top of page

Új iskola és óvoda Diószénben

A 2020-as tanév tele volt nehézségekkel, de örültünk annak, hogy szeptemberben az oktatást a gyerekek jelenlétében meg tudtuk kezdeni. Nyár folyamán új épületbe költözött a magyarház, és megalakult egy délutáni magyar óvoda is. Az elején kis létszámmal kezdtük, de mostanra már kibővült a csapat. A felújítási munkálatok ideje alatt inkább szabadtéri foglalkozásokat tartottunk, mert a pandemia időszakban sok gyerek nem tartózkodhat egy helyiségben, a régi osztályterem pedig aligha felelt volna meg az előírásnak.



November elején sikerült beköltözni az új osztályba, óvodába. Nagy öröm és boldogság volt a gyerekek számára, mert részt vehettek a falrajzok elkészítésében, kifestésében. Szerveztünk egy fényképezést, ahol szinte profi körülmények között készültek róluk fényképek, amelyeket egy ’’életfa” falrajzra rakosgatunk fel folyamatosan.




Azt gondoltuk, hogy a vírushelyzet miatt csökkeni fog a gyereklétszám, de meglepetésünkre egyre több gyerek kezd el járni hozzánk. Az idei tanévtől már hagyományőrző foglalkozások is vannak Diószénben. Butnarasu Genoveva helybéli hagyományőrző, a saját hagyományaikból merítve, tanítja a gyerekeket varrni és kézművességre, énekekre. Később remélhetőleg, ha a helyzet is megengedi, moldvai táncokat is fog tanítani a gyerekeknek. Fontos számukra, az hogy ezeken az órákon a saját nyelvjárásukat hallják és beszéljék, így nem felejthetik el.


Diószéni tanárok: Kuti Izabella és Pál Edit


bottom of page