top of page

Varrógépek Somoskára

A keresztszülők közvetítésével ismét varrógépek kerültek ki Moldvába. Hálásan köszönjük minden jószívű felajánlónak, ajándékozónak és szállítónak, azokkal a szavakkal, ahogyan ezt Moldvában mondják: ISTEN FIZESSE!



A moldvai csángó-magyar pedagógusok idei, 2015-ös lakitelki szakmai továbbképzése áprilisban volt, ahol egy páran keresztszülők mi is jelen lehettünk. Szétosztottunk ajándékokat és kicsit tudtunk beszélgetni a tanárokkal is. Ott tudtuk meg Benke Paulinától, hogy nagy szüksége lenne elektromos varrógépekre, mert az övé tönkre ment. Sok a varrnivaló a faluban, és a gyerekeket is ezen oktatta. Felhívásunkra az ismeretségi és baráti körünkből, Budapestről több felajánlás érkezett, főleg a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől. Végül Paulinával együtt három darabot választottunk ki, amelyek jól működnek és viszonylag könnyebben szállíthatók: 1 ipari interlock-ot és 2 elektromos táskavarrógépet, Csabai Gáborné Mártának, Várhelyi Ivánnak és Ambrus Andrásnak köszönhetően. Az ezer kilométeres távolságra Tündik Tamás és Benke Grátzy segítségével május és július között eljuttattuk mind a hármat Moldvába. Hálásan köszönjük a felajánlóknak, az ajándékozóknak és a szállítóknak, Paulina és a gyerekek nevében is. Köszönjük Ferencz Gabriellának is, a Csíkszeredai Bentlakás vezetőjének, hogy átvették és megőrizték Paulina számára a nagyméretű interlock-gépet, amíg ő el nem tudta vinni magával a faluba.


Híreink szerint jó hasznát veszi Paulina és a többi asszony Somoskán a varrógépeknek. (Évekkel ezelőtt Pusztinán is örültek az akkor kivitt varrógépeinknek az asszonyok.) Azóta elkészültek az új varrógépekkel Somoskán a szebbnél szebb ruhák a szép lányoknak, akik sikeres vizsgákat is tettek, sokan közülük továbbtanulnak majd Csíkszeredában.


Fotók: 1. Várhelyi Iván ajándéka, 2. Interlock – Csabai Gáborné Mártitól, 3. Ambrus Emese és édesapja ajándéka, 4. Autóból autóba kerül Iván ajándéka, 5. Szállításra vár Ambruséké, 6. Grátzy átveszi az ajándékot



Hálásan köszönjük Paulina és a somoskaiak nevében is a varrógépeket a nagylelkű adományozóknak. „Isten fizesse !”


Paulinát láthattuk többször is az MTV1-ben:

http://nava.hu/id/639618/ - Adásnap: 2008. július 12.


http://nava.hu/id/2028102/ - Adásnap: 2014. november 25.



Mi, jelképes keresztszülők nagy örömmel közvetítünk továbbra is a segítőkész jóakaratú emberek és a moldvai magyarok között. Jót tenni jó! A közös öröm megsokszorozódik. Legyünk egyre többen! Összetartozunk!



Albertné Révay Rita



bottom of page