top of page

Falugazda látogatása Moldvában

Rébay Lajos, Somoska, Bahána, Szitás, Újfalu falugazdája ez év júliusában

Moldvában járt, felkeresett számos falut, iskolát, és különleges küldetést is teljesített.

Beszámolóját az alábbiakban olvashatják. A képen balra Rébay Lajost, jobb oldalon a fiát, köztük a a somskai Benke házaspárt láthatják.



„Megvárva minden korlátozó intézkedés feloldását, azonnal útnak indultunk a fiammal Moldvába, hogy teljesítsem korábbi ígéreteimet, és újra láthassuk a kintiekkel egymást. Háromirányú küldetésünk volt.



1, Tartoztam Újfaluban azoknak egy üveg pálinkával, akik 2019-ben kimentettek a hóból. Hálával átadtam. Az Ivó-i Erzsébet tábor volt gondnokának, Szabó Józsefnek, egy magyar történelmi atlaszt adtunk át Székelyudvarhelyen. Több segítőnk is volt a táborban, mire Őt megtaláltuk. (Évekkel ezelőtt Ivóban nyaraltattam keresztgyermekeimet Gajdárból).


2, Továbbá Sáringer Márta, Boksai Daniella, Horváth Zoltán és dr.Egri Gábor keresztgyermekeinek ajándékcsomagok átadása (Horváth Zoltántól egy kerékpár Újfaluba, és számítógép a somoskai iskolának). Elnökünk ajándékát átadtuk Diószénben Kuti Izabella tanárnőnek. 1. kép Nagy élmény volt meglátogatni a lábnyiki tábort, 2. kép ahol a tanárnőkkel tudtunk „tanácsolni”. Éppen művészeti tanfolyamot tartottak a 14-18 éves csángó fiúknak. Meglátogattuk a bogdánfalvi, 3. kép a kalagori 4. kép és a somoskai iskolát, ahol foglalkozások voltak, és gyönyörködhettünk a gyermekekben. Az újfalui és a gajdári iskolák állapota sajnos változatlanul siralmas, az MCSMSZ egyelőre még keresi a megoldást. Fiam szerencsésen találkozott itt keresztfiával, Márkóval. Szitáson új, szebb házban vannak a tanárok, de őket sajnos elkerültük


A titkárságunk által küldött moldvai katolikus naptárokat a somoskai templomban kitettem a plébános atya engedélyével, és osztottam is.


3, Zsíros Tibor barátom kérésére több helyre vittem a „Képek, emlékek Moldvából és Erdélyből (1974-1990)” című gyönyörű, most megjelent dokumentum-kötetét. Hatalmas szeretetszolgálat volt felhozni - a 70-80 évnél idősebb asszonyokkal és emberekkel, a 40 évvel ezelőtt még tilosban történt - találkozásokat. Bizony könnyeztünk mindannyian Bogdánfalván, Kalagorban, Forrófalván, Klézsén, Lészpeden. Különös kegyelem, hogy elsőre megtaláltunk mindenkit, Tibor vendéglátóit, vagy hozzátartozóit. Mindannyian emlékeztek rá. Legalább akkora ajándékot kaptunk általuk, mint ők Zsíros Tibortól. Az asszonyokat - homlokukra keresztet adva - megáldottam, és Ők Isten kegyelmébe ajánlották Tibort és mindannyiunkat.”


bottom of page