top of page
gyerekek2016 (1).jpg

Keresztszülő-portrék

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület Keresztszülő-portré sorozatot indít. Ezeken a fórumokon keresztül szeretnénk bemutatni a keresztszülőket, Albertné Révay Rita alapító tag javaslatára és segítségével, aki pár perces videó-interjú keretében megörökíti az önzetlen indíttatásukat és a kapcsolatukat a keresztgyerekeikkel, azzal a szándékkal, hogy az emlékek megörökítése mellett a jövendő keresztszülőket is megszólíthassuk:

Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Rita_kerdezi_a_keresztszuloket.jpg

Beharangozó: Keresztszülő-portrék - emlékekkel

Albertné Révay Rita

A Keresztszülő-mozgalom hamarosan 15 éves! Nagy idő! Fél emberöltő! Emlékek, fotók, tárgyak gyűltek a polcainkra és elraktározódtak a szíveinkbe. Hogyan kezdődött? Sokan meghallottuk 2004 Karácsonyán Böjte Csaba atya felhívását, amely megalapozta a moldvai magyarok érdekében indított keresztszülő-mozgalmat: Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Anika.jpg

I. rész, Keresztszülő-portré

Dr. Bagyinszki Jánosné, Ani

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem Anikát a videó-interjú során 2019. április 13-án, a klubdélutánunkat követően. Ezt válaszolta: „Töprengek rajta, de rövid, frappáns választ nem tudok adni erre a kérdésre. A következő gondolatsor született meg bennem. Férjemmel mindketten, az 1940-es évek elején születtünk. Gyermekkorunkban elég szerény körülmények között éltünk.

Ferko_Zoltan_2019.jpg

II. rész: Keresztszülő-portré

Ferkó Zoltán

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem Zolit a videó-interjú során 2019. május 14-én, amire teljes bizonyossággal többek között ezt válaszolta: „.Aki keresztszülő, az történelmet ír!” Hitelesek az ő szavai. Fiatal kora ellenére gazdag életút áll már most mögötte, amelynek során egy történelmi időszakot is átélhettünk vele együtt, keresztszülőként mi is, amire hálával tekintünk vissza.

Jolanda_Willemse_2019.jpg

III. rész: Keresztszülő-portré

Jolanda Willemse

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem elnökünket, Jolandát a klubdélutánunk előtt, 2019. május 11-én. „Ez egy nagyon tiszta és nemes ügy – válaszolta többek között Jolanda - , nem nagyon látványos tevékenység, hiszen csak 50 vagy 100 év múlva lesz meg az eredménye, ha akkor is lesz még magyar szó Moldvában.”

Forgacs_Janos.jpg

IV. rész: Keresztszülő-portré

Forgács János

A legidősebb alapító tagunkat, Forgács Jánost nagy tisztelettel köszöntöttük az Egyesületünk nevében 2019. március 30-án, otthonában, Ráckevén, közelgő 92. születésnapja alkalmából, egy szép emléklappal, elnök asszonyunk aláírásával, amelyben megköszönjük, hogy 7 gyereke, 36 unokája és 38 dédunokája mellé keresztgyereket is vállalt, Magyarfaluból.

Toroczkay_Katalin.jpg

V. rész: Keresztszülő-portré

Toroczkay Katalin

2019. június 17-én kérdeztem alelnökünket, Katit, hogy „Miért is jó keresztszülőnek lenni?” Tudom, hogy nehéz kiválasztania a legkedvesebb emlékeit, hiszen sok keresztgyereke volt, és van napjainkban is. Kezdetben gajdári falugazdaként tevékenykedett, évek óta pedig a Magyarországra érkező továbbtanuló diákokat, egyetemistákat segítő csoport vezetője, a csángó diákok „pótanyukája”.

Albert_Zoltan.jpg

VI. rész: Keresztszülő-portré

Albert Zoltán

Különleges „keresztszülős-csapat” utazott 2006 augusztusában Moldvába, talán 20-an lehettek. Sorra járták a falvakat, aztán novemberben megalapították a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet. Ezen az úton egy család is részt vett., akkor találkoztak először Lucával, jelképes keresztgyerekükkel. A családfőt, Albert Zoltánt kérdeztem meg 2019 tavaszán, hogy mi történt azon az úton, hogy azóta is hűséges tisztelője maradt a moldvai magyaroknak. 

Vanczer_Zsuzsanna.jpg

VII. rész: Keresztszülő-portré

Vanczer Zsuzsanna

Zsuzsával az egyik legfiatalabb és legaktívabb keresztszülővel 2019. június 3-án beszélgettem. Arról kérdeztem őt, hogyan is kezdődött az ismerkedése a moldvai magyarokkal, és hogyan álmodta meg és építette fel más támogatókkal együtt Dumbravénben a Francesca Házat, ahol immár méltó körülmények között tanulhatnak a gyerekek, és taníthatnak Majzik Tamás és Majzik-Daczó Kinga tanítók, valamint Porundi Alina dumbravéni hagyományőrző.

Bogda_Tibor.jpg

VIII. rész: Keresztszülők segítője

Bogdán Tibor

Magyarfalu szülöttével, Bogdán Gatu Klára hagyományőrző fiával, Bogdán Tiborral beszélgettem 2019. augusztus 13-án a közös emlékeinkről, amelyek összekötnek bennünket. Tibor szinte egy „élő adatbázisként” összefogja a csángómagyarokat, bárhol is élnek a világban, és a róluk szóló híradásokkal el is látja őket és minden érdeklődőt, köztük minket, jelképes keresztszülőket is

Laura.jpg

IX. rész: Keresztszülők segítője

Iancu Laura

2019. augusztus 15-én egy varázslatos emberrel, Iancu Laurával, a fiatal moldvai magyar értelmiség egyik legkiemelkedőbb személyiségével és művészével találkozhattam, Magyarfalu szülöttével, aki többkötetes költő, író több műfajban, néprajzkutató és két gyönyörű kisfiú édesanyja egy személyben, akit sokakkal együtt közel 15 esztendeje tisztelhetek és szerethetek.

Pakozdi_Judit2.jpg

X. rész: Keresztszülő-portré

Pákozdi Judit

Pákozdi Judittal, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tiszteletbeli elnökével, alapító-társammal, aki 2009-2016 között az elnökünk is volt, 2019. szeptember 14-én, a klubdélutánunk előtt beszélgettem a Böszörményi út forgatagában. A moldvai magyarok iránti elkötelezettség köt össze bennünket a kezdetektől. Megkérdeztem őt: Miért jó keresztszülőnek lenni?

Gal_Emilia.jpg

XI. rész: Keresztszülők büszkesége

Gál Emília

Keresztgyerekeink a mi büszkeségeink. A 15 éves keresztszülő-mozgalom alatt mindnyájan felnőttek és megállják a helyüket különféle területeken, nagy örömünkre. Az egyikük Gál Emília, Magyarfalu szülötte, akivel 2019. augusztus 19-én beszélgettem a Csángó Fesztivál egyik rendezvényén.  Az örömteli ölelések után a közös emlékeinkről kérdeztem őt.

Lazarne_Sereg_Borbala.jpg

XII. rész: Keresztszülő-portré

Lázárné Sereg Borbála

A keresztszülő-mozgalom kezdetétől sok olyan hiteles emberrel dolgozhattunk együtt, akiknek már a közelségében is feltöltődtünk. Lázárné Sereg Borbála is ilyen, akinek többek között a falugazda-rendszernek az elterjesztését és kiépítését is köszönhetjük. Borikával 2019. augusztus 22-én beszélgethettem, férje, Misi és két gyönyörű keresztlánya, Mátyás Mónika és Csuraly Alina jelenlétében, Budapesten.

Monika (2).jpg

XIII. rész: Keresztszülők büszkesége

Mátyás Mónika

Nagy öröm a számunkra, hogy a 15 éves keresztszülő-mozgalom alatt a keresztgyerekeink mind felnőttek és megállják a helyüket különféle területeken. A továbbtanulóink különösen a szívünkhöz nőttek, akik itt tanultak, köztük Mátyás Mónika is, aki az egyik legtehetségesebb tanítványa volt Nyisztor Ilonkának, a világhírű pusztinai énekesnek, tanárnak.

Tundik_Tamas.jpg

XIV. rész: Keresztszülő-portré

Tündik Tamás

Budaörsön, déli harangszó mellett egy rendkívül színes egyéniséggel, Tündik Tamással beszélgettem 2019. október 17-én, keresztszülőtársunkkal, aki a Gyepűk Népe Alapítvány elnöke, együttesvezető, Csokonai Vitéz Mihály-díjas, valamint Apáczai Csere János-díjas néptáncos és néptáncpedagógus és Táncház Éremmel kitüntetett néphagyomány oktató tanár, a budaörsi Hauser Városi Közművelődési díj birtokosa.

Ladi-Erika2.jpg

XV. rész: Keresztszülők segítője

Ládi Erika

A keresztszülő-mozgalomban talán az a legszebb, hogy különféle területeken önzetlenül tevékenykedő emberekkel létesíthettünk kapcsolatokat a 15 év alatt: tanárokkal, hagyományőrzőkkel, támogatókkal is. Így történt ez Ládi Erikával is, akivel 2019. augusztus 19-én beszélgettem az Ybl Ház moldvai táncos rendezvényén. Erika 2009-től tanított Csíkfaluban pár évig. Talán elsőként utazott ki Magyarországról, Egerből.

Laszlo_Ildiko2019 (1).jpg

XVI. rész: Keresztszülő-portré

László Ildikó

László Ildikóval, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület egyik elnökségi tagjával 2019. október 12-én, a klubdélutánunk megkezdése előtt beszélgettem. Ő a klubjaink „dalos pacsirtájája”, aki már évek óta gyönyörű moldvai népdalok hiteles előadásával örvendeztet meg bennünket az összejöveteleinken. A moldvai magyarokhoz sok emlék köti, hiszen a Lakatos Demeter Kulturális Egyesület tagja is hosszú évek óta, és sokszor járt már Moldvában. A legkedvesebb emlékeiről mesélt nekem.

Buttner_Sarolta.jpg

XVII. rész: Keresztszülő-portré

Büttner Sarolta

Szép októberi napsütésben beszélgettem Büttner Saroltával, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnökségi tagjával, a klubdélutánjaink programkoordinátorával 2019. október 12-én, a klubdélutánunk megkezdése előtt. A moldvai magyarokhoz fűződő emlékeiről mesélt. A keresztszülő-mozgalomban részt vesznek ők is a férjével, 2005 óta. Egy lészpedi szép kislánynak, Kerekes Andreának a keresztszülei. A szavaiból kiderül, miért is jó keresztszülőnek lenni.

Nyisztor_Tinka_nevetos_2019.jpg

XVIII. rész: Keresztszülők segítője

Nyisztor Tinka

A keresztszülő-mozgalom 15 éve alatt jeles moldvai magyar személyiségekkel ismerkedhettünk meg, akikkel megtisztelő baráti kapcsolatokat is kiépíthettünk a munkánk során. Az egyik közülük Nyisztor Tinka néprajzkutató, a moldvai magyar értelmiség egyik legkiemelkedőbb tagja, aki a moldvai magyarok anyanyelvi miséjéért immáron 30 éve küzd.

Prekrit_Judit.jpg

XIX. rész: Keresztszülő-portré

Prekrit Judit

A keresztszülő-mozgalomban már csak azért is nagyszerű dolog részt venni, mert csupa önzetlen és sokoldalú emberrel együtt tevékenykedhetünk. Prekrit Judit az egyik közülük, aki azon túl, hogy a kezdetektől keresztszülő, még állandó fotósunk is évek óta a klubdélutánjainkon, jelentős áldozatot hozva ezzel, hiszen minden alkalommal Székesfehérvárról csak ezért utazik fel Budapestre.

Felfoldi_Elek.jpg

XX. rész: Keresztszülő-portré

Felföldi Elek

Felföldi Elekkel 2019. november 9-én beszélgettem, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület egyik klubdélutánja előtt, az érkező keresztszülők és vendégek körében. Sokrétű munkája és nagy családja mellett Elek a kezdetektől keresztszülő is, évekig elnökségi tagunk volt, és folyamatosan támogatja a moldvai magyarokat, tanárokat és az itt továbbtanuló egyetemistákat is

Babel-Plachy_Melinda.jpg

XXI. rész: Keresztszülők segítője

Plachy Melinda

A Budai Várban egy évvel ezelőtt beszélgettem Plachy Melindával, az egyesületünk legfiatalabb segítőjével, az új gyönyörű honlapunk megálmodójával és kezelőjével, 2019. július 30-án. Melindának köszönhetjük nagy mértékben a Keresztszülő-portrék elindulását és közzétételét is.

Puskas_Antal.jpg

XXII. rész: Keresztszülők segítője

Puskás Antal

Puskás Antal, gyönyörű viseletében, hol megnevettetett a tréfás meséivel bennünket, hol megríkatott az ősei viszontagságairól szóló történeteivel. Lábnyiki ősöktől származik és Egyházaskozáron él. Gyakran szerepel kulturális és hagyományőrző rendezvényeken, és karitatív munkát is végez az övéi, a moldvai magyarok érdekében. Vele beszélgettem 2019. szeptember 13-án a Magyarság Házában.

Kiss-Gabor.jpg

XXIII. rész: Keresztszülő-portrék segítője

Kiss Gábor

A keresztszülő-mozgalom 15 éve alatt sok segítőre találtunk a munkánk során, a kollégáink, a barátaink körében is. Az egyik legújabb segítőnk: volt kollégám, Kiss Gábor, aki 44 éven át az Országos Széchényi Könyvtár Mikrofilmtárának munkatársa volt, nekünk pedig értékes technikai segítséget nyújtott. A Keresztszülő-portrék vágását és végső formáját ő végezte.

Varhelyi_Ivan.jpg

XXIV. rész: Keresztszülő segítője

Várhelyi István

Az eddig eltelt 15 év során sok segítőre találtunk, volt osztálytársakra, jóakaratú önzetlen emberekre, akik a társaink lettek a moldvai magyarok javára meghirdetett akcióinkban. Várhelyi Ivánnal, volt Eötvös-diák osztálytársammal együtt koptattuk hajdanán az iskolapadokat, aztán az adományozása kapcsán 2019 november 8-án beszélgettem is a Bártfai Vendéglőben, az egyik osztálytalálkozónk alkalmával, nagy háttérzajban, az osztálytársaink zsivajában

kezdokep_Orban_Borika.jpg

XXV. rész: Keresztszülők legfiatalabb segítője

Orbán Borika

A 25. portré egy 25 éves ifjú hölggyel készült, 2020. augusztus 18-án, Orbán Borikával, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) legfiatalabb és legelső segítőjével, aki alig idősebb a 15 éves keresztszülő-mozgalomnál. Kislánykorában a klubdélutánjaink rendszeres szereplője volt, még a régi helyszínünkön, a Ferenciek terén, a Háló Központban.

Almassy_Laszlone_Vali.jpg

XXVI. rész: Keresztszülő-portré

Almássy Lászlóné Vali

Az egyik alapító tagjunkkal, Almássy Lászlóné Valival beszélgettem a pandémia (a világjárvány) második szakaszának idején, Skype segítségével, 2020. szeptember 19-én. Vali talán az egyetlen közöttünk, aki tanárként már 30 éve figyelemmel kíséri a moldvai magyarok életét, 20 éve adományozóként, 15 éve két szép lány jelképes keresztszülőjeként.

Horvath_Szilard.jpg

XXVII. rész: Keresztszülő-portré

Horváth Szilárd

A keresztszülő-mozgalom egyik legjelentősebb személyiségével, Horváth Szilárddal, az AMMOA második elnökével beszélgettem a pandémia második évében, on-line módon, 2021 január 9-én, aki a kezdetektől keresztszülő, veretes tv-műsorok vezetőjeként és riportereként is ismert, valamint a Búzaszem Általános és Alapfokú Művészeti Iskola egyik alapítója és igazgatóhelyetteseként is.

Szeleczky_Tunde2.jpg

XXVIII. rész: Keresztszülő-portré

Szeleczky Tünde

A keresztszülő-mozgalom egyik legfiatalabb tagjával, Szeleczky Tündével beszélgettem 2021. február 7-én, aki immár öt éve keresztszülő. Rendszeresen aktívan részt vesz a klubdélutánjainkon és a tanár-keresztszülő találkozóinkon is. A pandémia erősen megnehezíti a személyes találkozásokat, de a keresztszülők nem ismernek lehetetlent!

Ghiurca_Valentin.ipg.jpg

XXIX. rész: Keresztszülők segítője

Ghiurca Valentin

A keresztszülő-mozgalomban eltöltött 15 évünk alatt erős kötelékek alakultak ki a keresztgyerekeink tanáraival, akikhez fordulhattunk, hogy mire lenne szükségük a gyerekeknek. Az egyik ilyen régi moldvai barátunk Ghiurca (Gyurka) Valentin, hagyományőrző tanár, a Külsőrekecsini Naputánjáró Néptánccsoport alapítója és vezetője.

Petras_Robert_Sebestyen.jpg

XXX. rész: Keresztszülők büszkesége

Petrás Róbert Sebestyén

Az egyik büszkeségünkkel, egy 23 éves ízig-vérig mai fiatalemberrel, Petrás Róbert Sebestyénnel beszélgethettem a különleges esti fényekben tündöklő Krisztina téren, 2021 március 26-án, akit pici kora óta ismerünk és szerethetünk, pontosan 15 éve, az egyesületünk megalakulása óta. 

Nagy_Erzsebet.jpg

XXXI. rész: Keresztszülő-portré

Nagy Erzsébet

Verőfényes májusi napsütésben beszélgethettem Nagy Erzsikével 2021. május 10-én Budán, egy impozáns helyszínen, a Várkert Bazárban. Hazánk legszebb épülete is látható a háttérben, ahol több évtizeden át Erzsike dolgozott. A moldvai magyarok iránti elkötelezettség köt össze bennünket immár 15 éve. Gajdári keresztszülőként, bogdánfalvi keresztszülőként és falugazdaként, valamint diószegi falugazdaként vállalt összekötő szerepet a keresztszülők és a tanárok között.

Rebay_Lajos.jpg

XXXII. rész: Keresztszülő-portré

Rébay Lajos

A klubdélutánjaink szokásos helyszínén, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban 2021. november 13-án beszélgettem Rébay Lajossal, egy többszörös falugazdával. Bahána, Somoska, Szitás és Újfalu gyerekei tartoznak hozzá. Különleges módon lett keresztszülő tíz évvel ezelőtt, a fia hatására.

Rebay_Lajos.jpg

XXXIII. rész: Keresztszülő-portré

Subai Józsefné Veronika

Subainé Veronika az egyike azoknak az önzetlen, kreatív és sokoldalú embernek, akikkel a keresztszülő mozgalomban együtt tevékenykedhetünk.  Veronika a gyógyszerész szakmájában is kiváló volt, és a sok gyermeke és unokája mellett karitatív munkákban is részt vesz. Ő a kezdetektől napjainkig hűséges keresztszülő is, Böjte Csaba testvér 2004 decemberében tett felhívása óta.

Rebay_Lajos.jpg

XXXIV. rész: Keresztszülők büszkesége

Kovács Krisztián - Kettős portré: Kiss Melittáról és a keresztfiáról

Ki ne ismerné a keresztszülő-mozgalomban ezt a két nevet, amely örökre összeforrott egymással? Kiss Melitta talán az első sikeres keresztszülő, aki Böjte Csaba atya 2004 decemberében tett felhívása előtt már kapcsolatban volt Csaba testvérrel, támogatta a gyerekeit és elindult Moldvába, ahol sok tehetséges gyereket talált. Többeket felkarolt, például a pusztinai Kovács család gyerekeit.

Rebay_Lajos.jpg

XXXV. rész: Keresztszülő-portré

Sándor György

A Hegyvidéki Kulturális Szalon épülete előtt beszélgettem keresztszülő-társunkkal, Sándor Györggyel 2022. szeptember 10-én, az idei első őszi klubdélutánunk/közgyűlésünk befejezése után. Négy középiskolás keresztgyereke volt az idők folyamán, akik a Csíkszeredai Csángó Bentlakás tanulói voltak, de nagy összeggel támogatta annak idején a Magyarfalui Gyerekek Háza elkészülését is.

Rebay_Lajos.jpg

XXXVI. rész: Keresztszülők büszkesége

Petrás Adina

Egyesületünk éppen 15 éves lett ebben az évben. Semmihez sem hasonlítható öröm nekünk, ha a keresztgyerekeinkkel találkozhatunk, a sikereikben osztozhatunk. Karácsony előtt, 2022. november 12-én a klubdélutánunk végén az egyik keresztgyerekünkkel-büszkeségünkkel, egy gyönyörű, friss menyasszonnyal, Petrás Adinával beszélgethettem, akit egyetemista kora óta ismerünk és szerethetünk.

bottom of page