top of page

15 ÉVE NEM SZAKADT MEG A KARÁCSONYI CSOMAGLÁNC

A KEMCSE 15 évvel ezelőtti megalakulása óta minden karácsonykor megszervezi a Moldvában magyar nyelvet tanuló gyerekek számára a karácsonyi csomagküldést. Ez a keresztszülő-mozgalom legnemesebb hagyományai közé tartozik. Sok szegény családban született gyermek számára az általunk küldött ajándék talán az egyetlen, amit karácsonykor kap. Éppen ezért erről a sokéves, szép gyakorlatról ebben az évben sem akartunk lemondani. Sok ember összefogásának köszönhetően idén 35 moldvai faluban magyar nyelvet tanuló, mintegy 1700 iskolásnak tudtunk ajándékot küldeni.



Az elmúlt években sok nehézséggel kellett szembenéznünk és ez az év sem kímélt meg minket. A háború, az energiakrízis, a klímaváltozás miatti természeti katasztrófák mindannyiunk életét befolyásolják. Egyesületünk anyagi forrásai évről évre szűkülnek. Ebben az évben arra kértük a keresztszülőket, hogy aki teheti, saját keresztgyermeke részére küldött ajándék mellett, vagy ha már nincs saját keresztgyermeke, még inkább, járuljanak hozzá az iskolák számára az egyesület által küldött ajándékokhoz. Kérésünkre így a rendelkezésünkre álló összeg sok kisebb összegű adakozással bővült. A segítőkészség és jóakarat nem fogyatkozott, sőt új lendületet kapott és megerősödött.



Ennek köszönhetően ebben az évben az eddigieknél is több moldvai oktatási helyszínre, 35 moldvai faluba közel 1700 a magyar nyelvet tanuló gyereknek állítottunk össze csomagokat. A 35 dobozba a sportszerek, csokoládé és szaloncukor, a kicsiknek szánt kifestők, buborékfújók és zoknik mellé bekerültek azok az ajándékok is, amit elnök asszonyunk, Jolanda Willemse a szentendrei és tahitótfalui iskolák diákjaitól, tanáraik segítségével kapott. Az ajándékokat Zakar Ágnes intézményvezető, a tahitótfalui Pollack Mihály Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, a Szentendrei Izbégi Általános Iskola tanulói, Majnek Katalin tanárnő irányításával gyűjtötték a moldvai gyerekeknek. Csatlakozva a gyermekekhez boldogan és szívesen segített Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete, dr. Sajtos Sándor Tahitótfalu polgármestere, Boda Anikó önkormányzati képviselő, valamint Hajdú Helga a Liliput Játékboltból. Király Lajos szentendrei vállalkozótól idén is kaptunk a kicsiknek buborékfúvókat. Korábbi vezetőségi tagunk, Felföldi Elek nagyvonalú pénztámogatással segített, és vezetőségi tagjaink is anyagi segítséggel egészítették ki az ajándékokra fordított pénzösszeget, önkéntes szervezői és fizikai munkájuk mellett.



Váratlan, gondviselésként érkező anyagi támogatást kaptunk Takách Ágnestől, aki nővére Takách Margit végakaratának eleget téve az általa hátrahagyott összeget szegény családok megsegítésére szánta. Ennek megfelelően az adomány egyik részét a gyerekek ajándékára fordítottuk, másik részét pedig moldvai szegény családok kapják tartós élelmiszerek formájában az MCSMSZ közreműködésével.



És nem szabad megfeledkezzünk arról a nagyvonalú segítségről sem, amit a Smart Electronics Kft. minden évben nyújt számunkra avval, hogy ajándékainkat eljuttatja Moldvába, Bákó városába, az MCSMSZ székházába, ahol az iskolások számára küldött csomagokat fogadják és átadják a magyar házakban tanító tanároknak. A dobozokban az ő számukra is elhelyeztünk egy kis apró figyelmességet, köszönetként áldozatos munkájukért.



Ilyen széleskörű és sokfelől érkező segítség jóvoltából, reményeink szerint ezen a Karácsonyon is sok moldvai kisdiák arcára sikerül mosolyt varázsolni.

A keresztszülő-mozgalom történetében az elmúlt 15 év során rengeteg változás és átalakulás történt, de ez nem befolyásolta a minket és csángó testvéreinket összekötő szeretetet és azt az elkötelezettséget és felelősséget, amit a csángó gyerekek magyar nyelvtanulásának ügye iránt érzünk.

Ennek egyik kifejezője legyen az a sok szeretettel összeállított ajándék, amit ebben az évben is sikerül eljuttatni a Moldvában magyar nyelvet tanuló csángó gyerekek számára.


Toroczkay Katalin

alelnök


bottom of page