top of page

Hírek a magyarországi továbbtanulókról

Egyesületünk továbbra is kiemelt feladatának tartja a Magyarországon felsőoktatásban, egyetemi képzésben résztvevő moldvai csángó diákok anyagi és erkölcsi támogatását.Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Moldvában érettségiző diákok közül egyre kevesebben választják a magyarországi továbbtanulást, pedig a Magyar Állam a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi ösztöndíjprogramjának keretében egyetemi előkészítő képzésre várja azokat, akik egy intenzív képzésen, magas heti óraszámban szeretnének felkészülni az emelt- és középszintű érettségi vizsgákra, a választott szakhoz szükséges két tantárgyból. A magyar állam a Moldvából érkező csángó diákoknak korábban 6, jelenleg 3 helyet biztosít kollégiumi ellátással és ösztöndíjjal.

Sajnos a 2021-es tanévben egyetlen diák sem választotta ezt a lehetőséget.



Idén az őszi tanévben egy klézsei diák jelentkezett az egyetemi előkészítőre. László Ciprián Gábriel Bákóban a Szent József Katolikus gimnáziumban érettségizett és a Zeneakadémián szeretne továbbtanulni.


Nagy örömünkre ősztől, a már zeneakadémista, pusztinai születésű Veres Micaella is csatlakozni fog a továbbtanulók csoportjához. Őt már korábban megismerhettük, mert klubdélutánunkon szép énekhangján csángó énekek előadásával szerzett élményt a jelenlévő keresztszülőknek.


Nagyon bíztunk benne, hogy Bálint Izabella is elkezdi egyetemi tanulmányait, sajnos személyes okok miatt erre talán majd a következő tanévben fog sor kerülni, de addig is szeretettel várjuk rendezvényeinken.


A továbbtanulók csoportja így két új taggal bővül és elbúcsúzunk három diplomázó tagunktól, Gyúr Claudiától, Köne Emmától és Kaszap Johannától, bár Johanna remélhetőleg mesterfokon folytatja pszichológiai tanulmányait ősztől Budapesten.


Akik még nem repültek ki a csapatból:

Petrás Róbert Sebestyén az ELTE Társadalom és Gazdaságföldrajzi Tanszékén mester fokon folytatja tanulmányait, , ősszel második évét kezdi itt és a hátra lévő két félév sikeres elvégzését követően mester fokozatú diplomát szerez.


Solomon Annamária a Corvinus Egyetemen elvégezte az alapképzés / BA fokozatát. Szakdolgozatát a következő félévben fogja megvédeni és utána szeretné folytatni a tanulást mesterfokon, pénzügy szakon.


Istók Cintia a Károli Gáspár Református Egyetemen befejezte az óvópedagógiai képzés alap fokozatát, diplomáját a következő félévben fogja elkészíteni és megvédeni.


Petrás Adina a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, dietetikus képzésen sikeresen befejezte második évét.


Solomon Péter a Corvinus Egyetemen hallgatója, már a második évét kezdi idén ősszel.


Gyurka Valentin az Óbudai Egyetem informatika szakára jár, sikeresen elvégezte az első évet és ősztől itt folytatja tovább tanulmányait.


A továbbtanuló diákok számára továbbra is szeretnénk lehetőségeinkhez mérten anyagi támogatás nyújtani és kulturális programokat, közös kirándulásokat szervezni.


Terveink között szerepel, hogy a Moldvában érettségiző és egyetemi továbbtanulást tervező csángó diákok számára népszerűsítsük a magyarországi továbbtanulás lehetőségét, amibe az itt diplomát szerzett csángó fiatalokat is szeretnénk bevonni, tapasztalataik átadásával kedvet csinálni az őket követő generációnak, hogy a magyarországi továbbtanulók létszáma ne csökkenjen.



Toroczkay Katalin

KEMCSE alelnök

Egyetemistákat támogató csoport


bottom of page