top of page

Bepillantás a csángók világába egy zuglói plébánián

Az év elején a magyarfalusi falugazda, Kascsák Tamás egy a moldvai témájú előadást szervezett a zuglói Rózsafüzér Királynéja plébánia közössége számára. Januárban keresztlányuk esküvőjén jártak Magyarfaluban, ottani élményeikről tartottak képes beszámolót.


Március első vasárnapjának délutánján a pusztinai Kaszap Johanna előkészítős diákunkkal,­ aki nagyon szépen énekel csángó dalokat – elmentünk a zuglói plébániára,az összejövetelre, amelyre  Diósi Felíciát is meghívták.


Felícia saját gyermekkori emlékeiről és a hagyományos, régi "menyekezői" szokásokról mesélt. Az elhangzottakat a magával hozott népviseletek bemutatójával tette még színesebbé, olyannyira, hogy Tamást és feleségét a szemünk láttára fiatal csángó menyasszonnyá és vőlegénnyé változtatta, amint az első fényképen látható.


Felícia mesélt még a csángó nyelv különleges archaikus jellegéről, amit saját könyvéből felolvasott rövid részlettel illusztrált. Johanna éneke szépen keretezte ezt a csángók világába tett kiruccanást, ahova az előadók hallgatóságukat vezették.

Az összejövetel végén alkalmam adódott néhány szóval ismertetni a Keresztszülő mozgalom, a magyar nyelv Moldvában folyó oktatásának jelentőségét. Ezt Tamás a magyarfalusi tanárok által készített "videó szótár" bemutatásával egészítette ki, amin a gyerekek a csángó szavak magyar megfelelőjét mutatják be szóban és írásban. A jelenlévők Naputánjáró újságot és szórólapokat kaptak

Gratulálunk Kacsák Tamásnak a szervezésért, örömmel vennénk részt és támogatnánk más falugazdák, keresztszülők ilyen jellegű rendezvényeit.


Toczkay Katalin, alelnök, KEMCSE

bottom of page