top of page

Keresztszülő-portré sorozat

I. rész: Keresztszülő-portrék emlékekkel

Albertné Révay Rita

A Keresztszülő-mozgalom hamarosan 15 éves! Nagy idő! Fél emberöltő! Emlékek, fotók, tárgyak gyűltek a polcainkra és elraktározódtak a szíveinkbe. Hogyan kezdődött? Sokan meghallottuk 2004 Karácsonyán Böjte Csaba atya felhívását, amely megalapozta a moldvai magyarok érdekében indított keresztszülő-mozgalmat: Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Akkor azonnal több százan bekapcsolódtunk ebbe az önzetlen, tiszta kezdeményezésbe, Magyarországon és szerte a világban. Páran egyesületet is alakítottunk az emlékezetes 2006-os moldvai utunkat követően, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet, és azóta is hűségesen dolgozunk a magunk eszközeivel, hogy a keresztgyerekeink megtalálják, megőrizzék őseik kincseit és tovább is adják az utódaiknak is. Közben mi is sokat tanultunk a moldvai magyaroktól: kitartást, hűséget. Megcsodáltuk a viseletüket, táncaikat, énekeiket, megkóstoltuk ételeiket, megtanultuk gyönyörű kifejezéseiket, például „napszentület” (naplemente), „cinka” (kislány), „naputánjáró” (napraforgó), és gazdagodtunk tiszta emberi kapcsolatokkal. Bárcsak 100 év múlva is hallanának Moldvában magyar szót az utódaink! A Moldvai Csángómagyar Oktatási Program is ezen dolgozik

 

Az idők során felhalmozódott emlékeink megörökítésére 2019 áprilisában a közgyűlésünk határozata alapján elindítunk egy KERESZTSZÜLŐ-PORTRÉ sorozatot. Pár perces videó-interjú keretében beszélgetek az alapító tagokkal, az első keresztszülőkkel és az újabbakkal is arról, miért jó keresztszülőnek lenni, és miért szeretjük a moldvai magyarokat. Néhány sorral és fényképpel is teljesebbé tesszük ezeket a visszaemlékezéseket. Előre is köszönöm mindazoknak, akik vállalkoznak az interjúkra, és a figyelmet is az olvasóinknak, hallgatóinknak. „Isten fizejse! - ahogyan a moldvai magyarok mondják. Nagy öröm lenne, ha jelentkeznének a közben felcseperedett keresztgyerekeink is! Hátha emlékeznek a jelképes keresztszüleikre, a közös emlékekre, és megtudhatnánk, hogyan alakult a sorsuk.

 

Az első jelképes keresztgyerekeink már felnőttek, de nagyon sok tehetséges, ügyes moldvai csángómagyar gyerek vár még arra, hogy legyen neki is támogatója. Most mi mondjuk mindenkinek, aki meghallja: „Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!”  

 

Építsük tovább egyre többen a „Szeretet-hidat”, amit 15 éve elkezdtünk!

 

Albertné Révay Rita,
a KEMCSE egyik alapító tagja

bottom of page