top of page

AJÁNDÉKOK SZENTENDRÉTŐL SZÉCSÉNYIG

A keresztszülőkön kívül sokan különböző szervezetekbe, alkalmi összefogásokba tömörülve küldenek csomagokat a moldvai gyerekeknek. Már korábban beszámoltunk itt a honlapon a szentendrei civilek és a Tahitótfalui Általános Iskola és a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak gyűjtéséről, de nagy hagyománya van a székesfehérváriak, a gödöllőiek és a szécsényiek karácsonyi csomagküldésének is. Beszámolóik idén is az önzetlen odaadásról és munkáról tanúskodnak.


SZÉKESFEHÉRVÁRRÓL PUSZTINÁBA


Az összefogás nagyon szép példáját élhettük meg ismételten városunkban, hiszen megközelítőleg 500 cipős doboz nagyságú karácsonyi ajándékot, gyönyörű szép csomagolásban készítettek a moldvai magyar gyerekeknek a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Talentum Református Általános Iskola, a Hétvezér Általános Iskola, a pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola tanulói, tanárai, valamint a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület tagjai és magánszemélyek. A csomagokat Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője szállította el a Pusztinai Magyar Házba a székesfehérvári Városgondnokság és a Médiacentrum támogatásával. Ezúton is hálás szívvel szeretnénk megköszönni valamennyi támogató nagylelkű adományát!

A pusztinai gyermekek Karácsony szent ünnepén kapták meg az ajándékokat. Nyisztor Ilonka, Mátyás Mónika külön is megköszönték valamennyi adományozónak az ajándékcsomagokat, mellyel nagyon nagy örömet sikerült szereznünk a gyermekeknek.

Prekrit Judit, KEMCSE vezetőségi tag



ANGYALJÁRÁS LÉSZPEDEN ÉS LÁBINYIKBAN


Idén is sikerült Gödöllőn a Szent Imre általános iskolások, a Református Gimnázium tanulói és támogatók segítségével 268 gyönyörűen becsomagolt cipősdoboznyi ajándékot összegyűjteni Márton Attila tanítványainak. Bevalljuk, Attila alábbi sorai nagyon motiváltak bennünket: Büttner Sarolta és Méder Ákosné,Ünige

„ Nehéz idők járnak itten is, abban reménykedem, hogy Saci néni és Ünige segítségével idén Karácsonykor is tudunk segíteni egy-egy cipősdoboznyi szeretettel.36 bölcsődés-óvódás, 45 lészpedi kisiskolás és 56 lábnyiki gyermek számára szeretnék valamit belopni a karácsonyfa alá.A távolságtartás szinte követeli a karácsonyi ölelést, a szeretet valamilyen bensőséges, közvetlen formában történő megnyilvánulását. Azt szeretném, ha a tanítványaim éreznék, nem hagyom, nem hagyjuk magukra. Ott leszünk velük akkor is, ha "házi fogságban" vannak, ajándékot kapnak akkor is, ha elmarad a közös karácsonyi műsor, a közös éneklés, a közös urálás. A cipősdoboz ott lesz a kapuban, az ablakpárkányon, az ajtóban még akkor is, ha nem tudják a megtanult versikét, éneket világgá harsogni. Most Karácsonykor megtörténhet, hogy mindenki otthon, direkt a Jézuskának fog énekelni. Úgy, ahogyan ő szereti”

…és utána jött a beszámoló is:

„Idén újabb kucifántos angyaljárás volt Lészpeden és Lábnyikban. A korlátozásokra való tekintettel a kicsikék online mutatták be karácsonyi műsorukat december 21-én. Azonban az Angyal csak későbben, december 24-én érkezett el a moldvai magyar házakba. Ezen az éjszakán az éjféli mise után mindenki a családban gyűl össze, majd valamikor hajnal felé indulnak el énekelni: Kelj fel keresztény lélek... A reggeli havazás még sokunkat az úton talált. Azóta is havazik, tart a karácsonyi csoda. Karácsony harmadnapján, mikor már nem töri össze a családi hangulatot egy késő esti zörgetés, egy piros ruhás alak osont be az "életbe", ahogyan a moldvai magyarok a házaik tájékát nevezik. Kisebb és nagyobb dobozokat hagyott ablakban, ajtóban, levél kíséretében. Köszönjük szépen, Isten fizesse!”


Szeretettel, Márton Attila, lészpedi tanító bácsi




POKOLPATAKBAN MINDEN GYEREKNEK JUTOTT

Örömmel írom, hogy a karácsonyi cipős doboz gyűjtésünk 2021. évben is nagyon sikeres volt, minden, pokolpataki magyar oktatásban résztvevő gyermek részére tudtunk Szécsényből egy-egydoboznyi ajándékot küldeni. Évekkel ezelőtt kerestük meg az egyesületet, érdeklődtünk, hogy melyik az a település, amely leginkább rászorul a támogatásra. Akkor Pokolpatak volt az a falu, ahol tudtommal egyetlen keresztszülői támogatás volt, így felvettük a kapcsolatot Benke Pávellel és Paulinával, hogy segítsenek minket összehozni a gyermekekkel. Az első évben még csak 10-12 csomaggal tudtunk támogatni egy maroknyi gyermeket, majd egyre több fiú és leány karácsonyát tudtuk szebbé varázsolni támogatásainkkal. Pávellel és Paulinával napi kapcsolatban vagyunk, mindig érdeklődünk, hogy miben tudjuk támogatni a gyermekeket. 2019-ben több, mint 10 kisebb-nagyobb kerékpárt juttattunk el részükre. 2021 nyarán a gyermekek kirándulásához járultunk hozzá pénzbeli támogatással. 2021. évben a karácsonyi csomaggyűjtés előtt már egy részletes lista állt rendelkezésünkre a 48 gyermekről, így a nem és életkor figyelembevételével tudtunk névre szóló csomagokat összeállítani.

Köszönettel tartozom egyrészt Benke Pávelnek és Paulinának, akik végtelen szeretettel, odaadással egyengetik a gyermekek útját, segítik őket a magyar foglalkozásokon túl a mindennapi nehézségek leküzdésében is. Hálás vagyok annak a sok szécsényi és környékbeli ismerősnek, akik évek óta támogatják "küldetésünket" egy-két cipős dobozzal, abba szánt iskolaszerekkel, tisztálkodó szerekkel, édességgel, új ruhákkal, vagy éppen anyagi támogatással.

Valkárné Kail Mónika,Szécsény




bottom of page