top of page

A KEMCSE képviseletében az V. Kárpát–Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumon


Idén már 28-ik alkalommal rendezték meg a Csángó Fesztivált Jászberényben. A fesztivállal egy időben tartották az V. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot, aminek célja a Kárpát-medence magyar kulturális örökségének és hagyományainak megőrzése a gazdasági kapcsolatok és erősödő magyar vállalkozások fejlődésére alapozva.

A konferencia megálmodója és létrehozója a Papp Imre és Péterbence Anikó házaspár. A Jász kulturális és gazdasági eredményeket ismerve az egész Kárpát medencei magyarság számára sikerre vezető utat jelenthet a kultúra és a gazdaság kapcsolatainak erősítése, szorosabbá fűzése.

A három napos konferencián a magyar kormány által delegált államtitkárok előadásai mellett kerekasztal megbeszélések folytak, melyeken jászsági és külhoni kulturális és gazdasági szervezetek vettek részt. A KEMCSE lehetőséget kapott a Keresztszülő mozgalom népszerűsítésére. Willemse Jolanda, a KEMCSE elnöke, résztvevője volt annak a kerekasztal beszélgetésnek, aminek témája a nyelvhasználat fontossága, az identitás megőrzésének szerepe, a hagyományőrzés lehetőségei és ezek hatásai a szülőföldön maradásban, a szülőföld megtartó erejének erősítésében volt.

Willemse Jolanda ismertette a Keresztszülő mozgalom útját, a magyar nyelv visszatanulásában játszott fontos szerepét. Kiemelte a keresztszülő és fogadott keresztgyermeke között kialakuló személyes és érzelmi kapcsolat jelentőségét, ami ennek a mozgalomnak a lelki alapja és erőssége. Ezen a kerekasztal fórumon vett részt mások mellett még Márton Attila a Csángó Magyar Oktatási Program koordinátora is.

A konferencia fontos eseménye volt az első magyarországi Csángó Ház és Videó Archívum ünnepélyes átadása, amin Jászberény Alpolgármester Asszonya mondott személyes érzelmekkel áthatott köszöntő beszédet és biztosította az Önkormányzat elkötelezett segítségnyújtásáról a Csángó Ház üzemeltetőit.

Az ünnepélyen Moldvából, Külsőrekecsinből, Budáról, Trunkból érkező csángó énekesek és táncosok is jelen voltak, énekükkel hozzájárultak a rendezvény bensőséges, családias hangulatához, bizonyítékául, hogy a nagy távolság dacára is összetartozunk, egy nemzetcsalád vagyunk, a csángó kultúra életképes, erős és mint, ahogy kívánságát Willemse Jolanda megfogalmazta, száz év múlva is lesz magyar szó, csángó kultúra a Kárpátokon túli, a moldvai falvakban.


Toroczkay Katalin KEMCSE alelnök

bottom of page