Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület

Székhely: 1126 Budapest,

Böszörményi út 22.

Emailwillemse@t-online.hu

Telefon: +36 30 279 2688 

Nyilvántartási szám: 12537

   Adatvédelmi tájékoztató

 

© 2019 by KMCSE  | Designed by Jaspers  

Keresztszülő-portrék

A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület Keresztszülő-portré sorozatot indít. Ezeken a fórumokon keresztül szeretnénk bemutatni a keresztszülőket, Albertné Révay Rita alapító tag javaslatára és segítségével, aki pár perces videó-interjú keretében megörökíti az önzetlen indíttatásukat és a kapcsolatukat a keresztgyerekeikkel, azzal a szándékkal, hogy az emlékek megörökítése mellett a jövendő keresztszülőket is megszólíthassuk:

Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Rita_kerdezi_a_keresztszuloket.jpg

A Keresztszülő-mozgalom hamarosan 15 éves! Nagy idő! Fél emberöltő! Emlékek, fotók, tárgyak gyűltek a polcainkra és elraktározódtak a szíveinkbe. Hogyan kezdődött? Sokan meghallottuk 2004 Karácsonyán Böjte Csaba atya felhívását, amely megalapozta a moldvai magyarok érdekében indított keresztszülő-mozgalmat: Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Beharangozó: Keresztszülő-portrék - emlékekkel

Albertné Révay Rita

Anika.jpg

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem Anikát a videó-interjú során 2019. április 13-án, a klubdélutánunkat követően. Ezt válaszolta: „Töprengek rajta, de rövid, frappáns választ nem tudok adni erre a kérdésre. A következő gondolatsor született meg bennem. Férjemmel mindketten, az 1940-es évek elején születtünk. Gyermekkorunkban elég szerény körülmények között éltünk.

I. rész, Keresztszülő-portré

Dr. Bagyinszki Jánosné, Ani

Ferko_Zoltan_2019.jpg

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem Zolit a videó-interjú során 2019. május 14-én, amire teljes bizonyossággal többek között ezt válaszolta: „.Aki keresztszülő, az történelmet ír!” Hitelesek az ő szavai. Fiatal kora ellenére gazdag életút áll már most mögötte, amelynek során egy történelmi időszakot is átélhettünk vele együtt, keresztszülőként mi is, amire hálával tekintünk vissza.

II. rész: Keresztszülő-portré

Ferkó Zoltán

Jolanda_Willemse_2019.jpg

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem elnökünket, Jolandát a klubdélutánunk előtt, 2019. május 11-én. „Ez egy nagyon tiszta és nemes ügy – válaszolta többek között Jolanda - , nem nagyon látványos tevékenység, hiszen csak 50 vagy 100 év múlva lesz meg az eredménye, ha akkor is lesz még magyar szó Moldvában.”

III. rész: Keresztszülő-portré

Jolanda Willemse

Forgacs_Janos.jpg

A legidősebb alapító tagunkat, Forgács Jánost nagy tisztelettel köszöntöttük az Egyesületünk nevében 2019. március 30-án, otthonában, Ráckevén, közelgő 92. születésnapja alkalmából, egy szép emléklappal, elnök asszonyunk aláírásával, amelyben megköszönjük, hogy 7 gyereke, 36 unokája és 38 dédunokája mellé keresztgyereket is vállalt, Magyarfaluból.

IV. rész: Keresztszülő-portré

Forgács János

Toroczkay_Katalin.jpg

2019. június 17-én kérdeztem alelnökünket, Katit, hogy „Miért is jó keresztszülőnek lenni?” Tudom, hogy nehéz kiválasztania a legkedvesebb emlékeit, hiszen sok keresztgyereke volt, és van napjainkban is. Kezdetben gajdári falugazdaként tevékenykedett, évek óta pedig a Magyarországra érkező továbbtanuló diákokat, egyetemistákat segítő csoport vezetője, a csángó diákok „pótanyukája”.

V. rész: Keresztszülő-portré

Toroczkay Katalin

Albert_Zoltan.jpg

Különleges „keresztszülős-csapat” utazott 2006 augusztusában Moldvába, talán 20-an lehettek. Sorra járták a falvakat, aztán novemberben megalapították a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet. Ezen az úton egy család is részt vett., akkor találkoztak először Lucával, jelképes keresztgyerekükkel. A családfőt, Albert Zoltánt kérdeztem meg 2019 tavaszán, hogy mi történt azon az úton, hogy azóta is hűséges tisztelője maradt a moldvai magyaroknak. 

VI. rész: Keresztszülő-portré

Albert Zoltán

Vanczer_Zsuzsanna.jpg

Zsuzsával az egyik legfiatalabb és legaktívabb keresztszülővel 2019. június 3-án beszélgettem. Arról kérdeztem őt, hogyan is kezdődött az ismerkedése a moldvai magyarokkal, és hogyan álmodta meg és építette fel más támogatókkal együtt Dumbravénben a Francesca Házat, ahol immár méltó körülmények között tanulhatnak a gyerekek, és taníthatnak Majzik Tamás és Majzik-Daczó Kinga tanítók, valamint Porundi Alina dumbravéni hagyományőrző.

VII. rész: Keresztszülő-portré

Vanczer Zsuzsanna

Bogda_Tibor.jpg

Magyarfalu szülöttével, Bogdán Gatu Klára hagyományőrző fiával, Bogdán Tiborral beszélgettem 2019. augusztus 13-án a közös emlékeinkről, amelyek összekötnek bennünket. Tibor szinte egy „élő adatbázisként” összefogja a csángómagyarokat, bárhol is élnek a világban, és a róluk szóló híradásokkal el is látja őket és minden érdeklődőt, köztük minket, jelképes keresztszülőket is

VIII. rész: Keresztszülők segítője

Bogdán Tibor

Laura.jpg

2019. augusztus 15-én egy varázslatos emberrel, Iancu Laurával, a fiatal moldvai magyar értelmiség egyik legkiemelkedőbb személyiségével és művészével találkozhattam, Magyarfalu szülöttével, aki többkötetes költő, író több műfajban, néprajzkutató és két gyönyörű kisfiú édesanyja egy személyben, akit sokakkal együtt közel 15 esztendeje tisztelhetek és szerethetek.

IX. rész: Keresztszülők segítője

Iancu Laura

Pakozdi_Judit2.jpg

Pákozdi Judittal, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tiszteletbeli elnökével, alapító-társammal, aki 2009-2016 között az elnökünk is volt, 2019. szeptember 14-én, a klubdélutánunk előtt beszélgettem a Böszörményi út forgatagában. A moldvai magyarok iránti elkötelezettség köt össze bennünket a kezdetektől. Megkérdeztem őt: Miért jó keresztszülőnek lenni?

X. rész: Keresztszülő-portré

Pákozdi Judit

Gal_Emilia.jpg

Keresztgyerekeink a mi büszkeségeink. A 15 éves keresztszülő-mozgalom alatt mindnyájan felnőttek és megállják a helyüket különféle területeken, nagy örömünkre. Az egyikük Gál Emília, Magyarfalu szülötte, akivel 2019. augusztus 19-én beszélgettem a Csángó Fesztivál egyik rendezvényén.  Az örömteli ölelések után a közös emlékeinkről kérdeztem őt.

XI. rész: Keresztszülők büszkesége

Gál Emília

Lazarne_Sereg_Borbala.jpg

A keresztszülő-mozgalom kezdetétől sok olyan hiteles emberrel dolgozhattunk együtt, akiknek már a közelségében is feltöltődtünk. Lázárné Sereg Borbála is ilyen, akinek többek között a falugazda-rendszernek az elterjesztését és kiépítését is köszönhetjük. Borikával 2019. augusztus 22-én beszélgethettem, férje, Misi és két gyönyörű keresztlánya, Mátyás Mónika és Csuraly Alina jelenlétében, Budapesten.

XII. rész: Keresztszülő-portré

Lázárné Sereg Borbála

Monika (2).jpg

Nagy öröm a számunkra, hogy a 15 éves keresztszülő-mozgalom alatt a keresztgyerekeink mind felnőttek és megállják a helyüket különféle területeken. A továbbtanulóink különösen a szívünkhöz nőttek, akik itt tanultak, köztük Mátyás Mónika is, aki az egyik legtehetségesebb tanítványa volt Nyisztor Ilonkának, a világhírű pusztinai énekesnek, tanárnak.

XIII. rész: Keresztszülők büszkesége

Mátyás Mónika

Tundik_Tamas.jpg

Budaörsön, déli harangszó mellett egy rendkívül színes egyéniséggel, Tündik Tamással beszélgettem 2019. október 17-én, keresztszülőtársunkkal, aki a Gyepűk Népe Alapítvány elnöke, együttesvezető, Csokonai Vitéz Mihály-díjas, valamint Apáczai Csere János-díjas néptáncos és néptáncpedagógus és Táncház Éremmel kitüntetett néphagyomány oktató tanár, a budaörsi Hauser Városi Közművelődési díj birtokosa.

XIV. rész: Keresztszülő-portré

Tündik Tamás

Ladi-Erika2.jpg

A keresztszülő-mozgalomban talán az a legszebb, hogy különféle területeken önzetlenül tevékenykedő emberekkel létesíthettünk kapcsolatokat a 15 év alatt: tanárokkal, hagyományőrzőkkel, támogatókkal is. Így történt ez Ládi Erikával is, akivel 2019. augusztus 19-én beszélgettem az Ybl Ház moldvai táncos rendezvényén. Erika 2009-től tanított Csíkfaluban pár évig. Talán elsőként utazott ki Magyarországról, Egerből.

XV. rész: Keresztszülők segítője

Ládi Erika