top of page

A moldvai szakmai látogatásról

2018. április 24-től 27-ig szakmai látogatáson vettek részt a Moldvai Magyar Oktatási Program helyszínein az AMMOA részéről dr. Legeza László elnök, dr. Horváth Sándor kurátor, Dévai Évairodavezető, a KEMCSE részéről: Jolanda Willemse elnök. Tapasztalatikról képes beszámolót készítettek.


A látogatás programja és tapasztalatai


018. április 24-én reggel 6,00 órakor indulás Szentendréről, az ún. déli úton (Szeged – Déva - Brassó) át utazás személygépkocsival, majd érkezés 22 órakor Bákóba (szállás az Antik Hause panzióban: http://www.antikhaus.ro/.) A szálláson vártak bennünket: Lászlófy Pál, Márton Attila és Hoffman Ferenc, így alkalom nyílt részletesen megbeszélni a korábban kért adatszolgáltatással (oktatott gyermekek neve, életkora, a keresztszülővel rendelkező gyerek keresztszülejének neve és elérhetősége) kapcsolatos kérdéseket. Másnap az iskolalátogatásokon részt vett Lászlófy Pál, akivel részletesen és a legnagyobb egyetértésben megbeszélhettük az oktatási program helyzetét, jövőjét és aktuális feladatait.


Iskolalátogatások április 25-én, Lászlófy Pál elnök úr vezetésével


Újfalu: Nagyon mostoha körülmények. Most legfontosabb lenne egy hűtőszekrény, kályha (kéményszigetelés), konyha padló-fal-födém szigeteléshez anyag. Itt láttunk házimozit. Látogatásunkkor Duma András tartott foglalkozást a gyermekeknek.

Diószeg: A fűtési rendszer felújítására készülnek, a kazánház felépítéséhez kérnek segítséget. Tanítanak a helyi iskolában, de a házban is van oktatást biztosító helyiség, amit most szeretnének átalakítani, padlót cserélni. A ház az MCSMSZ-é. Itt nincs házimozi rendszer.

Gajdár: Megnéztük a múlt évben kialakított fürdőszobát. Itt sincs házimozi. A jelenlegi tanár a következő évre már nem marad. Gajdárban elkészült az utca betonozása.


Magyarfalu: Épül a Magyar ház, láttuk az óvoda terveit, megnéztük az épülő óvoda telkét is. Szó volt a gyermekek versenyeinek ajándékozásáról. Itt van házi mozi.


Lábnyik: MCSMSZ tulajdonú ház. Elkezdték a faluház alapozását a szomszéd telken, lesz foci pálya is.


Lészped-Rácsila: Iskolai osztályterem biztosított az oktatáshoz. Voltunk a vendégházban, itt történik a kicsikkel a foglalkozás.  Folynak az előkészületi munkák az óvoda építéshez, láttuk a tervet és a telket is. A meglátogatott helyszínek közül egyedül itt volt a közösségi térben a házimozi rendszer, ami a foglakozáshoz szükséges tartalommal is fel volt töltve.


Iskolalátogatások április 26-án, Márton Attila oktatási koordinátor vezetésével

Trunk: A tanár jelezte, hogy a pályázatba nagyon sok mindent kért, mert szinte semmi nem volt számára biztosítva a lakhatáshoz és a háznál való tanításhoz. A lakhatási körülmény elég szegényes. Közben kaptak a helyi iskolában termet az oktatáshoz. A padokat szeretnék újra festeni, illetve lakkozni, esetleg kisebbeket vásárolni. Sok segítséget kap Kővári Róbert falugazdától. Itt házimozi nincs. A házban is van egy szegényesen felszerelt kis oktatási szoba.


Diószén: Jelenleg nincs oktatás, de a ház bérleti díja folyamatosan fizetve van, bármikor beköltözhető. Itt van – dobozban – egy házimozi rendszer.


Bogdánfalva: A tanárnő új házba költözött, így rendezett a lakhatási körülmény. Villanybojlerre lenne szüksége. Az oktatásra a helyi iskolában biztosított osztályterem, a lakásán kis szoba áll rendelkezésre a délutáni foglalkozásokra.

Külsőrekecsin: Találkoztunk Gyurka Valentinnal. Beszélgetés folyt a hagyományőrzés tekintetében jelenlegi helyzetéről és jövőbeni terveiről, elképzeléseiről. Megpróbál önállóan dolgozni, aminek eredményessége a nyáron eldől. Ennek függvényében lehet, hogy visszatérne az oktatási rendszerünkbe.

Az iskolában még éppen folyt a tanítás, találkoztunk a gyerekekkel és a két tanítónővel. Jó körülmények vannak mind az oktatáshoz, mind a lakhatáshoz. Itt van házimozi, de néhány hónapja egy MCSMSZ-es rendezvényen a képernyő megsérült, ezért a vendégszobában helyezték el. Az MCSMSZ-szel fel kell venni a kapcsolatot a kártérítés érdekében, ehhez kérvényt írnak a tanárok, amihez csatlakoznak majd az AMMOA és a KEMCSE elnökei is.

Buda-Klézse-Tyúkszer-Somoska-Pokolpatak: Benke Paulinánál és Pávelnél éppen folytak a foglalkozások. Itt nem láttunk a közösségi térben házimozit, de van, kaptak. Külön igény nem fogalmazódott meg ezeken a helyszíneken.

Budapest, 2018. április 30.

Összeállították: Dévai Éva és Legeza László

bottom of page