top of page

Csángó strófák az idei bálon



Ez volt a hívó szó az idei, XXVl. Csángó bálra, amit Pro Minoritate alapítvány a Bálnában rendezett. A bál fővédnöke ez évben Novák Katalin köztársasági elnök volt, a bált Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitotta meg. Beszédében felhívta a figyelmet az összetartás fontosságára, ennek a családban, a hazában és a nemzetben rejlő erejére, ami jelenlegi helyzetünkben különösen fontos.



Amíg a múlt évi bálnak az volt a különös öröme, hogy a járvány miatti kényszerű szünet után a csángó magyarok hagyományos budapesti rendezvényét újra meg lehetett szervezni, addig az ez évi bálnak az adott különleges élményt, hogy a csángó világ a kortárs csángó írónemzedék írásain keresztül elevenedett meg. Az erőteljes csángó identitással és gyökerekkel rendelkező író-költő generáció képviselői személyesen olvastak fel írásaikból. Sokak számára már ismert szerzők ők, hiszen magyar kiadók által közzé tett könyvekben megjelentek írásaik. Hallhattunk verseket a József Attila díjas Iancu Laurától, humoros, kissé vaskos történetet Demse Mártontól, sajátságos gondolatokat az ősi tudás megőrzéséről, tanításáról Duma András előadásában és ízes igazi csángó nyelven írt életmeséket Gábor Feliciától.

Akit most hallhattunk először, ő Tankó Erika gyimesi csángó leány, egy most felfedezett, szárnyait bontogató tehetség, aki ilyen verset ír:


Ahogy a húron pendül a zene,

Ahogy az apa gyermekét kezébe vette,

Ahogy a levél elválik a fától,

s ahogy a mező virágba borul...


Ahogy a tűz csendesen pattog,

Ahogy a kimerülés széléig hajtok,

Ahogy a szél átjárja a teret,

s ahogy más leél egy életet...


Ahogy édesanyának hívnak,

Ahogy menedéket tőled várnak,

Ahogy az eső veri az ablakot,

s ahogy a gondolataidat hallgatod...


Ahogy nagymama a levest főzi,

Ahogy ő a verseit költi,

Ahogy egy nehéz nap után karodba omlok,

s ahogy megcsókolva téged jó éjt mondok...


Ahogy nagyapa a kincseit mutatja,

Ahogy az élet az éveket futtatja,

Ahogy vasárnap a templomba mész,

s ahogy reménykedsz egy jobb holnapért...


Ahogy a dolgok működnek,

s az idő kerekei pörögnek,

pont annyit jelent nekem a szeretet,

ahogy a világmindenség mindent működtet.


T.E.: A szeretet ereje


Természetesen nem hiányzott a műsorból a csángó népzene, amit a gyimesi és moldvai hagyományőrzők mellett a csángó muzsikát magas színvonalon megszólaltató magyarországi népzenészek együttesei mutattak be, meg a zenébe belekapcsolódó jellegzetes csángó néptánc se, a klézsei, somoskai, lujzikalagori, magyarfalusi és gyimesi táncosok előadásában. A műsorral még nem ért véget a program, további koncerteken és hajnalig tartó táncházon vehettek még részt a látogatók.



Számunkra ezek mellett az élmények mellett az a különös jelentősége a csángó bálnak, hogy legalább évente egyszer viszontláthatjuk és megölelhetjük a messzi Moldvából érkező ismerősöket, énekeseket, hagyományőrzőket. Ők elkötelezetten munkálkodnak azon, hogy ebből a gazdag kincsből minél többet továbbadhassanak a magyar oktatásban résztvevő csángó gyerekeknek, akikért a keresztszülő mozgalom létrejött és mind a mai napig dolgozik.


Toroczkay Katalin

alelnök



bottom of page