top of page

A Szeretet-Vonat az idén is elindult!

Kedves Szentendreiek! Már biztosan ismerik azt az érzést, amikor így karácsony közeledtével egyre növekszik a szívünkben az igény a szeretetre. A várakozás öröme, az ünnep jövetele, érzékenyebbé tesz bennünket arra, hogy jobban figyeljünk azokra, akik kevésbé szerencsések, mint mi vagyunk - írta levelében Jolanda Willemse , a KEMCSE elnöke, aki szentendrei lévén szűkebb pátriájában gyűjti évek óta a karácsonyi csomagokat, majd így folytatta: vannak, akiknek nem igazán jut ajándék karácsonykor a fa alá. A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület ezért is szervez már közel 15 éve karácsonyi csomaggyűjtést a moldvai gyerekek, a testvéreink számára.



Ilyenkor egész Szentendre és környéke megmozdul a felhívásra, s ez így történt az idén is. Persze ehhez kellenek olyan pedagógusok, akik fontosnak tartják azt, hogy a gyerekek már fiatal korban megtanulják, hogy segíteni jó, hogy élnek a határon túl is magyarok, akik néha rászorulnak az anyaország segítségére.



A Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Csigéné Várnay Judit német tanárnő szervezésében indította el a Szeretet-Vonatot. Judit az elsők között volt, akik már évek óta támogatják e nemes kezdeményezést. Fantasztikus volt látni a gyermekek arcát, ahogyan cipelték az autóhoz a rengeteg csomagot. Volt aki apró kis kedves üzeneteket írt, olyan diákoknak, akikkel talán soha nem fognak találkozni. Kedves anyukák, kedves tanárok! Legyenek büszkék arra, hogy ilyen remek gyermekeket nevelnek, tanítanak!

A képzeletbeli Szeretet-Vonat ezután Tahitótfalura, a Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába érkezett. Zakar Ágnes Igazgatónő ott várt bennünket rengeteg ajándékkal és sok-sok mosolygós gyermekkel. Ezek a gyerekek már szinte természetesnek találják, hogy karácsonykor a kis zsebpénzükből csokoládét, szaloncukrot, iskolaszereket vásárolnak. Ági néninek és kollégáinak szinte már kérni sem kell, a gyerekek maguk kérdezik és mondják: “Ugye az idén is gyűjtünk csomagot a csángó gyerekeknek?” Tahitótfalu példa arra, hogy kis közösségek csodákra képesek, ha összefognak. Itt kell megemlíteni Sajtos Sándor Polgármester Urat, aki minden évben iskolaszereket adományoz a csángó gyerekeknek.

Nem csak ez a két iskola segített, hanem civil szervezetek és magán személyek is, mint a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete s minden tagja, Boda Anikó képviselő asszony is, komoly anyagi támogatással járultak ahhoz, hogy mindenkinek jusson egy kis finomság karácsonyra. Engedjék meg, hogy külön köszönetet mondjak Szentendre Város Önkormányzatának és Fülöp Zsolt polgármester úrnak, hiszen adományuk az itt tanuló csángó egyetemisták karácsonyát varázsolta szebbé. Ezek a diákok a jövő csángó értelmiségi generációja. Ha befejezték tanulmányaikat, visszatérve Moldvába, ott segítik tovább a moldvai magyar oktatást.

Talán ez a karitatív munka nem olyan látványos, mint a legtöbbje, mert ennek csak később látjuk az eredményét, akkor ha majd 50-100 év múlva is lesz magyar szó Moldvában. Ezért olyan fontos, hogy ha mással nem is, de legalább egy cipősdoboznyi ajándékkal, szeretettel, mosolyt csaljunk a csángó gyerekek arcára. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét, sok csomag gyűlt össze, jut mindenkinek a fa alá.

Kívánok békés ünnepeket, s gondoljanak arra, hogy valahol a távolban egy kis csángó gyermek örül az Önök által küldött meglepetésnek. Isten fizejse, ahogy csángó testvéreink mondanák.


Hálás köszönettel,


Jolanda Willemse

Kemcse-Elnök

bottom of page