top of page

A Szeretetlánc tovább él - elindultak Moldvába a karácsonyi csomagok

Frissítve: 2020. dec. 11.

Se a koronavírus, se a határzár, se az esti kijárási tilalom nem tudta megszakítani azt a Szeretetláncot, amit évek óta építünk a moldvai magyar testvéreink és az anyaország között.


A 2020-as év mindenkinek egy kicsit más volt, mint az előző évek. Miért is? Azért, mert nem látogathattuk meg a szeretteinket, nem ölelhettük meg szüleinket, nagymamáinkat, és hogy állandóan viselnünk kellett a maszkot, vagy hogy nem ünnepelhettünk együtt. Igen, mindezek kiszakítottak bennünket a mindennapi életünkből, de mégis semmi ahhoz képest, hogy ezáltal megőrizzük szeretteink és magunk egészségét.


Azért volt olyan dolog is, amit még a járvány sem tudott megváltoztatni. A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület minden évben lázasan készül a karácsonyi csomaggyűjtésre, így nem volt ez másképpen most sem, talán egy kicsit nehezebben, szerényebben, de nem maradt el.

A koronavírus miatt elmaradtak a táborok és a kirándulások, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt kárpótolva, megpróbálunk egy kicsit gazdagabb karácsonyt varázsolni a csángó magyar gyermekek számára. A keresztszülők és a KEMCSE mellett mások is segítettek, mint pl. szentendrei iskolák, civil szervezetek és egy németországi gyülekezet is. Így, a pályázati pénzekkel együtt, húsz csángó faluba tudtunk ajándékot küldeni. Óriási dobozokban iskolaszereket, piperecikkeket, édességet, csokoládét, szaloncukrot és különböző társasjátékokat csomagoltunk. Két óriási raklap - és még ugyanannyi a keresztszülőktől - indult el november 27-én Moldvába, az MCSMSZ bákói irodájának kapujáig, ezért köszönet a SMART Kft.-nek.



Adni valóban jó és nemes dolog, nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy azokon segíteni, akik kevésbé szerencsések, mint mi, valahol egy kicsit kötelességünk is.

Ki gondolta volna azt, hogy bár a járvány sok mindenben hátráltatott bennünket, de mégis ez volt idáig a legsikeresebb karácsonyi csomaggyűjtésünk. Azt nem tudjuk garantálni, hogy ez minden évben lehetséges, de azt megígérjük, hogy mindent megpróbálunk ezután is.


Köszönet a KEMCSE vezetőségének, külön kiemelve Toroczkai Katalin alelnökünket és Nagy Erzsébet falugazdát, akik velem együtt dobozoltak, cipekedtek, hogy minden időben kész legyen. Köszönet a támogatóknak és az iskola diákjainak, tanárainak, akik lehetővé tették, hogy az idén ilyen sok faluba tudtunk ajándékot küldeni. S végül köszönet irodavezetőnknek, Trombitásné Dévai Évának, aki a sikeres pályázatainkat írja. Nem szabad megfeledkeznünk a többi falugazdáról sem, hiszen ők is minden évben azon fáradoznak, hogy egy kis- gyermek se maradjon ajándék nélkül.



Azt hiszem, elmondhatjuk azt is, hogy koronavírus ide, koronavírus oda, az emberek szeretetét, segítőkészségét semmi nem tudja megakadályozni. Több száz kis csángómagyar gyermeknek varázsoltunk újra mosolyt az arcára, s talán bennünket is megtanított arra, hogy jobban értékeljük a mindennap apró örömeit.


Ezzel a gondolattal búcsúzom és kívánok mindenkinek szeretetteljes, boldog karácsonyt!


Vigyázzanak magukra és egymásra!


Szeretettel:

Jolanda Willemse, KEMCSE elnök


bottom of page