top of page

Új elnökséget választott a KEMCSE

A járvány okozta félévnyi kényszerű szünet után, szeptember 12-én, megtartottuk a KEMCSE tisztújító közgyűlését, összekötve azt az esedékes szombati klubdélutánnal.



A programot - vendégünk és régi ismerősünk, Orbán Borika - nyitotta meg egy népdallal, amelyet székely nagymamájától tanult, majd mesélt élete alakulásáról, amióta nem találkoztunk. Bő tíz évvel ezelőtt, általános iskolásként járt nálunk utoljára, amikor moldvai énekeket énekelt a keresztszülőknek. Szvorák Katalin énektanár ismertette meg ezzel a gyönyörű népdal-kinccsel. A későbbiekben, a váci konzervatóriumban, a dzsessz- és sanzonéneklés felé fordult, újabban pedig a színjátszással ismerkedik, ennek ellenére a moldvai- és székely népdalok szeretete ma is fontos szerepet játszik életében. Műsorát moldvai népdalokkal fejezte be. Nagyon örültünk, hogy nagy lelkesedéssel vállalta el a szereplést, és megígérte, részt vesz a karácsonyi műsorunkon is.



Ezt követően került sor a közgyűlésre. Elnökünk, Jolanda Willemse, 2019. évről szóló beszámolója után, Dévai Éva titkárunk ismertette a KEMCSE múlt évi pénzügyi tevékenységét, és mindketten felvázolták a 2020. évre vonatkozó terveket, amelyek megvalósíthatóságát nagyban befolyásolhatja a járványhelyzet. A beszámolókat az egyesületi tagok egyhangúan elfogadták. Ezután a KEMCSE régi vezetősége lemondott, a tagság pedig egyhangúan újraválasztotta Jolanda Willemsét az egyesület elnökének, Toroczkay Katalint, Büttner Saroltát, László Ildikót és Prekrit Juditot, mint új jelöltet, elnökségi tagnak.



Végül a keresztszülői kérdésekre válaszolva, elnökünk elmondta, hogy az elmúlt évben történt jelentős változások miatt - a moldvai oktatási program az RMPSZ-től visszakerült az MCSMSZ-hez, az AMMOA befejezte együttműködését ezekkel a szervezetekkel és egyesületünkkel, a magyar állam pedig komoly anyagi támogatással biztosítja a moldvai oktatást - azok a keresztszülők, akik szeretnék az oktatást továbbra is támogatni, elbizonytalanodtak. A KEMCSE vezetősége továbbra is kitart a mindig is hangoztatott meggyőződése mellett, miszerint a keresztszülők személyes kapcsolata nélkül az oktatás nagyon sokat veszít eredményességéből. Reméljük, hogy a közeljövőben, ebben az új helyzetben is, megtaláljuk a keresztszülők szerepét.


Befejezésül levetítettünk egy 2009-es klubrendezvényen készült videót, amelyen csodálkozva fedeztük fel, többedmagunk mellett, Orbán Borikát is. A videó meglepetés volt Borika számára is, aki az eltelt idő alatt felnőtt hölggyé változott. A filmet, amelyen szerepel Petrás Mária és Kóka Rozália is, megtekinthetik a honlapunkon.


Reméljük, hogy a vírus terjedésének gyorsulása nem akadályozza meg eljövendő összejöveteleink megtartását, amelyekről továbbra is időben értesítünk minden kedves érdekeltet.


Büttner Sarolta,

pogramszervező



bottom of page