödöllői iskolák karácsonyi csomagküldését a moldvai gyerekek számára. Ezeket a feladataimat továbbra is vállalom.

bottom of page