top of page
ToroczkayKatalin.jpg

Toroczkay Katalin

alelnök, a továbbtanulókat támogató csoport vezetője, gajdári falugazda

Toroczkay Katalin vagyok, ezt a szép leánykori nevemet házasságomban is megőriztem, azért is, mivel családom mindkét ágon erdélyi származású. A Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem diplomát, műanyagszakos vegyész üzemmérnökként és a mai napig ebben a szakmában dolgozom, most már nyugdíjasként, a férjemmel közösen alapított cégünk keretein belül.

Az évek során egyre jobban megismertem a KEMCSE keretei között folyó munkát és a gajdári falugazdai teendők mellett elvállaltam a Magyarországon tanuló csángó egyetemisták patronálását, egyebek között kulturális programjaik szervezését a magyar örökség megismertetése érdekében.

Ha egy-egy tehetséges gyermek eljuthat magyar egyetemekre és diplomát szerezhet a magyar felsőoktatásban, mi is gazdagabbak leszünk általuk akár Magyarországon maradnak, akár visszatérnek szülőföldjükre.

Meggyőződésem, hogy a magyar oktatási és keresztszülő program még akkor is sikeres vállalkozás, ha a magyar iskolában eltöltött nyolc év után a gyermekek nem magyar nyelven folytatják tanulmányaikat és kikerülnek a látókörünkből, mert olyan felnőttekké válnak, akik ellenséges indulat nélkül romániai barátaink lesznek, lelkükben tisztelettel őrzik a megismert magyar kulturális értékeket.

bottom of page